Пловдив, 18 януари 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд  – Пловдив днес, 18 януари, от  13,30  часа в зала № 2 ще разгледа искането на Окръжна прокуратура  за вземане на мярка „задържане под стража“ спрямо С. В. /на  50 г./ и И. В. /на 45 г./. 

Спрямо мъжа  и жената са повдигнати обвинения  за това, че през 2018 г., при условията на продължавано престъпление, в гр. Раковски, обл. Пловдив, от страна на управляващи и представляващи  две юридически лица, били представени неверни сведения или затаени сведения в нарушение на задължение за предоставяне на такива, за да бъдат получени средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от Европейския съюз на българската държава – престъпление  по чл.248а, ал.5, във вр. ал.2, във вр. ал.1, във вр. чл.26, ал.1, във вр. чл.20, ал.2, във вр. ал.1 от Наказателния кодекс, както и за престъпление по чл.253 ал.5, във вр.ал.4 ,вр. с ал. 3 т.2, във вр.ал.1, във вр.чл.26 ал.1,вр. с чл. 20, ал. 2 вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс.

***

 

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение задържане под стража спрямо В. Х.  Спрямо 67-годишната жена е повдигнато обвинение за убийството на 73-годишния й съпруг, извършено на 13.01.2019 г. в с. Труд - престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс.

Съдът прие, че на В. Х. е повдигнато обвинение за извършено тежко умишлено престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години. На този етап от разследването от събраните до момента доказателства, включително и дадените обяснения от обвиняемата, може да се направи обосновано предположение, че В. Х. е съпричастна за това, в което е обвинена.

Според съда няма опасност от укриване, но съществува  реална опасност при по-лека мярка от задържане под стража В. Х. да извърши престъпление с оглед на това, че й е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление, което е с висока степен на обществена опасност и обвиняемата В. Х. след извършване на деянието е предприела действия по заличаване на уликите.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 24.01.2019 г. от 10.00 часа.    

 

 

Пловдив, 15 януари 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив потвърди определението на Пловдивския районен съд, с което е взета мярка задържане под стража на  Р. Р. Спрямо него са повдигнати обвинения за обсебване и за кражба - престъпления по чл. 206 ал.3 вр. ал.1 вр. чл. 20ал.2 вр. ал.1 от НК и по чл. 194 ал.1 от НК.

Окръжният съд  намери, че и за двете деяния, вменени на обвиняемия, законът предвижда наказание лишаване от свобода. По делото са налице достатъчно доказателства, от които да се направи извод, че обвиняемият е съпричастен към вменените му деяния.

Според съда не е налице опасност обвиняемият да се укрие, но е налице  реална опасност от извършване на престъпление с оглед високата степен на обществена опасност на деянията.

Определението  е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

 

Пловдив, 11 януари 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

   

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение   задържане под стража  спрямо Пеньо М.  Срещу него са повдигнати обвинения за отвличане и за изнасилване – престъпления по чл. 142 ал.3 т.1 вр. ал.1 вр. чл. 29 ал.1 б. „а“ и „б“ от НК и по чл. 152 ал.3 т.5 вр. ал.1 т.2 вр. чл. 29 ал.1 б. „а“ и „б“ от НК. Според прокуратурата на 6 януари т.г. обвиняемият Пеньо М. определил среща на жена, с която се запознал във Фейсбук, в близост до Гранд хотел Пловдив. След отправени заплахи я принудил да се качи в неговия автомобил. Заплашил я с брадва и я принудил да отиде с него до дома му в София. Там осъществил с нея насилствен полов акт. На следващия ден върнал жената в Пловдив, като я заплашил да не подава жалба в полицията.

Съдът прие, че на Пеньо М. са повдигнати обвинения за две тежки умишлени престъпления, които се наказват с лишаване от свобода, като за отвличането НК предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години или доживотен затвор. Макар и разследването да е в начален етап, от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение Пеньо М. да е съпричастен към престъпленията, в които е обвинен.

Според Окръжния съд налице е реална опасност при по-лека мярка от задържане под стража обвиняемият да извърши престъпление. Този извод се обосновава от обремененото му съдебно минало, като всички престъпления, за които е осъждан, с изключение на първото, са за престъпления против личността, изнудване и принуда.Съдът прие, че съществува и реална опасност да се укрие.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 17.01.2019 г. от 10.00 часа.

 

Пловдив, 10 януари 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

   

Окръжен съд – Пловдив потвърди  присъдата на Районния съд, с която на подсъдимия В. П. е наложено наказание от десет години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Подсъдимият В. П.    е признат за виновен в това, че на 7.12.2017 г. в гр. Пловдив, в квартал „Кючук Париж“,  при условията на опасен рецидив се е съвкупил с лице от женски пол – 19-годишно момиче, като я е принудил към това със сила и заплашване – престъпление по чл. 152 ал.3 т.5 във връзка с ал.1 т.2 във връзка с чл. 29 ал.1 б. А от НК във връзка с чл. 54 и чл. 58 ал.1 от Наказателния кодекс.  Със същата присъда подсъдимият В. П. е признат за виновен в това, че няколко дни по-късно, на 20.12.2017 г. в гр. Пловдив, при условията на опасен рецидив се е съвкупил и с 21-годишна жена, като също я е принудил към това със сила  и заплашване – престъпление по чл. 152 ал.3 т.5 във връзка с ал.1 т.2 във връзка с чл. 29 ал.1 б. А от НК във връзка с чл. 54 и чл. 58 ал.1 от Наказателния кодекс.

За извършените две деяния съдът наложи на подсъдимия В. П. едно общо най-тежко наказание от  ДЕСЕТ ГОДИНИ лишаване от свобода  при първоначален строг режим.

На всяка от пострадалите жени подсъдимият  следва да заплати и по 20 000 /двадесет хиляди/ лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди – болки и страдания.

Делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава ХХVII  от НПК, като подсъдимият призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните по досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимия ефективно наказание от десет години лишаване от свобода е определен, след намаляване на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а, ал.1 от НК. 

В мотивите си към решението Окръжен съд – Пловдив е заявил становище, че правилно първоинстанционният съд е определил за всяко едно престъпление наказание, като е отчел единствено отегчаващи отговорността обстоятелства. Това е мотивирало определянето на наказание в максималния, предвиден от закона размер, а именно петнадесет години лишаване от свобода. Всички данни, събрани по делото, дават основание да се направи извод на наличие на висока степен на обществена опасност както на подсъдимия, така и на извършеното от него.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

Пловдив, 31 декември 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 38-годишната Е.А. и синът й - 20-годишния С.С., които са обвинени в извършване на умишлено убийство на 63-годишния П.С.- престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс.

Според прокуратурата, на 27.12.2018 г. след подаден на тел. 112 сигнал, в къща в Пловдив е открит мъртъв 63-годишния мъж. В резултат на проведените бързи оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че пострадалият бил в къщата заедно с Е.А. и С.С. След употреба на алкохол между тях и П.С. възникнал скандал. Двамата нанесли множество удари с нож и стъклена чаша на мъжа, който починал в резултат на наранявания в областта на шията. Нападателите са задържани от полицията при опит да напуснат Пловдив.

Съдът прие, че са налице достатъчно данни за да се направи  обосновано предположение, че майката и синът в съучастие за извършили престъплението, в което са обвинени. В съдебното заседание стана ясно, че Е.А е направила самопризнания пред разследващите за стореното от нея.

Магистратите приемат, че има реална опасност и двамата задържани да се укрият при по-лека мярка за неотклонение, тъй като са направили опит да заличат следите си след извършване на престъплението и се опитали да избягат.

Според съдебния състав има и опасност Е.А. и С.С. да извършат престъпление при по-лека мярка за неотклонение, тъй като синът е осъждан два пъти, майката веднъж, а тя няма и постоянен адрес. Самият начин по който е извършено престъплението, за което са задържани,  характеризира и и двамата с висока степен на обществена опасност, каза съдията.

Определението на окръжния съд подлежи на обжалване и протест, като в случай че има жалби или протест,  делото ще се гледа на 8.01.2019 г. от 10 ч. от Пловдивския апелативен съд.

 

 

Пловдив, 21 декември 2018 г.

 

Коледен благотворителен базар в Съдебната палата в Пловдив

 

Коледен благотворителен базар с ръчно изработени сувенири от децата в Дом за деца, лишени от родителски грижи „Княгиня Мария-Луиза“, се проведе в три поредни дни в сградата на Съдебната палата в Пловдив. Инициативата е на Апелативния, Окръжния и Районния съд – Пловдив и вече се превърна в традиция преди всяка Коледа.

На учениците беше предоставена възможността да подредят във фоайето на четвъртия етаж на Съдебната палата изработените от тях предмети. Коледните венци, свещници, картички, украшения за елха и играчки бяха изкупени от магистратите и служителите. Събраните средства от благотворителния базар ще отидат за закупуване на автомобил тип „пикап“, с който децата ще бъдат извозвани до училища, спортни мероприятия, болнични заведения. 

Подобни инициативи не се провеждат за първи път в Съдебната палата. Със събраните средства от благотворителния базар през 2017 г. бе довършена спортната площадка в двора на  дом „Княгиня Мария-Луиза“, а миналата година бе изградена нова детска площадка с люлки и катерушки за най-малките възпитаници на институцията.

 „За децата е истинско вълнение да се готвят за коледния базар, за изработката на коледните сувенири те се трудят цяла година в ателието по арттерапия под ръководството на г-жа Кети Ганчева“, каза директорката на дома г-жа Дарина Кукева.

Подобни благотворителни акции магистратите организират традиционно с ученици от различни пловдивски училища.

 

Description: \\dc\www\Frames\images\21.12.2018.jpg

 

Пловдив, 13 декември 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив наложи наказание от девет години лишаване от свобода при първоначален общ режим на подсъдимия Станислав П. Той бе признат за виновен в това, че на 28.05.2018 г. на автомагистрала „Тракия“, край  Пловдив, при управляване на товарен автомобил влекач с полуремарке е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на И. М. / на 34 г./ и С. К. /на 32 г./. Деянието е извършено след употреба на  наркотични вещества /тетрахидроканабинол/, от него е настъпила смърт  на повече от едно лице и случаят е особено тежък – престъпление  по чл. 343 ал.3 предл. 2 и предл. 5, б. „Б“, предл. 2 , вр. с ал.1, б. „В“ вр. с чл. 342 ал.1 от НК.

Със същата присъда Окръжният съд лиши подсъдимия Станислав П. от право да управлява моторно превозно средство за срок от десет години.

Според обвинителния акт на 28 май 2018 г. подсъдимият Станислав П. управлявал товарния автомобил. Движел се по автомагистрала „Тракия“с около 79 км/ч, след като употребил наркотични вещества – тетрахидроканабинол, съдържащ се в марихуана, канабис. На същата дата по магистралата се извършвали ремонтни дейности, които били означени със съответната сигнализация. Сложените  табели указвали максимална скорост от 90 км/ч и преминаване на движението  в лявата лента.

Преди участъка в дясната лента било паркирано ремарке с поставен на него мигаща светлинна сигнализация и пътни знаци, указващи ремонта и задължително преминаване отляво. Подсъдимият не наблюдавал внимателно пътната обстановка пред себе си и поради разсейване не възприел поставените табели. Това било причината и да не насочи своевременно товарния автомобил в лявата лента. Въпреки предупрежденията той не намалил скоростта на движение и ударил ремаркето със светлинната сигнализация. В момента на удара водачът рязко завил наляво, изгубил контрол върху автомобила, който блъснал и разрушил предпазната мантинела. В този момент с предната си част автомобилът, управляван от подсъдимия, ударил лек автомобил „Ауди А 8“, в който пътували пострадалите, движещ се със скорост от 123 км/ч. От силния удар аудито получило силни деформации. Шофьорът и приятелката му, която била бременна в осмия месец, загинали на място.

След прочитане на присъдата съдът потвърди и взетата мярка за неотклонение на подсъдимия Станислав П. „задържане под стража“.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

Пловдив, 12 декември 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив наложи наказание от седем години лишаване от свобода при първоначален общ режим на подсъдимия Ангел Б. Той бе признат за виновен в това, че на 18.06.2016 г. на главен път II-66, км 123+900 в посока с. Милево, обл. Пловдив – с. Поповица, обл. Пловдив, при управляване на МПС – мотоциклет „Ямаха“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на две лица – на В. И., починал на 18.06.2016 г., и на Н.И. – починал на 1.07.2016 г., както и е причинил телесни повреди на две лица: на В. С. и на М. П. – престъпление по чл. 343, ал.4, вр. с ал.3, пр. 3, б. „Б“, пр.1 и б. „А“, пр.1, вр. с ал.1, б. „В“ и б. „Б“, пр.2, вр. чл. 342, ал.1 от НК.

Със същата присъда Окръжният съд лиши подсъдимия Ангел Б. от право да управлява моторно превозно средство за срок от девет години.

Според обвинителния акт на 18 юни 2016 г. подсъдимият предложил на  приятеля си М. П. да го закара до дома му в с. Богданци с мотоциклета си „Ямаха“. Потеглили около 21.30 часа. По същото време по същия път в посока от с. Милево за с. Поповица се движила каруца без светлоотразителни знаци и фенери. В района на  главен път II-66, км 123+900 каруцата била застигната от движещия се зад нея със скорост около 130.08 км/ч мотоциклет, управляван от Ангел Б. Поради високата скорост, както и поради неосветеността на каруцата, подсъдимият късно възприел препятствието и без да задейства спирачната система, ударил каруцата в задната й част. При удара водачът на каруцата и свидетелят В. С. отхвръкнали и паднали в храстите, северно от платното за движение, а двете деца В. И. / на 8 години/ и Н. И. /на 6 години/ били отхвърлени напред и паднали на платното. Въпреки оказаната им медицинска помощ, по-късно децата починали. Свидетелите М. П., който се возел на мотоциклета, и В. С. – на каруцата, получили счупвания и изкълчвания в областта на крайниците.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

Пловдив, 10 декември 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 42-годишния С.К., който е обвинен в извършване на убийство на военнослужещата Д.С./40г./ в Сопот.

На 30. 11. 2018 г. е образувано досъдебно производство по описа на ОДМВР – Пловдив  за извършено престъпление по чл. 142 ал. 2 – отвличане спрямо военнослужещата Д.С.

На 8.12.2018 г. при оглед на едноетажна постройка в Сопот е било открито безжизненото тяло на Д.С. На същата дата като обвиняем по делото е привлечен С.К.

Съдът прецени, че са налице достатъчно доказателства сочещи задържания за автор на деянието, което се извежда от: протоколите за оглед на мястото, където е намерен трупа, оглед на трупа, протоколи за разпит на свидетеля, който откарал пострадалата и задържаният с товарен автомобила на 29.11.2018 г. до едноетажната постройка на подсъдимия край Сопот, разпитите на полицаите от РУ на МВР Мездра, пред които се предал и др.

Магистратите считат, че е налице и втората предпоставка за налагане на най-тежката мярката за неотклонение „задържане под стража“, а именно съществува реална опасност  С.К. да се укрие и да извърши престъпление.  Рискът да извърши престъпление се извежда от високата степен на обществена опасност на деянието, както и от анализа на събраните по делото доказателства.  Опасността С.К. да се укрие се извежда от факта, че обвиняемият е преминал пеша „зелената граница“ с Гърция, от където се е прибрал на 7.12.2018 г. и се свързал с бившата си съпруга от село Зверино, а по-късно се предал на полицията. От друга страна той е и осъждан.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд-Пловдив, като ако има жалба или протест, мярката ще се гледа на 18.12.2018 г. от 10 часа.

 

Пловдив, 21 ноември 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив наложи наказание от четири години лишаване от свобода при първоначален общ режим на подсъдимия Тургут А. Той бе признат за виновен в това, че на 3.07.2015 г. на автомагистрала „Тракия“, км. 125 +700, област Пловдив, при управляване на моторно превозно средство - лек автомобил „Форд Галакси“, с австрийска регистрация нарушил правилата за движение, като на пътно платно с двупосочно движение с две пътни ленти навлязъл и се движил в лентата за насрещно движение, в нарушение на правила от Закона за движение по пътищата, и по непредпазливост причинил смъртта на И.И. /шофьор на насрещно движещ се автомобил „Рено Сценик“/ и на Е. А./ на 11 г., дъщеря на подсъдимия/.

Със същата присъда Окръжният съд лиши подсъдимия Тургут А. от право да управлява моторно превозно средство за срок от шест години.            

Подсъдимият Тургут А. е осъден да заплати на частните обвинители Л. И. и Г. И.  сумата от 1500 лв., направени от тях разноски за адвокатско възнаграждение в производството.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

                 

 

Пловдив, 26 октомври 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

На 26.10.2018 г. в зала № 13 на Районен съд - Пловдив се проведе Общо събрание на съдиите и съдебните служители от Апелативен съд – Пловдив, Окръжен съд – Пловдив и Районен съд – Пловдив, за обсъждане и приемане на декларация, относно изменение на чл. 352 от Закона за съдебната власт, касаещо намаляване размера на средствата за облекло за съдебните служители, предвидено в параграф § 15 от ПЗР на Проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2019 г.

На безпрецедентното Общо събрание присъстваха 323 съдии и служебни служители от трите съдилища, от заети общо 438 щата.

С  единодушно гласуване присъстващите приеха текста на декларацията, която ще бъде изпратена на министъра  на правосъдието,  министъра на финансите и на пленума на Висшия съдебен съвет.

               

Д Е К Л А Р А Ц И Я

 

НИЕ – СЪДИИ И СЪДЕБНИ СЛУЖИТЕЛИ ПРИ АПЕЛАТИВЕН СЪД – ПЛОВДИВ, ОКРЪЖЕН СЪД – ПЛОВДИВ И РАЙОНЕН СЪД ПЛОВДИВ, след обсъждане на § 15 т. 2 от Преходните и заключителни разпоредби на Проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2019 г. за изменение на чл. 352 от Закона за съдебната власт, който предвижда намаляване размера на средствата за облекло на съдебните служители от „до две средномесечни заплати на заетите в бюджетната сфера“ с „до 450 лв.“, единодушно заявяваме следната позиция:

Разделението на властите е една от трите функции на държавно управление - законодателна, изпълнителна и съдебна. Правораздаването е една от основните дейности на Държавата, като съдебната независимост е ядрото на върховенството на закона. Съдът като институция е съвкупност от съдии и съдебни служители, като всеки от тях има своята роля в правораздавателната дейност.

Предвид особената значимост на правосъдната дейност на конституционно ниво е разписано, че съдебната власт разполага със самостоятелен бюджет, което е основна гаранция за независимостта на работещите в нея. Поради това и изначално в Закона за съдебната власт е предвидена разпоредба, според която на съдебните служители да бъдат изплащани средства за облекло в максимален размер до определения за магистратите, в зависимост от наличието на средства в бюджета на съдебната власт. Служителите са лицето на съда и при осъществяване на ежедневните им трудови задължения, свързани с предоставяне на услуги на гражданите, е наложително да им бъдат осигурени адекватни финансови средства, позволяващи поддържането им в приличен външен вид. Това няма как да бъде постигнато ако средствата им за облекло бъдат намалени в размер три пъти по-нисък от изплащания им до момента.

Обществото вижда съда и съдебната администрация, не като централен аспект на държавността, а като още един вид публична услуга, така, както образованието, здравеопазването и инфраструктурата са публични услуги. Във време, когато се упражнява натиск по отношение на разходите, ползите от финансиране на образованието, здравеопазването и инфраструктурата е очевидна, но ползите от инвестиране в правосъдието не са. Законодателят трябва да е активен по отношение на решения, свързани с адекватното ресурсно осигуряване на съда и съдебната администрация, тъй като те са взаимосвързани с отстояване на съдебната независимост и защитата на върховенството на закона.

Имайки предвид идеята на законодателя за приравняване статута на съдебния служител с този на държавния служител, считаме, че този подход е крайно неадекватен и несправедлив, отчитайки обстоятелството, че държавните служители на всяко тримесечие от отчетната година получават бонуси, докато при съдебните служители такъв материален стимул липсва.

Всички ние считаме, че Съдебната власт служи на обществото и е отговорна за правилното и безпристрастно прилагане на законите. Нейната основна функция, основана на върховенство на закона и независимостта е да осигурява на гражданите състояние на свобода, сигурност и достойнство при условията на равнопоставеност и ефективна защита на основните им човешки права. Етичните правила за поведение, както и задължението на съдебните служители да поддържат добър външен вид при изпълнение на трудовите си функции ангажират моралния дълг на работещите в съдебната администрация. Всеки служител, осъществявайки своите професионални задължения в услуга на обществото и неговите граждани, допринася за формирането на облика на цялата съдебна система, като несъобразяването с етичните норми на поведение, в частност неподдържането на приличен външен вид води до уронване престижа на съдебната власт и загубата на доверие в нея и в държавността.

Предвид гореизложеното заявяваме, че сме категорично против предложеното в § 15 т. 2 от Преходните и заключителни разпоредби на Проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2019 г. изменение на чл. 352 от Закона за съдебната власт, което считаме за крайно несправедливо спрямо съдебните служители.

 

 

Пловдив, 25 октомври 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимите Веселин З., Атанас Ч., Симеон Г., Бисер Р. и Васил В. за виновни  за предумишлен опит за убийство с користна цел, както и за извършване на поредица от палежи и унищожаване на вещи, за което им е наложил общи най-тежки наказания, съответно:

на Веселин З. – дванадесет години лишаване от свобода при първоначален строг режим,

на Атанас Ч. – тринадесет години лишаване от свобода при първоначален строг режим,

на Симеон Г. -  пет години лишаване от свобода при първоначален общ режим, 

на Бисер Р. – в размер на пет години  и осем месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим,

на Васил В. – четири години и шест месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим.

Отделно от това подсъдимите Атанас Ч. и Стефан Г. са били признати за виновни и за предаване и придобиване без надлежно разрешение на боеприпаси за огнестрелни оръжия в голямо количество, за което освен Атанас  Червенков е осъден  и Стефан  Г. – на 1 г. лишаване от свобода, като наложеното наказание на основание чл. 66, ал.1 от НК се отлага за срок от 3 години.

 

Със същата присъда подсъдимите Веселин З., Атанас Ч., Симеон Г., Бисер Р. и Васил В. са осъдени да заплатят солидарно на гражданския ищец и частен обвинител А.Г . сумата от 50 000 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди от престъплението по чл. 116, ал. 1, т. 7, т. 9 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 18, ал. 1 вр. чл. 20 от НК ведно със законната лихва към тази сума, считана от 12.02.2014 г. до окончателното й изплащане.

 

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

Пловдив, 23 октомври 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив осъди на седем години лишаване от свобода при първоначален общ режим подсъдимия В. А. /45 г./ за причиняване на пътнотранспортно произшествие, без да има необходимата правоспособност, при която е загинало момиченцето Р. А., на 1,5 години.

На 31.01.2015 г. подсъдимият паркирал автомобил  БМВ на ул. „Кипарис“ пред дома си. В този момент две деца – пострадалата Р. А. /на 1,5 години/ и А. А. /на 6,5 години/, излезли да играят. При качването си в автомобила подсъдимият не възприел децата, въпреки че А. А. била по-висока и имало възможност да я види от позицията си на водач. Без да се увери в безопасността на маневрата и положението на децата, той потеглил и с предната част на автомобила прегазил пострадалото дете.  Въпреки оказаната медицинска помощ, момиченцето починало.

Подсъдимият В. А. придобил правоспособност да управлява МПС през 2007 г. Поради допуснати множество нарушения на Закона за движение по пътищата той загубил всичките си контролни точки, след което свидетелството му за правоуправление е отнето от органите на Пътна полиция. През 2013 г. правоспособността му била анулирана. Въпреки това продължил да управлява МПС, поради което са му съставяни множество фишове и наказателни постановления. Освен това веднъж е осъждан за управление на автомобил без съответното свидетелство.

 

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд – Пловдив.

 

Пловдив, 17 октомври 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд оправда изцяло по всички повдигнати обвинения Георги Б. и Александър Н. за събарянето на тютюневия склад, собственост на фирма „Одрин 8 “ ЕООД - Пловдив. Съдът ще опише подробно основанията си за това решение в мотивите си, но основният от тях е, че сградата няма статут на единична недвижима културна ценност.

Поради изтекла давност беше прекратено наказателното производство за документното престъпление относно удостоверението за статута на сградата, издадено от Националния институт за недвижимо културно наследство, което според прокуратурата е било подправен официален документ. Така обвиненията по чл. 316 от НК спрямо двамата подсъдими отпаднаха.

За Георги Б. остана едно обвинение по чл. 277 „а“, а за Александър Н. две обвинения по същия текст от НК, а именно, че и двамата при условията на продължавано престъпление в съучастие са осъществили противозаконно дейност в защитена територия за опазване на културното наследство.

Присъдата не е окончателна. Тя подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

         Конкретните обвиненията срещу подсъдимите са както следва:

Срещу подсъдимия Георги Б. е повдигнато обвинение в това, че:

1.В периода  20.12.2013г. до 09.02.2016г., като представител на фирма “Одрин 8” ЕООД - Пловдив, а в периода от 15.07.2015г. до 09.02.2016г. и като управител на същата фирма, съгласно решение на едноличния собственик на капитала на фирма „Одрин 8“ ЕООД от 15.07.2015г., в гр.Пловдив, при условията на продължавано престъпление на 4 пъти, в съучастие като извършител с Александър Н., като подбудител, организирал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство - охранителната зона на групова недвижима културна ценност със статут на групова недвижима културна ценност (групов паметник на културата) - археологическа, архитектурно-строителна, на урбанизма и културния пейзаж по смисъла на чл.12 т.2 от Закон за паметниците на културата и музеите (отм. на 10.04.2009г.) и §10 ал.1 от ПЗР на ЗКН (обн.ДВ бр.19 от 13.03.2009г., в сила от 10.04.2009г.) - Историческа зона „Филипопол - Тримонциум - Пловдив“ - система от улични ансамбли „Д“ по ул.“Иван Вазов и ул.“Цанко Дюстабанов“, обявена с протокол №5 от 22.03.2000г. на Национален съвет по опазване на паметниците на културата към Министерство на културата и включваща - „Тютюнев склад (Сградата на “ Ориент табако“) на ул.“Одрин“ и ъгъла на ул.“Н.Гълъбов“ (сега ул. “Одрин“ и ъгъла на ул. “Д-р Г.М.Димитров“), кв.279, пл.№610, притежаваща и понастоящем статут на единична недвижима културна ценност, по смисъла на чл.59, ал.4 и чл.65 и § 12 ал.1 от ПЗР на ЗКН, декларирана с писмо №6600 от 25.11.1975г. на НИПК, като е знаел, че тя се осъществява в нарушение на разпоредбите на Закон за културното наследство, престъпление по чл.277а ал.6, вр. ал.4, вр. чл.20 ал.2 вр. чл.26 ал.1 от НК.

Срещу Александър Н. са повдигнати обвинения в това, че:

I. В периода 27.10.2009г. до 19.11.2010г., като управител на фирма “Одрин 8” ЕООД - Пловдив, при условията на продължавано престъпление на 6 пъти, организирал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство - охранителната зона на групова недвижима културна ценност със статут на групова недвижима културна ценност (групов паметник на културата) - археологическа, архитектурно-строителна, на урбанизма и културния пейзаж по смисъла на чл.12 т.2 от Закон за паметниците на културата и музеите (отм. на 10.04.2009г.) и §10 ал.1 от ПЗР на ЗКН (обн.ДВ бр.19 от 13.03.2009г., в сила от 10.04.2009г.) - Историческа зона „Филипопол - Тримонциум - Пловдив“ - система от улични ансамбли „Д“ по ул.“Иван Вазов и ул.“Цанко Дюстабанов“, обявена с протокол №5 от 22.03.2000г. на Национален съвет по опазване на паметниците на културата към Министерство на културата и включваща - „Тютюнев склад на ул.“Одрин/ул.“Н.Гълъбово“, кв.279/610 (погрешно изписани като кв.284/620), притежаваща статут на единична недвижима културна ценност, по смисъла на чл.59, ал.4 и чл.65 от ЗКН, декларирана с писмо №6600 от 25.11.1975г. на НИПК, като е знаел, че тя се осъществява в нарушение на разпоредбите на Закон за културното наследство - престъпление по чл.277а ал.6, вр. ал.4, вр. чл.26 ал.1 от НК.

II. В периода 20.12.2013г. до 15.07.2015г., като управител на фирма “Одрин 8” ЕООД - Пловдив,  и от 15.07.2015г. до 09.02.2016г., като изпълнителен директор на „Пи Джей Трейд“ - едноличен собственик на капитала на дружество „Одрин 8 “ ЕООД - Пловдив, при условията на продължавано престъпление, на 4 пъти в съучастие, като подбудител и помагач умишлено склонил Георги Б., като извършител и като пълномощник на фирма „Одрин 8“ ЕООД, да извърши престъпление и го подпомогнал и улеснил чрез съвети и разяснения как, къде и пред кои органи да подаде документи и какви да бъдат документите на „Одрин 8“ ЕООД - Пловдив по организиране и осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство - охранителната зона на групова недвижима културна ценност със статут на групова недвижима културна ценност (групов паметник на културата) - археологическа, архитектурно-строителна, на урбанизма и културния пейзаж по смисъла на чл.12 т.2 от Закон за паметниците на културата и музеите (отм. на 10.04.2009г.) и §10 ал.1 от ПЗР на ЗКН (обн.ДВ бр.19 от 13.03.2009г., в сила от 10.04.2009г.) - Историческа зона „Филипопол - Тримонциум - Пловдив“ - система от улични ансамбли „Д“ по ул.“Иван Вазов и ул.“Цанко Дюстабанов“, обявена с протокол №5 от 22.03.2000г. на Национален съвет по опазване на паметниците на културата към Министерство на културата и включваща - „Тютюнев склад на ул.“Одрин/ул.“Н.Гълъбово“, кв.279/610 (погрешно изписани като кв.284/620), притежаваща статут на единична недвижима културна ценност, по смисъла на чл.59, ал.4 и чл.65 от ЗКН, декларирана с писмо №6600 от 25.11.1975г. на НИПК, като е знаел, че тя се осъществява в нарушение на разпоредбите на Закон за културното наследство – престъпление по чл. 277а, ал 6, вр. ал.4, вр. чл.20, ал.3 и ал.4, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

 

 

Пловдив, 16 октомври 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив постанови присъда по делото, образувано срещу К. П. и Н. М.

Съдът призна подсъдимия К. П. за виновен в това,  че на 10.06.2014 г. в гр. Куклен, област Пловдив, е скрил чужди документи – ценови предложения на „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив, внесени от кандидата „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив в община Куклен по „открита процедура“ с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“, с цел да набави за себе си и за „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив облага - престъпление по чл. 319 от НК. Съдът му наложи наказание в размер на три месеца лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал.1 от НК отложи така наложеното наказание с изпитателен срок от три години.

Съдът призна подсъдимия К.П. по останалите четири обвинения, повдигнати срещу  него, за невинен:

1. За това, че през периода месец април – 14.05.2013 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – зам.-кмет на община Куклен, изпълняващ длъжността „кмет на община Куклен“, е приел дар – пари в размер на 3000 лева, който не му се следва, от Н.М., за да извърши друго престъпление във връзка със службата си – такова по чл. 282, ал.2, вр. ал.1 от НК – престъпление по чл. 302, т.1, б. „Б“, във вр. чл. 301, ал.3, във вр. ал.1 от НК.

2. За това, че на 14.05.2013 г. в гр. Пловдив и гр. Куклен, обл. Пловдив, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – заместник-кмет на община Куклен, изпълняващ длъжността „кмет на община Куклен“, е превишил властта и правата си по чл. 36а, ал.2 от ЗОП с цел да набави за другиго – „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив, облага – парични средства в размер на 74 327  лева, представляващи стойността на едногодишен договор по обществена поръчка с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“ и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се в сериозно накърняване на авторитета и доверието в местната власт – община Куклен и Общински съвет Куклен – престъпление по чл. 282, ал.2, вр. ал.1 от НК.

3. За това, че на 14.05.2013 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив, е скрил чужди документи – ценови предложения на „Надежда – 2000“ ЕООД – гр. Пловдив, внесени от кандидата „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив, в община Куклен по обществена поръчка с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“ с цел да набави за себе си и за „Надежда – 2000“ ЕООД – гр. Пловдив облага – престъпление по чл. 319 от НК.

4. За това, че на 10.06.2014 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив, е приел от Н. М. дар – пари в размер на 1200 лева, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение /определяне на изпълнител по договор за обществена поръчка/ от длъжностно лице по провеждане на открита процедура по ЗОП с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“, назначена със заповед №429/27.05.2014 г. на  зам.-кмет, изпълняващ длъжността кмет на община Куклен – К.П./ - престъпление по чл. 304б, ал.1 от НК.

 

Окръжният съд призна за невинна подсъдимата Н.М. и я оправда по повдигнатите й две обвинения:

1. За това, че през периода април – 14.05.2013 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив, е дала дар – пари в размер на 3000 лева, който не му се следва, на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – К.П., заместник-кмет на община Куклен, изпълняващ длъжността „кмет на община Куклен“, за да извърши действия по служба, в качеството му на възложител по обществена поръчка с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“, за провеждане на „открита процедура“ по ЗОП за възлагане на обществена поръчка с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“, като осигури спечелването на обществената поръчка на „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив – престъпление по чл. 304а, във вр. чл. 304, ал.1 от НК.

2. За това, че на 10.06.2014 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив, е дала дар – пари в размер на 1200 лева, на К.П., заместник-кмет на община Куклен, изпълняващ длъжността „кмет на община Куклен“, който е твърдял, че може да упражни влияние при вземане на решение /определяне на изпълнител по договор за обществена поръчка/ от длъжностно лице във връзка със службата му, а именно на членовете на комисията по провежданата в община Куклен „ открита процедура“ по ЗОП с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“ - престъпление по чл. 304б, ал.2 от НК.

Съдът прие, че по първото обвинение за двамата подсъдими не е доказан размерът на предмета на престъплението. По второто и третото обвинение, повдигнато срещу К. П., в обвинителния акт е вписана конкретна дата, но нито един от разпитаните свидетели не посочва такава. По отношение на последното обвинение  срещу двамата подсъдими съдът приема, че сумата от 1200 лева е поискана на 18 юни 2014 г., а в обвинителния акт се посочва като дата на извършване на престъплението 10 юни 2014 г.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

Пловдив, 10 октомври 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд остави без уважение искането на Никола Е. и защитниците му за незабавно освобождаване от Пловдивския затвор като неправомерно лишен от свобода. Съдът прие, че към момента на задържането му не е изтекла абсолютната давност за изпълнението на наказанието от две години лишаване от свобода, наложено му с присъда на Пловдивския окръжен съд.

Никола Е. е задържан на 17.08.2018 г.във Великобритания, гр. Мичам, в изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжна прокуратура – Пловдив. Това е станало преди настъпването на абсолютната давност за изпълнение на наказанието, която е изтичала на 22.09.2018 г. Съдебните власти на Обединеното кралство са предали на България Никола Е., след което на 1 октомври тази година лицето е постъпило в Пловдивския затвор за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

Съдът прие, че действията по изпълнението на издадената Европейска заповед за арест и задържането на лицето са извършени  преди изтичането на абсолютната давност. Към настоящия момент Никола Е. има качество на осъдено лице, което търпи наложеното наказание от две години лишаване от свобода. По тези съображения съдът прецени, че не е налице незаконно задържане.

 

 Никола Е. /тогава служител на МВР/  е осъден на две години  лишаване от свобода при първоначален общ режим и е лишен от право да управлява МПС за срок от 5 години с влязла в сила присъда на Пловдивския окръжен съд. Той е наказан за това, че на 30 август 2009 г. в гр. Пловдив, в района на кръстовището на бул. „Пещерско шосе“ и ул. „Момина сълза“, при управление на МПС – лек автомобил „Ауди“, със скорост над 120 км/ч е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Р. Н. Пострадалият таксиметров шофьор починал на 13.11.2009 г.

Престъплението е извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия 1,59 промила на хиляда – престъпление по чл. 343 ал.3 предл. 1, вр. чл. 342 ал.1 от НК. Със същата присъда Никола Е. е осъден да заплати на съпругата  и на малолетната  дъщеря на починалия Р. Н. по 100 000 лева на всяка от тях. Делото е било разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие и съгласно тогава действащия закон съдът е бил длъжен да наложи наказание под минимума.

Осъденият се е укрил и е обявен за общодържавно издирване. Не е намерен в страната, което е наложило Окръжна прокуратура – Пловдив да издаде Европейска заповед за арест.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 16.10.2018 г. от 10.00 часа.

 

 

Пловдив, 09 октомври 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив на 10.10.2018 г. /сряда/ от 10.00 часа в зала №2 с председател на състава съдия Елена Захова ще разгледа искане от защитниците на осъдения Никола Е., с което настояват за незабавното му освобождаване от Пловдивския затвор. В искането се твърди, че Никола Е. /34 г./ е неправомерно лишен от свобода поради изтичане на 22 септември 2018 г. на абсолютната давност за изтърпяване на наказанието от осъдения.

Никола Е. /тогава служител на МВР/ е осъден на две години лишаване от свобода при първоначален общ режим и е лишен от право да управлява МПС за срок от 5 години с влязла в сила присъда от 22 март 2011 г. Той е наказан за това, че на 30 август 2009 г. в гр. Пловдив, в района на кръстовището на бул. „Пещерско шосе“ и ул. „Момина сълза“, при управление на МПС – лек автомобил „Ауди“, със скорост над 120 км/ч е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Р. Н. Пострадалият таксиметров шофьор починал на 13.11.2009 г.

Престъплението е извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия 1,59 промила на хиляда – престъпление по чл. 343 ал.3 предл. 1, вр. чл. 342 ал.1 от НК. Със същата присъда Никола Е. е осъден да заплати на съпругата и на малолетната дъщеря на починалия Р. Н. по 100 000 лева на всяка от тях. Делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие и съгласно тогава действащия закон съдът е бил длъжен да наложи наказание под минимума.

Осъденият се е укрил и е обявен за общодържавно издирване. Не е намерен в страната, което е наложило Окръжна прокуратура – Пловдив да издаде Европейска заповед за арест.

На 17 август тази година в МВР е получено съобщение, че осъденият Никола Е. е задържан в гр. Мичам, Великобритания. Съдебните власти в Обединеното кралство са разрешили предаването му на българските съдебни власти. По линия на международния обмен осъденият Никола Е. е предаден на летище Хийтроу на българските власти. На 1 октомври тази година лицето е предадено за конвоиране на ГД „Охрана“ до Затвора – гр. Пловдив за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

 

Пловдив, 05 октомври 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжният съд – Пловдив взе мярка за неотклонение домашен арест спрямо 75-годишния С.Г.

Спрямо него е повдигнато обвинение за опит за умишлено убийство – престъпление по чл. 115 във вр. чл. 18 ал.1 от Наказателния кодекс, за което законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години. Според съда от приложените доказателства може да се направи обосновано предположение, че С. Г. е извършил престъплението, в което е обвинен. Извършени са разпити на свидетели, направен е оглед на местопроизшествието, приложен е фотоалбум, изготвена е съдебномедицинска експертиза относно състоянието на пострадалия, иззети са множество веществени доказателства.

До момента не са открити доказателства, от които да се направи извод, че съществува опасност обвиняемия да се укрие. Касае се за обвиняем, който е в напреднала възраст, до настоящия момент не е осъждан и липсват данни за каквато и да е криминалистична регистрация. Има добри характеристични данни. Освен това здравословното състояние на обвиняемия е влошено в значителна степен, има тежки сърдечни и белодробни заболявания, за които е приложена обилна медицинска документация.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив на 11.10.2018 г. от 10.00 часа.

 

Пловдив, 04 октомври 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Присъдата на Окръжен съд – Пловдив от 18 години лишаване от свобода спрямо Д. Д. и 17 години лишаване от свобода спрямо брат му А. Д., потвърдена от Пловдивския апелативен съд, е оставена в сила от Върховния касационен съд.

         Братята Д. Д. и А. Д. са признати за виновни в три престъпления: убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, отвличане, като към отвлеченото лице е проявена особена жестокост и деянието е извършено по особено мъчителен и опасен за здравето на отвлечения начин, както и в това, че са принудили жертвата да извърши нещо противно на волята си – да признае, че е извършил кражба на кобила и жребче, собственост на Д. Д., като са употребили за това сила.

         Всеки от двамата подсъдими ще трябва да заплати и по 80 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на гражданските ищци А. С. и С. С.

         На 5 август 2015 г. братята отвлекли пастира А. А. по подозрение, че е откраднал две техни кончета. Двамата издебнали мъжа в местността Съзлъка, където той режел дърва. Нападнали го и го пребили с юмруци и ритници, като се опитвали да изтръгнат признание за кражбата. Въпреки че А. А. отричал да има нещо общо, подсъдимите продължили да го удрят по главата, лицето и цялото тяло, като накрая го съблекли. За назидание го превели през селото гол, като продължили да го бият с ръце и крака. След като човекът изпаднал в безпомощно състояние, извикали Бърза помощ. Въпреки проведената реанимация, същия ден А. А. починал в болницата.

         Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Пловдив, 03 октомври 2018 г.

 

Магистрати от четири европейски държави гостуват в Съдебната палата в Пловдив

 

Магистрати от четири европейски държави пристигнаха на едноседмично работно посещение в  Съдебната палата в Пловдив. Съдиите Марлене Родригес от Португалия, Хелен Лег от Франция, Антонела Фризилио от Италия и прокурор Руксандра Йонеску от Румъния са специални гости на Апелативния, Окръжния и Районния съд – Пловдив. Визитата е част от обмена на Европейската мрежа за съдебно обучение и Националния институт по правосъдие, чиято цел е насърчаване на опознаването на правните системи в Европейския съюз. Целта на посещението е чуждестранните магистрати да се запознаят с добрите практики на пловдивските съдилища.

Гостите бяха посрещнати от Екатерина Роглекова – съдия в Окръжен съд – Пловдив. Те се срещнаха с ръководителите на Апелативния, Окръжния и Районния съд в Пловдив, които запознаха колегите си със структурата и организацията на работата. На чуждестранните магистрати беше демонстрирана и системата за случайно разпределение на делата.

В рамките на обменната програма гостите посетиха и Районния съд в Асеновград.

 

Description: \\dc\www\Frames\images\judges_EU.jpg

 

На снимката: Съдиите Екатерина Роглекова, Марлене Родригес, Антонела Фризилио, Хелен Лег  и прокурор Руксандра Йонеску в емблематичната зала №1 на Апелативния съд – Пловдив.

 

 

Пловдив, 02 октомври 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд  – Пловдив осъди подсъдимата А. П. на  ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ, след като я призна  за виновна в това, че в периода януари 2008 г. – 30.03.2011 г. в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление е избегнала установяването и плащането на данъчни задължения за „Вергов“ ЕООЗД  в особено големи размери – 210 864,27 лв., представляващи дължими ДДС и корпоративен данък, като при водене на счетоводството и при упражняване на стопанска дейност е съставила и използвала документи с невярно съдържание – отчетни регистри-дневници за покупките на „Вергов“ ЕООД, в които е отразила данъчни фактури по доставки с право на пълен данъчен кредит, без да е налице доставка по смисъла на чл. 6 и чл. 9 от ЗДДС и данъчни фактури със завишени стойности, потвърдила е неистина в подадени декларации, които  се изискват по силата на ЗДДС и Правилника за приложението му и по силата на ЗКПО пред ТД НАП – Пловдив, и е приспаднала неследващ се данъчен кредит – престъпление по чл. 255 ал.3 вр. ал.1 т.2 т.6 и т.7 вр. чл. 26 ал.1 от НК.

         Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава XXVII от НПК, като подсъдимата призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните на досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимата ефективно наказание от ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА е определен след намаляването на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а, ал.1 от НК.

         Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

 

Пловдив, 28 септември 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив осъди на доживотен затвор В. К. Той е признат за виновен в това, че на 15 май 2016 г. в гр. Пловдив умишлено е умъртвил повече от едно лице – майка си Б. К. и баща си Цв. К., като убийството е извършено предумишлено, с особена жестокост и с користна цел, престъпление, квалифицирано по чл. 116 ал.1 т.3 пр.1 и пр.2,  т.4 пр.3, т.6 пр.3 т.7 и т. 9 вр. чл. 115 от НК.         

Наказанието подсъдимият ще трябва да изтърпи при първоначален специален режим. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 17 май 2016 г.         

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.

Според обвинението през месец май 2016 г. подсъдимият В. К. разбрал, че окончателно изгубил дело за имот, собственост на неговите родители. Решил да ги умъртви и придобие имота по наследство. На 15.05.2016 г. се отправил към дома на пострадалите. Носел със себе си зареден пистолет. Наблюдавал известно време поведението на родителите си и отвън през прозореца прострелял с два изстрела майка си Б. К. След това с щанга счупил стъклото на входната врата. С трети изстрел прострелял в главата баща си Цв. К. Влязъл в жилището и стрелял още няколко пъти в телата на родителите си и напуснал имота.

 

 

Пловдив, 27 септември 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив  потвърди определението на Пловдивския районен съд, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 44-годишния С. М. и 21-годишния Ю. М. Срещу тях Районна прокуратура – Сандански е повдигнала обвинение в това, че на 18 септември тази година  в съучастие с още две лица са извършили грабеж в Роженския манастир. Първият от тях е обвинен и в държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение.

Окръжният съд намери, че е налице обосновано предположение двамата да са извършили престъпленията, в които са обвинени. Налице са данни, че при мярка, различна от „задържане под стража“ има опасност Ю. М., който работи и живее в чужбина, да се укрие. По отношение на С. М. съдът прецени, че няма опасност да се укрие, но съществува опасност да извърши престъпление, както и да въздейства върху свидетели.

       Определението е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

 

 

Пловдив, 17 септември 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен  съд – Пловдив  взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо  две лица с инициали А. Г. и В. Т.

Окръжният съд, отчитайки, че наказателното производство е в съвсем ранна фаза, намира, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение всеки един от двамата да е извършил престъплението, в което е обвинен – държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества в големи размери. Общата стойност на наркотиците  е 44 304,90 лв. За престъплението законът предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

Според съда не съществува опасност който и да е от двамата обвиняеми да се укрие. Налице е обаче реална, а не хипотетична опасност да извършат престъпление при по-лека мярка. Деянието им се отличава с по-висока от обичайната обществена опасност на извършеното. Съществуват и свидетелски показания, че наркотичните вещества е предстояло да бъдат разпространени в учебни заведения на територията на гр. Пловдив, район Западен.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 25.09.2018 г. от 10.00 часа.

 

Пловдив, 20 август 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив потвърди определението на Пловдивския районен съд, с което мярката за неотклонение на подсъдимата Г. М. е изменена от „задържане под стража“ в парична гаранция в размер на 5000 лева.

Окръжният съд намира, че първоинстанционният съд е постановил обоснован и правилен съдебен акт, който съответства на обстоятелствата в производството по чл. 270 от НПК. Правилно е изменена мярката за неотклонение на подсъдимата в парична гаранция, като по вид и размер /5000 лева/ тя е напълно адекватна на събраните до момента доказателства по делото, личността на подсъдимата, срока на задържането и етапа, на който се намира наказателното производство – внесеното обвинение за разглеждане на делото в съдебна фаза.

Определението е окончателно.

 

 

Пловдив, 16 август 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд потвърди определението на Карловския районен съд, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Владимир С.

Срещу него са повдигнати две обвинения. Първото е за това, че на 7 август 2018 г. с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага противозаконно е подпомогнал повече от едно лице /16 чужденци/ да пребивават или преминават в страната./чл.281 ал.2 т.1 и т.5 вр. Ал 1 от НК/

Второто обвинение е за това, че е попречил на орган на властта да изпълни задълженията си./чл. 270 ал.1 от НК/

Окръжният съд приема, че от събраните до момента по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършител на престъпленията в които е обвинен.

Налице е и опасност той да извърши друго престъпление ,тъй като според съда от събраните до момента доказателства съществуват подозрения, че обвиняемият е част от обща схема и би могъл да продължи да участва в нея. Има и вероятност той да се укрие, тъй като преди задържането му е бил преследван от полицията и на няколко пъти е избягал. Магистратите приеха, че заради механизма на извършване на престъпленията, в които е обвинен Владимир С., както и заради професията му –служител на МВР, той е личност с повишена обществена опасност.

Решението на Окръжния съд е окончателно.

 

 

Пловдив, 02 август 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Сергей Х.

Според съда в този, макар изключително ранен етап от разследването, по делото  е събран значителен обем от доказателства,  от които да се направи обосновано предположение, които сочат възможността именно обвиняемия Сергей Х. да е автор на престъпното деяние. В случая е налице презумпцията по чл. 63 ал.2 т.3 от НПК, като и двете опасности от укриване и от извършване на престъпление са налице. Нещо повече, за действително съществуващата реална опасност от извършване на престъпление следва да се посочат и предишните нееднократни осъждания на лицето, като настоящото деяние е сторено в изпитателния срок на последното такова. Обвиняемият се явява и деец с висока степен на обществена опасност и при взета по-лека мярка за неотклонение би могъл да извърши друго престъпление, а именно да повлияе върху доказателства, които тепърва следва да се събират, в това число и върху свидетели.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив на 9.08.2018 г. от 10.00 часа.

 

 

Пловдив, 19 юли 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд потвърди взетата от Районен съд - Пловдив мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгени Н. Той е обвинен в това, че на 7.07.2018 г. в ЖК“Тракия“ в Пловдив в клон на банка ДСК  е извършил кражба в големи размери чрез разрушаване на банкомат./ престъпление по чл. 195 ал.2 вр. ал.1 т.3 пр.1 т.4 пр.3 и т.5 вр. чл. 194 ал.1 от НК./ За извършеното от него тежко умишлено престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 15 години.

Според съда в този, макар изключително ранен етап от разследването, са налице достатъчно данни, от които да се направи обосновано предположение за това, че обвиняемият Евгени Н.  е съпричастен към  престъплението, за което е обвинен.

Съдът приема, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие с оглед на това, че  няма адрес в България, на който да пребивава, а преди задържането се е подготвял да напусне страната. Според магистратите при по-лека мярка за неотклонение е налице опасност  Евгени Н. да извърши друго престъпление, тъй като  от  представената от прокуратурата справка е видно, че срещу него в Молдова има образувани  наказателни производства.

Определението е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

 

***

 

Пловдивският окръжен съд постанови присъда от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода за бизнесмена Тодор Н., който е признат за виновен в причиняване на катастрофа с управляван от него автомобил „Нисан Навара“, при която е загинал 86-годишен велосипедист. ПТП-то е станало в Пловдив на 13.07.2017 г. на кръстовището на ул. „Авксентий Велешки“ и ул. „Велико Търново“ .

Съдът определи общ режим за изтърпяване на наказанието   и остави мярката за неотклонение на Тодор Н. „парична гаранция“, тъй като той е задържан по друго дело.

Магистратите лишиха подсъдимия от право да управлява МПС  за период от три години и шест месеца.

Съдът постанови наказанието в размер близък до минималния, тъй като приема, че има съпричинителство на катастрофата от страна на пострадалия.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд - Пловдив.

 

Пловдив, 11 юли 2018 г.

 

ПРОИЗНЕСЕНА ПРИСЪДА

 

Окръжен съд – Пловдив призна:

- Подсъдимия Дженгиз М. за виновен в това, че на 03.08.2017 г. в гр. Пловдив, като извършител в съучастие с Амини Ф., Димитър А., Алексей М. и Яман Р. – също като извършители, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение прекурсор на наркотични вещества – 2227,63 кг оцетен анхидрид, поради което и на основание  чл. 354а ал.1 изр.2 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1  от НК вр. чл. 58а ал.1 вр. чл. 54 от НК вр. чл. 373, ал.2 от НПК го осъжда на ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ И ГЛОБА В РАЗМЕР НА 20 000 ЛЕВА, като го признава за невиновен и го оправдава за деянието по чл. 354а ал.2 т.4 вр. чл. 29 ал.1 б. „А“ от НК – да е извършил престъплението при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК.

- Подсъдимия Алексей М. за виновен в това, че на 03.08.2017 г. в гр. Пловдив като извършител в съучастие с Амини Ф., Димитър А., Дженгиз М. и Яман Р. – също като извършители, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение прекурсор на наркотични вещества – 2227,63 кг оцетен анхидрид, поради което и на основание  чл. 354а ал.1 изр.2 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 НК вр. чл. 58а ал.1 вр. чл. 54 от НК вр. чл. 373 ал.2 от НПК го осъжда на ДВЕ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ И ГЛОБА В РАЗМЕР НА 20 000 ЛЕВА.

- Подсъдимия Димитър А. за виновен в това, че  на 03.08.2017 г. в гр. Пловдив като извършител в съучастие с Амини Ф., Дженгиз М., Алексей М. и Яман Р. – също като извършители, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение прекурсор на наркотични вещества – 2227,63 кг оцетен анхидрид, поради което и на основание  чл. 354а ал.1изр.2 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК вр. чл. 58а ал.1 вр. чл. 54 от НК вр. чл. 373 ал.2 от НПК го осъжда на ДВЕ ГОДИНИ И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ И ГЛОБА В РАЗМЕР НА 20 000 ЛЕВА.

- Подсъдимия  Яман Р. за виновен  в това, че на 03.08.2017 г. в гр. Пловдив като извършител в съучастие с Амини Ф., Дженгиз М., Алексей М. и Димитър А. – също като извършители, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение прекурсор на наркотични вещества – 2227,63 кг оцетен анхидрид, поради което и на основание чл. 354а ал.1изр.2 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 НК, вр. чл. 58а ал.1 вр. чл. 54 от НК вр. чл. 373 ал.2 от НПК го осъжда на ДВЕ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ И ГЛОБА В РАЗМЕР НА 20 000 ЛЕВА.

     Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимите признаха изцяло фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, поради което  наложеното наказание „лишаване от свобода“ на всеки един от тях се намали трета.

    Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

 

Пловдив, 05 юли 2018 г.

 

МЯРКА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА“

 

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Илия Р. С.. Той е обвинен в това, че на 3.07.2018 г. в гр. Пловдив умишлено е умъртвил С. Н. – престъпление по чл. 115 от НК, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Според съда  в този, макар изключително ранен етап от разследването, са налице достатъчно данни, от които да се направи обосновано предположение за причастност на обвиняемия Илия Р. С. в процесното деяние. По делото са извършени огледи на местопрестъплението,  изготвени са фотоалбуми и са приобщени веществени доказателства, извършени са и разпити на свидетели.

Съдът намира, че опасността обвиняемият да извърши престъпление при друга мярка за неотклонение е реална, защото конкретната степен на обществена опасност на деянието, предвид начина, по който е извършено, е завишена.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив, като в този случай делото ще се гледа на  12.07.2018 г. от 10.00 часа пред Апелативен съд – Пловдив.

 

 

Пловдив, 02 юли 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Илиян Р. за виновен в това, че в нощта на 28.12.2016 г. в с. Куртово Конаре, обл. Пловдивска, умишлено е умъртвил приятелката си М. Д., поради което и на основание чл. 115 от НК го осъди на ЧЕТИРИНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи при ПЪРВОНАЧАЛЕН   СТРОГ  РЕЖИМ.

Съдът не прие твърдението на прокуратурата, че убийството е извършено с особена жестокост. Магистратите потвърдиха задържането под стража на подсъдимия.

Илиян Р. е осъден да заплати на родителите на пострадалата по 150 000 лева на всеки от тях обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Според обвинението на 28.12.2016 г. подсъдимият Илиян Р. след работа отишъл в заведение, където употребил алкохол със свои приятели. Връщайки се вкъщи, между него и М.Д. възникнал конфликт. Жената прибрала лични вещи в чанта и тръгнала за работа, понеже била нощна смяна. Преди това заявила на подсъдимия, че поради влошените им отношения ще го напусне.

Илиян Р. взел от кухнята нож и последвал приятелката си. Настигнал я на около 20 метра от жилището им. Хванал я за рамото и след като я обърнал към себе си и нанесъл удар с ножа в областта на гърдите. След това я изоставил и се прибрал обратно в дома си.

Няколко минути по-късно колеги, с които М.Д. трябвало да пътува до работното си място, открили тялото й и се обадили на тел. 112.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

Пловдив, 29 юни 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Петър П., обвинен в държане, без надлежно разрешително, с цел разпространение, на високорискови наркотични вещества – марихуана, с общо нето тегло над 193 грама – престъпление по чл. 354а, ал.1 от НК.

Съдът прецени, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че Петър П. е автор на престъплението, в което е обвинен. Тези обстоятелства се потвърждават както от химическата експертиза, така и от показанията на свидетелите, които твърдят, че обвиняемият многократно им е давал наркотично вещество. Количеството марихуана, намерено у Петър П., е достатъчно за изготвянето на много дози.

Съдът прие, че е налице и опасност при мярка, различна от „задържане под стража“, обвиняемият да извърши престъпление. Настоящото деяние е извършено в срока на друга условна присъда. Наред с това на 24.06.2018 г. срещу Петър П. полицията в Несебър е започнала бързо производство за държане на наркотични вещества в Слънчев бряг. На 26.06.2018 г. Петър П. е извършил бягство от III  РУ на  МВР – гр. Пловдив, което е наложило обявяването му за национално издирване.

Според магистратите в рамките на три дни Петър П. е извършил 3 различни престъпления, 2 от които са свързани с държане на наркотични вещества, и то в изпитателния срок на друга влязла в сила присъда.      Казусът е емблематичен  пример за наличие на опасност от извършване на престъпление, а опасността от укриване се извежда от бягството на обвиняемия от тоалетната на III РУ на МВР – Пловдив.

С оглед на всичко това съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Петър П.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив, като в този случай делото ще се гледа на 5.07.2018 г. от 10 часа.

Пловдив, 20 юни 2018 г.

СЪОБЩЕНИЕ ОТНОСНО ДАВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ ПО СЪДЕБНИ ДЕЛА В ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР НА СЪДЕБНА ПАЛАТА-ПЛОВДИВ

ЗАПОВЕД РД 95/19.06.2018 г. - относно предоставяне на достъп до информация по съдебни дела в Информационен център на Съдебна палата - Пловдив.

 

Пловдив, 15 юни 2018 г.

 

Ученици участваха в заключителен съдебен процес по образователна програма на Висшия съдебен съвет

 

Десетокласници от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ участваха във възстановка на съдебен процес, организиран от Окръжен съд – Пловдив и Окръжна прокуратура – Пловдив по Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и  гражданско доверие. Отворени съдилища  и прокуратури“. Заключителният съдебен процес за учебната 2017/2018 г. се проведе в два дни – 14 и 15юни 2018 г., в зала №5 на Окръжния съд. В инициативата се включиха съдии, прокурори и служители от Окръжен съд и Окръжна прокуратура, както и повече от 100 ученици от Х клас на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Учениците разиграха реален случай за незаконно притежаване на 5 грама марихуана. Те облякоха тоги и влязоха в ролята на съдии, прокурори, адвокати, свидетели и подсъдими. На финала учениците произнесоха присъда. Десетокласниците се справиха блестящо с трудния казус.

„Подготовката на възстановката на съдебен процес продължи близо два месеца. На учениците им беше интересно, защото станаха активни участници в процеса. Всеки един от тях прояви личен интерес и дори се надпреварваха  кой каква роля да получи. Това, че дойдоха в реална среда в Съдебната палата, ще им бъде полезно, защото целта ни е да свързваме теорията с практиката“, заяви Гергана Кендерлиева – педагогически съветник в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, която придружаваше учениците.

Десетокласниците получиха специални грамоти за активното участие  и отлично представяне във възстановката на съдебен процес.

 

Description: Description: Description: \\Dc\www\Frames\images\urok.jpg

 

Пловдив, 01 юни 2018 г.

 

МЯРКА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение „задържане  под стража“ спрямо украинския гражданин Станислав П., обвинен в причиняване на катастрофа с двама загинали на автомагистрала „Тракия“. Срещу него е повдигнато обвинение по чл. 343 ал.3 пр.5 б „б“, пр.2 вр.ал.1 б“в“ вр. чл.343 ал.1 от НК.

Съдът прецени, че са  на лице всички законови изисквания за вземане на мярка “задържане под стража“.

От направените два огледа на местопроизшествието, разпита на свидетели, двама от които очевидци, съдът прие, че може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е автор на деянието, за което е обвинен.

Според съда съществува реална опасност Станислав П. да се укрие. Освен това за извършеното от обвиняемия престъпление  Наказателният кодекс предвижда тежко наказание, което е лишаване от свобода от 5 до 20 години.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд-Пловдив, като в този случай делото ще се гледа на 7 юни от 10 часа.

   

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл. 16 НПК обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

 

 

Пловдив, 22 май 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив отмени като незаконосъобразно определението на Районен съд – Пловдив от 18.05.2018 г., с което е постановена мярка за неотклонение „подписка“ спрямо Габриела М.

Окръжният съд приема, че от доказателствата по делото  се установява наличието на обосновано предположение Габриела М. да е извършила престъплението, в което е обвинена- причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до една година или пробация.

Не е налице опасност Габриела М. да се укрие, но е налице  реална опасност в случай на по-лека мярка да извърши друго престъпление. Тази опасност се извежда от доказателствата по делото, които сочат  по- висока от обичайната за това престъпление обществена опасност на деянието и дееца. В подкрепа на този извод е и поведението на обвиняемата след деянието. В присъствието на полицейски служители тя е отправила спрямо една от свидетелките по делото заплаха, че ще й се случи същото, но е била възпряна да изпълни заканата си от друг свидетел. 

Окръжен съд – Пловдив взе спрямо Габриела М. мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

 

 

 

Пловдив, 23 април 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение  „задържане под стража“ спрямо Георги И.

Съдът счете, че съществува обосновано предположение Георги И. да е извършил престъпленията, за които са му повдигнати обвинения - по чл. 302 т.1 и т.2 б. „А“ във връзка с чл. 301ал.2 вр. ал.1, вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК. Според съда липсва реална опасност обвиняемият да се укрие, но е налице опасност  да извърши друго престъпление при определяне на по-лека мярка за неотклонение.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 3.05.2018 г. от 10.00 часа.

 

 

Пловдив, 16 април 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

#  Ден на отворените врати се проведе днес в Съдебната палата в Пловдив. Инициативата е по повод Деня на българската конституция и юриста и съдебния служител и се осъществи съвместно от Апелативен, Окръжен и Районен съд – Пловдив. Специални гости на магистратите бяха ученици от Хуманитарна гимназия   „Св. Св. Кирил и Методий“, както и от Националната търговска гимназия.

Пълен текст и снимки…

 

#  Ден на отворените врати ще се проведе на  16.04.2018 г. от 10.30 часа в зала №1 на Апелативен съд – Пловдив. Инициативата се осъществява от Апелативен, Окръжен и Районен съд – Пловдив. Поводът е Денят на българската конституция и юриста и на съдебния служител. На 16 април 1879 г. първото Велико Народно събрание приема Търновската конституция и датата е обявена за професионален празник на българските юристи. Тази година се навършват 20 години от възстановяването на Апелативен съд – Пловдив, което прави празника двоен.

Специални гости на магистратите ще бъдат  ученици от Хуманитарната гимназия  „Св. Св. Кирил и Методий“, както и от Националната търговска гимназия.

Провеждането на Деня на отворените врати е насочено към популяризиране дейността на съда, с цел повишаване правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на доверие в работата на съда.

 

 

Пловдив, 10 април 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

В Окръжен съд – Пловдив са постъпили молби от подсъдимите Сотир Я., Мария Я. и Елена Я. във връзка с насроченото за утре, 11.04.2018 г., НОХД №89/2018 г. , с които не дават съгласие да бъдат снимани в съдебната зала и изобщо в сградата на съда, както и не дават съгласие фотографски материали, на които са заснети, да бъдат използвани от печатни и електронни издания не само за насроченото за утре заседание, а изобщо.

 

 

Пловдив, 30 март 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЯ

 

#Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Марин Б. и Севдалин Б.

Съдът намери, че от проведените до момента действия по разследването и приобщените по делото доказателства може да се направи обосновано предположение относно авторството на деянието, за което са привлечени двамата обвиняеми – убийство – престъпление по чл. 115 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

 Според съдебния състав съществува реална опасност от извършване на престъпление, включително и укриване.

 Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 5.04.2018 г. от 10.00 часа.

 

#Окръжен съд – Пловдив на 30.03.2018 г. от  14.00 часа в зала №2 ще разгледа искането на Окръжна прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Марин Б. и Севдалин Б. за престъпление по чл. 115 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК.

 

Пловдив, 27 март 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимата Гергана Б. за виновна в това, че на 16.07.2017 г. в гр. Стамболийски, област Пловдивска, умишлено е умъртвила другиго – рождената си дъщеря – малолетната А. Б., намираща се в безпомощно състояние предвид двегодишната си възраст, по особено мъчителен начин за убитата, поради което и на основание чл. 116 ал.1 т.3 пр.4 пр.2 т.5 и т.6 пр.2 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 54 от НК я осъжда на ОСЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ лишаване от свобода, което наказание на основание чл. 58а, ал.1 от НК намалява с една трета, или наказанието, което подсъдимата Гергана Б. следва да изтърпи, е в размер на ДВАНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава XXVII от НПК, като подсъдимата призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните на досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимата ефективно наказание от ДВАНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА е определен след намаляването на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а, ал.1 от НК.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

 

Пловдив, 22 март 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

През 2017 г. общият брой на постъпилите дела в Окръжен съд – Пловдив  е 6691.  От тях  2564 са били наказателни, а 4127 – граждански, търговски и фирмени. Делата за разглеждане във всички отделения за цялата 2017 г. са в общ размер 7908. Този сбор е от постъпленията, заварените производства и върнати от горна инстанция за продължаване на съдопроизводствените действия.

За цялата календарна година съдиите от Окръжен съд Пловдив са свършили общо 6682 дела. От тях  82 % /5487/ са приключили в срок до 3 месеца от образуването им.

Тези и други данни бяха изнесени от Веселин Хаджиев – председател на Окръжен съд – Пловдив,  в отчетния му доклад за 2017 г. по време на общо събрание на съдиите. Заместник-председателят на Апелативен съд – Пловдив  Станислав Георгиев беше специален гост. В работата  взеха участие и председателите на районните съдилища  в Пловдив, Карлово, Асеновград и Първомай.

 „Окръжен съд – Пловдив е един от най-натоварените  съдилища в страната от това ниво по брой на постъпили и свършени дела“, посочи председателят на Окръжен съд – Пловдив Веселин Хаджиев. „През отчетния период съдът е работил с намален състав на съдиите, частично попълвани с командироване на съдии и такива свободни, поради ползване на отпуск за отглеждане на дете и продължителен отпуск по болест. Действителната натовареност на съдиите остава висока и при сравнението с общите данни за окръжните съдилища в страната Окръжен съд – Пловдив запазва досегашните челни позиции по показателите за натовареност по щат и действителна такава“, каза в доклада си Веселин Хаджиев.

Средно месечната действителна натовареност по показателя дела за разглеждане е 12,28, а по отношение на свършените дела е 10,38.

Веселин Хаджиев отбеляза, че е налице промяна във вътрешната структура по видове на делата, като през отчетната година  общото постъпление на наказателни дела е намаляло с 301 дела /съпоставени с броя на постъпилите наказателни дела през 2016 г./, като това не е довело до съществено намаляване на натовареността на съдиите и служителите.

На общото събрание бе отчетена дейността и на четирите районни съдилища от съдебния район на Окръжен съд – Пловдив. Действителната средно месечна натовареност по показателя дела за разглеждане в районните съдилища е, както следва: Районен съд – Пловдив – 59,28, Районен съд – Асеновград – 55,03, Районен съд – Карлово – 43,61 и Районен съд – Първомай – 46,67. Обемът на постъпление на дела и натоварване на съдиите е доста над средното за страната.

 

 

Пловдив, 21 март 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Васил Т. за виновен в това, че на 30.09.2016 г. в землището на гр. Садово, обл. Пловдивска, е направил опит умишлено да умъртви другиго – Т. Б., с двойно гражданство – българско и арменско, по начин и със средство – огнестрелно оръжие, опасно за живота на мнозина – Г. А., от гр. Пловдив, като изпълнителното деяние е било довършено, макар да не са настъпили предвидените в закона и искани от дееца обществено опасни последици, поради което и на основание чл. 116 ал.1 т.6 пр.1, вр. с чл. 115, вр. с чл.18 ал.1 пр.2  вр. с чл. 58 б. „А“ вр. с чл. 55 ал.1 т.1 от НК го осъжда на ПЕТ ГОДИНИ „ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ, като го признава за невинен в това деянието да е представлявало опасност и за живота на В.С., Т. К., Е.Д. и А. Г., като го оправдава по първоначалното обвинение за това.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

 

Пловдив, 07 март 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Върховният касационен съд остави  в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, потвърждаващо присъдата на Окръжен съд – Пловдив, с която  Асен Г. е осъден на ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДВЕ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА ПРИ ОБЩ РЕЖИМ.

С присъда от 3.07.2017 г. Окръжен съд – Пловдив  призна Асен Г. за виновен в това, че на 13.04.2017 г. в гр. Пловдив на бул. „Шести септември“ при управляване на моторно превозно средство – лек автомобил марка „Тойота“ модел „РАВ4“, е нарушил правилата за движение по пътищата, а именно:

- чл. 20 ал.2 изр. 1 от ЗДвП / Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с конкретните условия за видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие/ и

- чл. 119 ал.1 от ЗДвП / При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре/,

като е причинил по непредпазливост смъртта на Б. К., като деецът е избягал от местопроизшествието и деянието е извършено на пешеходна пътека, поради което на основание чл. 343 ал.3 б. „б“ пр.1, вр. ал.1 б. „в“ вр. чл. 342 ал.1 от НК, вр. с чл. 373 ал.2 от НПК, вр. с чл. 58а, ал.1 вр. с чл. 54 от НК го осъжда на ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДВЕ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ.

На основание чл. 343 г от НК Окръжен съд – Пловдив наложи на подсъдимия Асен Г. и наказанието „лишаване от право да управлява МПС“ за срок ОТ ПЕТ ГОДИНИ.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие – глава XXVII, чл. 371, т.2 от НПК, след като подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти.

Присъдата е окончателна.

 

Пловдив, 11 януари 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Иван Р. за виновен в това, че в периода от 12.08.2017 г. до 23.08.2017 г. в гр. Пловдив при условията на опасен рецидив – извършил е престъплението, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК, и в условията на продължавано престъпление, е отнел чужди движими вещи от владението на А. С., Р. С., Д. Д., Н. Н. и на Н. Д. с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила, както следва:

1.     На 12.08.2017 г. в гр. Пловдив е отнел чужда движима вещ – златен синджир от 14-каратово злато с тегло 6 грама, на стойност 390 лв. от владението на А.С. с намерение противозаконно да го присвои, като е употребил за това сила.

2.      На 16.08.2017 г. в гр. Пловдив е отнел чужди движими вещи – златен синджир от 14-каратово злато с тегло 2 грама, на стойност 130 лева, златна висулка с тегло 1 грам на стойност 65 лева и част от златен синджир от 14-каратово злато с тегло 1,5 грама, на стойност 97,50 лева – всичко на обща стойност 292,50 лева от владението на Р.С. с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила.

3.     На 17.08.2017 г. в гр. Пловдив е отнел чужда движима вещ – част от дамски синджир от 14-каратово злато с тегло 12 грама, на стойност 780 лева, от владението на Д.Д. с намерение противозаконно да го присвои, като е употребил за това сила.

4.     На 19.08. 2017 г. в гр. Пловдив е отнел чужди движими вещи – дамски синджир с висулка във формата на плочка с тегло 5 грама на стойност 325 лева от владението на Н.Н.с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила.

5.     На 23.08.2017 г. в гр. Пловдив е отнел чужда движима вещ – златен синджир от бяло и жълто злато с тегло 18 грама, на стойност 1170 лева, от владението на Н. Д. с намерение противозаконно да го присвои, като е употребил за това сила,

като всички противозаконно отнети вещи са на обща стойност 2957,50 лева с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила, поради което и на основание  – престъпление по чл. 199, ал.1, т.4, вр. с чл. 198, ал.1, пр.1, вр. с чл. 29, ал.1 б. „А“, вр. с чл. 26, ал.1 от НК, във връзка с чл. 58а, ал.1 от НК му определи наказание лишаване от свобода за срок от петнадесет години, което на основание чл. 58а, ал.1 от НК намалява с 1/3 и го осъжда на ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДЕСЕТ ГОДИНИ ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава XXVII, като подсъдимият призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства по тези факти, а съдът да ползва събраните на досъдебното производство доказателства.

Подсъдимият Иван Р. е осъден да заплати на Н.Д. сумата от 1170  лв., ведно със законната лихва, считано от 23.08.2017 г. до окончателното й изплащане, представляваща имуществени вреди, причинени и с извършването на престъплението по чл. 198, ал.1, пр.1, вр. чл. 29, ал.1, б. А от НПК.

Подсъдимият Иван Р. е осъден да заплати на Д. Д. сумата от 780 лв., ведно със законната лихва, считано от 23.08.2017 г. до окончателното й изплащане, представляващи имуществени вреди, причинени й с извършването на престъплението по чл. 198, ал.1, пр.1, вр. чл. 29, ал.1, б. А от НПК.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Пловдив, 09 януари 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЯ

 

# Окръжен съд – Пловдив потвърди присъда №173 от 25.05.2017 г., постановена по НОХД №6606/2016 г. по описа на Районен съд – Пловдив, с която подсъдимият Любомир Данчев е признат за виновен и осъден на ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА  за  това, че на 20.08.2016 г. в гр. Пловдив по непредпазливост е запалил чужд имот – сграда със значителна стойност – тютюнев склад на ул. „Екзарх Йосиф“ №13, собственост на „Р.И.П.А.“ ООД – Пловдив, на стойност 3 695 870 лв., и са последвали значителни вреди в размер на общо 11 784 537,90 лв. – престъпление по чл.  331 ал.3 пр.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 330 ал.1 от НК.

      Окръжен съд – Пловдив измени присъдата в частта относно определения режим за изтърпяване на наказанието, като на основание чл. 57, ал.1, т.3 от ЗИНС определи първоначален ОБЩ РЕЖИМ за изтърпяване на наложеното на подсъдимия Любомир Данчев наказание от четири години лишаване от свобода, тъй като престъплението е извършено по непредпазливост.

     Решението е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.

        

# Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Аляйдин Х. за виновен в това, че на 8.09.2015 г. на Главен път 1-6, км 239+670 от републиканската пътна мрежа, в землището на с. Кърнаре, област Пловдив, при управление на моторно превозно средство категория С+Е – състав от пътни превозни средства с теглещо МПС, товарен автомобил „Щаер“ с прикачено към него товарно ремарке „Русия“ е нарушил правилата за движение – чл. 20, ал.2 от ЗДвП, чл. 16, ал.1 от ЗДвП, чл. 25, ал.1 от ЗДвП и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице и телесни повреди на повече от едно лице, а именно – причинил смъртта на две лица – Р. Я. и на Н. Д., причинил телесни повреди на две лица – на М. С. и на Р. А., като след деянието е направил всичко възможно, зависещо от него за оказване помощ от пострадалите, поради което и на основание чл. 343а, ал.1, б. Г, пр.1, вр. чл. 343, ал.4, вр. ал.3, пр. 3, б. Б, пр.1, вр. ал.1, б. В, пр.1, вр. чл. 342, ал.1 от НК, вр. чл. 54 от НК го осъжда на три години лишаване от свобода, като го признава за невиновен и го оправдава да е нарушил правилата за движение по чл. 21, ал.1 от ЗДвП и по повдигнатото обвинение по чл. 343, ал.4, вр. ал.3, пр.3, б. Б, пр.1, вр. ал.1, б. В, пр.1, вр. чл. 342, ал.1 от НК.

      На основание чл. 66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното на подсъдимия Аляйдин Х. наказание от ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА С ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ ПЕТ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

     На основание чл. 343г, вр. чл.37, ал.1, т.7 от НК ЛИШАВА подсъдимия Аляйдин Х. ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО ЗА СРОК ОТ ЧЕТИРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

       Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок.

 

Пловдив, 05 януари 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимата К. Л. за виновна в това, че на 13.05.2017 г. в гр. Пловдив, по южното платно за движение на бул. „Санкт Петербург“, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „Киа Спортидж“, е нарушила правилата за движение по чл. 21, ал.1 от ЗДвП и чл. 23, ал.1 от ЗДвП и по непредпазливост е причинила смъртта на Д. П., поради което и на основание  чл. 343, ал.1, б. „В“, вр. чл. 342, ал.1 от НК, вр. чл. 372, ал.2 от НПК, вр. чл. 58а, ал.1, вр. чл. 54 от НК я ОСЪЖДА НА ДВЕ ГОДИНИ И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ, като я признава за невинна за това да е допуснала нарушение на правилата по чл. 20, ал.2 от ЗДвП и я оправдава по първоначално повдигнатото й в този смисъл обвинение.

     На основание чл. 343 г., във вр. с чл. 37, ал.1, т. 7 от НК ЛИШАВА ПОДСЪДИМАТА К. Л. ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС ЗА СРОК ОТ ЧЕТИРИ ГОДИНИ, считано от 6.06.2017 г., съгласно чл. 59, ал.4 от НК.

    Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава XXVII от НПК, като подсъдимата призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните на досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимата ефективно наказание от ДВЕ ГОДИНИ И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА е определен след намаляването на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а, ал.1 от НК.

     Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

Пловдив, 22 декември 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение „подписка“ спрямо Димитър Й. Съдът намери, че макар искането на прокуратурата да е бланкетно и в същото да не се сочат  каквито и да било аргументи, обосноваващи наличието на реална опасност от укриване или извършване на престъпление, е налице валидно сезиране, поради което се произнесе по същество.

При преценката си съдът отчете, че повдигнатото на Димитър Й. обвинение не съдържа дори минимално изискуемия съгласно съдебната практика стандарт, за да се приеме, че обвиняемият е могъл да разбере в извършването на какво точно престъпление е обвинен. В обвинението на Димитър Й. не е посочена никаква норма, нито дори поне нормативен акт, нарушаването на които да е в причинно-следствена връзка с настъпилата в резултат на пътнотранспортното произшествие смърт. Такива нарушения не се конкретизираха и от представителя на прокуратурата в хода на съдебните прения.   

Независимо от това съдът намира, че по делото е налице все пак минимално изискуемият от закона стандарт в разпоредбата на чл. 56 ал. 1 от НПК за обоснованост на предположението относно причастността на обвиняемия Димитър Й. във вмененото му във вина престъпление, чийто интензитет обаче не е достатъчен да покрие изискванията за задържане на лицето под стража.

На последно място съдът прие, че не е налице и реална опасност от укриване или извършване на престъпление, като прокурорът поддържа единствено наличието на реална опасност от укриване.

Обвиняемият Й.  е неосъждано лице, няма каквито и да било криминални прояви, семейно и трудово ангажиран е, характеризира се като лице, което устойчиво през годините е спазвало предвидения в страната правов ред.

Съдът прие, че липсва и каквато е да опасност от укриване на Й., който има  постоянен адрес, месторабота, семейна ангажираност. Не се е укривал, нито е бил търсен от органите на властта по друг повод, не се е укривал и в конкретния случай.  Обвиняемият и неговата съпруга  чинно са останали на местопроизшествието да изчакат компетентните органи, повикани от съпругата на обвиняемия, макар и пред напълно реалната и осъществена угроза от саморазправа от страна на афектираното население, пристигнало на местопроизшествието. Конкретна аргументация относно  наличието на реална опасност от укриването на обвиняемия Димитър Й. не бе представена на вниманието на съда и от представителя на държавното обвинение, който обоснова същата най-вече с обществения отзвук от деянието.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 2.01.2018 г. от 10.30 часа.

 

Пловдив, 20 декември 2017 г.

 

КОЛЕДЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР В СЪДЕБНАТА ПАЛАТА В ПЛОВДИВ

 

Коледен благотворителен базар с ръчно изработени сувенири от децата в Дом за деца, лишени от родителски грижи „Княгиня Мария-Луиза“, се проведе в три поредни дни в сградата на Съдебната палата в Пловдив. Инициативата е на Апелативния, Окръжния и Районния съд – Пловдив и вече се превърна в традиция преди всяка Коледа.

На учениците беше предоставена възможността да подредят във фоайето на четвъртия етаж на Съдебната палата изработените от тях предмети. Коледните венци, свещници, картички, украшения за елха и играчки бяха изкупени от магистратите и служителите.

Събраните средства от благотворителния базар ще отидат за изграждане на нова детска площадка с люлки в двора на дом „Княгиня Мария-Луиза“ за най-малките възпитаници на институцията.

Подобни благотворителни акции магистратите организират традиционно. Последната инициатива беше преди Великден, когато ученици от  ОУ „Княз Александър I“ подредиха  във фоайето на втория етаж на Съдебната палата изработените от тях предмети и лакомства.

 

Пловдив, 18 ноември 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение  „задържане под стража“ спрямо Емил В.

Съдът счете, че повдигнатите обвинения са за тежки умишлени престъпления, които са наказуеми с „лишаване от свобода“. Въпреки ранната фаза на разследване са събрани достатъчно доказателства - писмени и веществени, налице са свидетелски показания, експертна справка и протоколи от процесуално-следствени действия, които обосновават изискуемото от законодателя обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към вменените му обвинения- по чл.255, ал.3, вр.ал.1, т.2, т.3 и т.6, вр.чл.26, ал.1 от НК и по чл.253, ал.4, вр.ал.3, т.1 предл. първо вр.ал.2 от НК. Намерените парични средства са съхранявани в банков сейф, който е нает от друго лице, а се ползва от обвиняемия.

Според съда е налице реална опасност обвиняемият да извърши престъпление, тъй като е лице с висока степен на обществена опасност и деянието му се отличава с висока степен на такава. Съществува опасност при вземане на мярка, различна от „задържане под стража“, обвиняемият да въздейства върху свидетели или да укрие доказателства във връзка с разследваната престъпна дейност.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 23.11.2017 г. от 10.00 часа.

 

Пловдив, 10 ноември 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд  – Пловдив призна:

- Подсъдимата  Райна П. за НЕВИННА в това, че от началото на месец юни 2012 г.  до месец юли 2013 г., в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в  качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на район „Централен” при Община Пловдив, не е изпълнила служебните си задължения по ЗМСМА при прилагане на разпоредбите на решение на Общинския съвет на Община Пловдив, с което са делегирани права на директорите на ЦДГ и ОДЗ от район „Централен” по управление на бюджетните сметки, като третостепенни разпоредители с бюджетни кредити, даващи им право да проведат самостоятелно процедурите по ЗОП за възлагане на доставка на хранителни продукти, не е осигурила самостоятелното провеждане на процедури по реда на  ЗОП от страна на третостепенните разпоредители с бюджетни кредити при район „Централен“ на община Пловдив – директорите на ЦДГ и ОДЗ в качеството им на възложители на обществени поръчки, включващо самостоятелен избор на доставчик на хранителни продукти и самата тя я е определила  избора на изпълнител на договорите по ЗОП – фирма „Надежда 2000“ ЕООД гр. Пловдив, вместо възложителите – директорите на детските градини в района, чрез дадени до тях ръководни указания, предадени им устно чрез старши експерт ОКСМД при район „Централен“ при община Пловдив Д. И. с цел да набави за другиго – фирма „Надежда 2000“ ЕООД гр. Пловдив облага чрез получаване на парични средства  общо за 2012 г. и 2013 г. в  размер на 44 855,03 лв. и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се в сериозно накърняване на авторитета и доверието в местната власт и нарушаване на принципа по чл. 2, т.1 от ЗОП за свободна и лоялна конкуренция, поради което и на основание чл. 304 от НПК ОПРАВДАВА по повдигнатото й обвинение за престъпление по  чл. 282 ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК.

- Подсъдимата Райна П. за НЕВИННА в това, че през месец юни 2013 г. е приела дар, който не й се следва – подаръчен ваучер за туристическа услуга на стойност 9 780 лв. от Надежда М., за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице – Б. С., зам.-кмет на район „Централен“ при община Пловдив във връзка със службата му относно провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка на стойност 376 000 лв. за избор на изпълнител за доставка на хранителни продукти на детските ясли и детските кухни на територията на Район „Централен” при Община Пловдив, включваща отправяне на покана за договаряне към дружество „Надежда 2000” ЕООД Пловдив и сключване на договор за изпълнение със същото дружество, поради което и на основание чл. 304 от НПК ОПРАВДАВА Райна П. по повдигнатото й обвинение за престъпление по чл. 304б, ал.1 от НК.

 

Окръжен съд – Пловдив призна:

- Подсъдимата Надежда М. за НЕВИННА в това, че през месец юни 2013 г. е дала дар – подаръчен ваучер на стойност 9 780 лв. на Райна П. – кмет на район „Централен“ при община Пловдив, която е твърдяла, че може да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице във връзка със службата му относно провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка на стойност 376 000 лв. за избор на изпълнител за доставка на хранителни продукти в детските ясли и детските кухни, включваща отправяне на покана за договаряне с „Надежда 2000” ЕООД и сключване на договор за изпълнение с това дружество, поради което и на основание чл. 304 от НПК я ОПРАВДАВА по повдигнатото й обвинение по чл. 304б, ал.2, вр. ал.1 от НК.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

 

Пловдив, 03 ноември 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив одобри споразумение между Окръжна прокуратура и подсъдимите Качмарчик М. и  Даниела Г. и защитниците им, с което:

 

I. Подсъдимият Качмарчик М. е признат за виновен в това, че:

1. На 28.11.2016 г., на ГКПП „Дунав мост“-град Русе, трасе „Вход“, район, обслужван от Митница Русе, като извършител, в съучастие с Даниела Г./също извършител/, при условията на посредствено извършителство, чрез Красимир  Л., без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, е пренесъл през границата на страната /Българо-румънската граница/ от Република Румъния в Република България, високорискови наркотични вещества - кокаин и метилендиоксиметамфетамин (MDMA / екстази) всички на обща стойност 123 675,96 лева / съгласно Приложение № 1 на член единствен от Постановление № 23 на МС от 29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството/за трафика/ - престъпление по чл. 242, ал.2, предл. 1-во във вр. с чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК.

За така извършеното от подсъдимия Качмарчик М. престъпление, на основание чл. 242, ал.2, предл. 1-во във вр. с чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК във вр. с с чл.55 ал.1, т.1 и ал.2 от НК, вр. чл.381 ал.4 от НПК, му се налага наказание лишаване от свобода за срок от 5  години и 6  месеца, което да се изтърпи реално при първоначален строг режим, а също и наказание глоба в размер на 50 000 (петдесет хиляди) лева.

2. През периода от 28.11.2016 г. до 01.12.2016 г. в гр. Русе, гр. Кубрат, гр. Бургас и в гр. Пловдив, а също и при транспортирането им от гр.Русе до гр.Кубрат, от гр. Кубрат до гр. Бургас и от гр.Бургас до гр.Пловдив, сам и при посредствено извършителство, чрез Калоян  К., който е управлявал лек автомобил марка и модел “БМВ 6-та серия” с белгийски регистрационен номер, при условията на продължавано престъпление,  като извършител, в съучастие с Даниела  Г., от гр. Пловдив /също като извършител/, без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и с цел разпространение, е държал високорискови наркотични вещества – кокаин и метилендиоксиметамфетамин (MDMA / екстази) в особено големи размери - всички на обща стойност 126 777.15 лева / съгласно Приложение № 2 на член единствен от Постановление № 23 на МС от 29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството/пласирани на улицата/ - престъпление по чл.354а, ал. 2, изр. 2 във вр. с ал. 1, изр. 1, предл. 4, вр. с чл. 26, ал.1, вр.чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК.

За така извършеното от подсъдимия Качмарчик М. престъпление, на основание чл.354а, ал. 2, изр. 2 във вр. с ал. 1, изр. 1, предл. 4, вр. с чл. 26, ал.1, вр.чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК във вр. с с чл.55 ал.1, т.1 и ал.3 от НК, вр. чл.381 ал.4 от НПК, му се налага  наказание лишаване от свобода за срок от 4 (четири) години, което да се изтърпи реално при първоначален строг режим.

На основание чл.23, ал.1 от НК на подсъдимия Качмарчик М. му се определя едно общо най-тежко наказание измежду така посочените, а именно: ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ПЕТ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ, към което на основание чл. 23, ал. 3 от НК, присъединява наказанието ГЛОБА В РАЗМЕР НА 50 000 (петдесет хиляди) лева.

 

ІІ. Подсъдимата Даниела Г. е призната за виновна в това, че:

1. На 28.11.2016 г., на ГКПП „Дунав мост“-град Русе, трасе „Вход“, район, обслужван от Митница Русе, като извършител, в съучастие с Качмарчик М. /също извършител/, при условията на посредствено извършителство, чрез Красимир Л., без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, е пренесла през границата на страната /Българо-румънската граница/ от Република Румъния в Република България, високорискови наркотични вещества - кокаин и метилендиоксиметамфетамин (MDMA / екстази) в всички на обща стойност 123675,96 лева / съгласно Приложение № 1 на член единствен от Постановление № 23 на МС от 29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството/за трафика/ - престъпление по чл. 242, ал.2, предл. 1-во във вр. с чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК.

За така извършеното от подсъдимата Даниела  Г. престъпление, на основание чл. 242, ал.2, предл. 1-во във вр. с чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК във вр. с с чл.55 ал.1, т.1 и ал.3 от НК, вр. чл.381 ал.4 от НПК, й е наложено  наложено наказание лишаване от свобода за срок от 3 (три) години, което да се изтърпи реално при първоначален общ режим.

2. През периода от 28.11.2016 г. до 01.12.2016 г. в гр. Русе, гр. Кубрат, гр. Бургас и в гр. Пловдив, а също и при транспортирането им от гр.Русе до гр.Кубрат, от гр. Кубрат до гр. Бургас и от гр.Бургас до гр.Пловдив, сама и при посредствено извършителство, чрез Калоян К., който е управлявал лек автомобил марка и модел “БМВ 6-та серия” с белгийски регистрационен номер, при условията на продължавано престъпление,  като извършител, в съучастие с Качмарчик М. /също извършител/, без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и с цел разпространение, е държала високорискови наркотични вещества – кокаин и метилендиоксиметамфетамин (MDMA / екстази) в особено големи размери - всички на обща стойност 126777,15 лева / съгласно Приложение № 2 на член единствен от Постановление № 23 на МС от 29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството/пласирани на улицата/ - престъпление по чл.354а, ал. 2, изр. 2 във вр. с ал. 1, изр. 1, предл. 4, вр. с чл. 26, ал.1, вр.чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК.      

За така извършеното от подсъдимата Даниела  Г. престъпление, на основание чл.354а, ал. 2, изр. 2 във вр. с ал. 1, изр. 1, предл. 4, вр. с чл. 26, ал.1, вр.чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК във вр. с с чл.55 ал.1, т.1 и ал.3 от НК, вр. чл.381 ал.4 от НПК, й е наложено  наказание лишаване от свобода за срок от 2  години и 6  месеца, което да  изтърпи реално при първоначален общ режим.

На основание чл.23, ал.1 от НК на подсъдимата Даниела Г. й е  определено едно общо най-тежко наказание измежду така посочените, а именно: ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ТРИ ГОДИНИ ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ.

Определението е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

 

Пловдив, 25 октомври 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд  – Пловдив днес, 25.10.2017 г., от 15.00 часа в зала №10  произнесе присъда по НОХД №520/2016 с подсъдими Мартин Поптолев, Светлин Спасов, Владимир Елдъров, Радослав Керанов, Петьо Пенев, Валери Бодуров и Милко Доевски. (пълният текст на Прессъобщението)

На основание чл. 23, ал. 1 от НК НАЛАГА на МАРТИН ПОПТОЛЕВ едно общо,  най-тежко  наказание в размер на СЕДЕМ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ

На основание чл. 23, ал. 1 от НК  НАЛАГА  на подсъдимия    СВЕТЛИН ЙОРДАНОВ СПАСОВ едно общо, най-тежко наказание в размер на ШЕСТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА  ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ

На основание чл. 23, ал. 1 от НК НАЛАГА на подсъдимия    ВЛАДИМИР КРАСИМИРОВ ЕЛДЪРОВ едно общо,  най-тежко  наказание в размер на СЕДЕМ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ

На основание чл. 23, ал. 1 от НК  НАЛАГА  на подсъдимия    РАДОСЛАВ КЕРАНОВ едно общо,  най-тежко  наказание в размер на СЕДЕМ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ.

на основание чл. 330, ал. 2, т.1, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал.2 от НК вр. чл. 54, ал.1 от НК  ОСЪЖДА подсъдимия МИЛКО ДОЕВСКИ на ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ

На основание чл. 23, ал. 1 от НК  НАЛАГА  на подсъдимия    ПЕТЬО РУМЕНОВ ПЕНЕВ едно общо, най-тежко наказание в размер на ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ

ПРИЗНАВА ПОДСЪДИМИЯ ВАЛЕРИ БОДУРОВ - за НЕВИНОВЕН, поради което и на основание чл. 304 от НПК го ОПРАВДАВА по повдигнатото му обвинение за извършено престъпление по чл. 330, ал.З, вр. ал. 2, т. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив

(пълният текст на Прессъобщението)

 

Пловдив, 13 октомври 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЯ

 

# Окръжен съд  – Пловдив взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Никола К.

Срещу Никола К. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 116, ал.1, т.6, вр. чл. 63, ал.2, т.1 от НК, като убийството е извършено преди близо 14 години.

Съдът намери, че понастоящем са налице достатъчно  доказателства, от които да се направи извод за наличие на обосновано предположение за извършване на престъплението от страна на Никола К.

Според съдебния състав в случая е налице и напълно реална опасност обвиняемият да извърши престъпление, предвид наличните по делото данни за неговите осъждания, както и с оглед опита му да уличи друго лице в извършване на престъпление, реализиран както със собствените му показания, така и с оглед осигуряването на друг свидетел, подкрепящ първоначалната му теза.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 19.10.2017 г. от 10.00 часа.

**** 

# Окръжен съд – Пловдив днес, 13.10.2017 г., изпрати в Софийска градска прокуратура делото, образувано срещу Иван Тотев, Димитър Кацарски и Димитър Колев.

С разпореждане на съдията докладчик Елена Захова от 18.09.2017 г. Окръжен съд – Пловдив прекрати съдебното производство по НОХД №1301/2017 г. и върна делото на Софийска градска прокуратура за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения. Окръжен съд – Пловдив прие, че в хода на досъдебното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

Дадени са указания прокуратурата да отстрани тези нарушения. Разпореждането е подлежало на протест от прокуратурата и обжалване от обвиняемите и защитниците.

Нито една от страните не се е възползвала от правото на протест или жалба. На 12.10.2017 г. разпореждането на Окръжен съд – Пловдив влезе в сила.

Днес делото беше изпратено на Софийска градска прокуратура за отстраняване на нарушенията. (виж прессъобщение от 19.09.2017 г.)

 

**** 

# Окръжен съд – Пловдив днес, 13.10.2017 г., от 14.00 часа в зала №2 ще разгледа искането на Окръжна прокуратура – Пловдив за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Никола К.

Срещу Никола К. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 116, ал.1, т.6, вр. чл. 63, ал.2, т.1 от НК, като убийството е извършено преди близо 14 години и обвиняемият е направил опит умишлено да заблуди органите на разследването относно авторството на деянието.


Пловдив, 10
октомври 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИE

  

Окръжен съд – Пловдив призна за виновен подсъдимия Страхил Симеонов в това, че:

1. В периода 16-17.08.2016 г. на два пъти, при условията на продължавано престъпление и при условията на повторност, след като е бил осъждан с влязла в сила присъда за друго такова престъпление, в немаловажен случай, е отнел чужди движими вещи от владението на М.П., без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, на обща стойност 45,50 лева, поради което и на основание чл. 195, ал.1, т.7, вр. чл. 194, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 вр. чл.28 ал.1 от НК вр.54 от НК го осъжда с наказание лишаване от свобода за срок от десет години.

2. На 16.08.2016 г. към 17,00 часа в землището на с. Ахматово, обл. Пловдивска, на предела между местността Къс дере и Ходжево дере извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание, без съвкупление по отношение на лице, навършило четиринадесетгодишна възраст – М. П., 80 г., чрез употреба на сила и чрез използване на безпомощното му състояние – 100% степен на увреждане с чужда помощ, поради което и на основание  чл. 150, ал.1 от НК вр. чл. 54 от НК го осъжда с наказание лишаване от свобода за срок от осем години.

3. На 16.08.2016 г. към 17,00 часа в землището на с. Ахматово, обл. Пловдивска, на предела между местността Къс дере и Ходжево дере, е отнел чужди вещи на обща стойност 866,00 лева, от владението на М.П., с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и грабежът е бил придружен с причиняване на средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на пето, шесто, седмо и осмо ребро вдясно и счупване на девето ребро вляво, довело до трайно затрудняване движенията на снагата на същото лице, поради което и на основание  чл. 199,ал.1 т.3, вр. чл.198, ал.1 от НК вр. чл. 54 от НК го осъжда с наказание лишаване от свобода за срок от петнадесет години.

4. На 16.08.2016 г. към 17.00 часа в землището на с. Ахматово, обл. Пловдивска, на предела между местността Къс дере и Ходжево дере противозаконно е отнел чуждо моторно превозно средство – лек автомобил „Мазда“, модел 323, от владението на М.П. без нейно съгласие с намерение да го ползва, като е последвала повреда на превозното средство в размер на 828,00 лева и то е било изоставено без надзор, деянието е извършено повторно, след като деецът е бил осъждан с влязла в сила присъда за друго такова престъпление и за отнемането на превозното средство е употребено заплашване, поради което и на основание  чл. 346, ал.5, вр.ал.2 т.1 и т.2, вр. ал.1, вр. чл. 28, ал.1 от НК вр. чл. 54 от НК го осъжда с наказание лишаване от свобода за срок от дванадесет години.

На основание чл. 23 от НК определя измежду наложените едно от общо най-тежко наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 


Пловдив, 09
октомври 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИE

  

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимата  Донка Петкова за виновна в това, че:

- на 1.02.2017 г. в с. Дълбок извор, община Първомай, област Пловдивска, при условията на опасен рецидив – след като е била осъждана за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е било отложено по чл. 66 от НК и след като е била осъждана два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като изпълненията на наказанията не са били отложени по чл. 66 от НК, умишлено е умъртвила другиго – И. К., като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убитата и с особена жестокост – престъпление по чл.116, ал.1, т.6 и т.12, вр. чл. 115, вр. чл.29, ал.1, б. „А“ и б. „Б“ от НК и я осъди на лишаване от свобода в размер на двадесет и пет години.

- на 1.02.2017 г. в с. Дълбок извор, община Първомай, област Пловдивска, при условията на опасен рецидив – след като е била осъждана за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е било отложено по чл. 66 от НК и след като е била осъждана два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като изпълненията на наказанията не са били отложени по чл. 66 от НК, е отнела чужди вещи, всички на обща стойност 152,50 лв., от владението на А.К. и Д. Г., без тяхното съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 196, ал.1, т.1, вр. с чл. 194, ал.1, вр. чл. 29, ал.1, б. „А“ и б. „Б“ от НК и я осъди на лишаване от свобода в размер на четири години.

На основание чл. 23, ал.1 от НК наложи на подсъдимата Донка Петкова едно общо най-тежко измежду определените й наказания, а именно – лишаване от свобода в размер на двадесет и пет години.

На основание чл. 24, ал.1 от НК увеличава размера на определеното общо най-тежко наказание лишаване от свобода с четири години, или крайното наказание, което подсъдимата Донка Петкова следва да изтърпи, е в размер на ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ.

Окръжният съд осъди на основание чл. 45 от ЗЗД подсъдимата Донка Петкова да заплати на пострадалата Д. Г. обезщетение за претърпени от нея неимуществени и имуществени вреди в резултат на престъплението по чл. 116 от НК в размер на 20 000 лева неимуществени вреди и 1100 лева имуществени вреди, ведно със законната лихва върху тези суми, считано от датата на увреждане 1.02.2017 г. до окончателното изплащане на сумата.

Окръжният със осъди на основание чл. 45 от ЗЗД подсъдимата Донка Петкова да заплати на пострадалия А. К. обезщетение за претърпени от него неимуществени и имуществени вреди в резултат на престъплението по чл. 116 от НК в размер на 20 000 лева неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху тези суми, считано от датата на увреждане 1.02.2017 г. до окончателното изплащане на сумата.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок.

Наказанието за първото престъпление беше определено съобразно изискванията при провеждане на съкратено съдебно следствие, като съдът замени наказанието „доживотен затвор“ с лишаване от свобода.

За второто престъпление първоначално определеното наказание „лишаване от свобода“ бе намалено с една трета заради проведеното съкратено съдебно следствие.

 

Пловдив, 09 октомври 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИE

  

Окръжен  съд – Пловдив потвърди като правилно и законосъобразно определението на  Районен съд – Пловдив, с което на обвиняемия Георги П. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съдът намери, че е налице обосновано предположение обвиняемият Георги П. да е извършил престъпление, което се наказва с лишаване от свобода. Освен това прие, че има опасност да извърши престъпление.

Срещу Георги П. е повдигнато обвинение за това, че в периода 18.08.2016 г.- 21.09.2017 г., в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – експерт маркетинг към „Грабо медия”АД,  в кръга на службата си, е възбудил и поддържал заблуждение у други служители на същото дружество, и с това е причинил на „Грабо медия”АД имотна вреда в особено големи размери – близо 400 000 лева, като измамата представлява особено тежък случай – престъпление по чл. 211, пр.1,вр. чл. 210, ал.1, т.3, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Определението на Окръжен съд – Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

 

 

Пловдив, 27 септември 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИE

 

Окръжен  съд – Пловдив призна за виновен подсъдимия Божидар Атанасов в това, че на 17.08.2007 г. в частна вила, собственост на Огнян Х., намираща се в парк „Родопи", област Пловдив, при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по реда на чл. 66 от НК, умишлено е умъртвил Огнян Х. от гр. Пловдив, като убийството е извършено със средства, опасни за живота на мнозина -  ловна пушка, поради което и на основание чл. 116, ал.1, т.6 и т.12, във вр. с чл. 115, във вр. с чл. 29, ал.1 б. А от НК, във вр. с чл. 54 от НК го осъжда на ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ПРИ СПЕЦИАЛЕН РЕЖИМ.

Окръжен съд осъди подсъдимия Божидар Атанасов да заплати на гражданските ищци и частни обвинители А. Х. и Б. К. сумите от по 200 000 лева, за всеки един от тях по отделно, а на гражданските ищци и частни обвинители Ю. Т., Б. Х. и А. Х.  сумите от по 150 000 лева за всеки един от тях по отделно, представляващи обезщетения за претърпени неимуществени вреди от деянието, предмет на настоящото наказателно производство, ведно със законните лихви върху тези суми, считано от датата на увреждането до окончателното им изплащане.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок.


Пловдив, 26
септември 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИE

 

Окръжен  съд – Пловдив отказа да уважи искането на Окръжна прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо  Костадин П.

Съдът намери, че от доказателствата по делото, подкрепени с балистична експертиза, експертни справки и свидетелски показания, може да се направи обосновано предположение, че Костадин П. е извършил престъплението, в което е обвинен. В същото време обаче не е налице реална опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление. Няма данни Костадин П. да е в лоши отношения с членовете на семейството си, а социалните служби са приели, че има капацитет да се грижи за 7-месечното си внуче и са поверили на него и на съпругата му отглеждането на детето за срок от две години.

Според съда адекватната мярка за неотклонение е „подписка“.

Спрямо Костадин П. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 116 ал.1 т.3 пр.3-то във връзка с чл. 115 от НК за това, че на 23.09.2017 г. в землището на гр. Куклен, местността Сай дере умишлено е умъртвил рождения си син С. П.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 3.10.2017 г. от 10 часа.

 


Пловдив, 19
септември 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЯ

 

# Окръжен съд – Пловдив прекрати съдебното производство по НОХД №1301/2017 г. и върна делото на Софийска градска прокуратура за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения.

Делото е образувано по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура, с който са предадени на съд обвиняемите Иван Тотев, Димитър Кацарски и Димитър Колев. Срещу всеки един от тримата са повдигнати обвинения за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 282, ал.3, във вр. с ал.2, пр.1 и пр.2 във вр. с ал.1, пр.1, алт.1, във вр. с чл. 20, ал.2, във вр. с ал.1 от НК – срещу Иван Тотев, по ал.4 във вр. с ал.1 от НК – за Димитър Кацарски и Димитър Колев.

Окръжен съд – Пловдив прие, че в хода на досъдебното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на правото на защита на обвиняемите и защитниците им,  отстраними от органите на досъдебното производство. Констатирано е, че според обвинението тримата обвиняеми са извършили престъпление като съучастници, което им качество за всеки един от тях е описано с противоречия в обвинителния акт. Указано е, че към предявяване на материалите по делото следва да се пристъпи след извършване на всички действия по разследването. Съществените процесуални нарушения рефлектират и върху възможността на ощетеното юридическо лице – община Пловдив, да реализира правата си в съдебната фаза на процеса.

Дадени са указания, ако прокурорът реши да упражни отново правомощието си да повдигне обвинение с обвинителен акт, да отстрани констатираните  нарушения, като: посочи конкретно кои норми, какви права и задължения са създавали за всеки от обвиняемите; кои от тези права и задължения те не са изпълнили, превишили са или са нарушили и с какви действия всеки един от тях е реализирал поведение, изпълващо признаците на престъпление по чл. 282 от НК; настъпили ли са имуществени вреди и кои факти формират извод за това и за размера им;  ако се твърди, че престъплението е извършено в съучастие, следва да бъде обосновано защо прокурорът приема, че е бил налице общ престъпен умисъл за извършването му и че у всеки от обвиняемите е била налице субективната представа за задружно осъществявана престъпна дейност.

Разпореждането подлежи на протест и обжалване пред Пловдивския апелативен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

****

 

# Окръжен  съд – Пловдив призна за виновна подсъдимата Иванка Ройдова в това, че през периода от 14.03.2016 г. до 18.03.2016 г. в с. Бачково, с. Браниполе, с. Белащица, област Пловдивска, както и в град Пловдив, е подбуждала /умишлено е склонявала/ другиго – служител под прикритие с идентификационен номер 01 – към отвличане, с користна цел, на С. Р., поради което и на основание чл. 142 ал.5, предл. 2, във вр. с ал. 2, т.7, предл. 1 във вр. с ал.1 във вр. с чл. 26, ал.1 във вр. чл. 54 от НК я осъжда на две години лишаване от свобода, като я признава за невинна за това, че в периода от 12.02.2016 г. до 22.02.2016 г. в гр. Пловдив да е подбуждала /умишлено склонявала/ другиго – неустановено лице /украински гражданин/ - към отвличане, с користна цел на С. Р., както и деянието да е извършено в периода от 23.02.2016 г. до 13.03.2016 г. включително и я оправдава по първоначално повдигнатото обвинение за това.

Призна подсъдимата Иванка Ройдова за виновна в това, че през периода от 14.03.2016 г. до 18.03.2016 г. в с. Бачково, с. Браниполе, с. Белащица, област Пловдивска, както и в гр. Пловдив е подбуждала /умишлено е склонявала/ другиго – служител под прикритие с идентификационен номер 01  към убийство – умишлено да умъртви с користна цел С. Р., поради което и на основание чл. 117, ал.2, във вр. с чл. 116, ал.1, т.7, вр. с чл. 115, във вр. с чл. 26, ал.1, вр. с чл. 54 от НК я осъжда на две години лишаване от свобода, като я признава за невинна за това, че през периода от 12.02.2016 г.до 22.02.2016 г. в гр. Пловдив да е подбуждала /умишлено да е склонявала/ другиго – неустановено лице /украински гражданин/ към убийство – умишлено да умъртви с користна цел С. Р. , както и деянието да е извършено в периода от 23.02.2016 г. до 13.03.2016 г. включително да е подбуждала /умишлено да е склонявала/ другиго – неустановено лице /украински гражданин/ към убийство – умишлено да умъртви с користна цел Г. Р., както и деянието да е извършено в периода от 23.02.2016 г. до 13.03.2016 г. включително, и я оправдава по първоначално повдигнатото й обвинение за това.

Призна подсъдимата Иванка Ройдова за виновна в това, че през периода от 14.03.2016 г. до 18.03.2016 г. в с. Бачково, с. Браниполе, с. Белащица, област Пловдивска, както и в гр. Пловдив е подбуждала /умишлено е склонявала/ другиго – служител под прикритие с идентификационен номер 01  към убийство – умишлено да умъртви с користна цел Г. Р., поради което и на основание чл. 117, ал.2, във вр. с чл. 116, ал.1, т.7, вр. с чл. 115, във вр. с чл. 26, ал.1, вр. с чл. 54 от НК я осъжда на две години лишаване от свобода, като я признава за невинна за това, че през периода от 12.02.2016 г.до 22.02.2016 г. в гр. Пловдив да е подбуждала /умишлено да е склонявала/ другиго – неустановено лице /украински гражданин/ към убийство – умишлено да умъртви с користна цел Г. Р. , както и деянието да е извършено в периода от 23.02.2016 г. до 13.03.2016 г. включително да е подбуждала /умишлено да е склонявала/ другиго – неустановено лице /украински гражданин/ към убийство – умишлено да умъртви с користна цел Г. Р, както и деянието да е извършено в периода от 23.02.2016 г. до 13.03.2016 г. включително, и я оправдава по първоначално повдигнатото й обвинение за това.

Призна подсъдимата Иванка Ройдова за виновна в това, че през периода от 14.03.2016 г. до 18.03.2016 г. в с. Бачково, с. Браниполе, с. Белащица, област Пловдивска, както и в гр. Пловдив е подбуждала /умишлено е склонявала/ другиго – служител под прикритие с идентификационен номер 01  към убийство – умишлено да умъртви с користна цел Г. К., поради което и на основание чл. 117, ал.2, във вр. с чл. 116, ал.1, т.7, вр. с чл. 115, във вр. с чл. 26, ал.1, вр. с чл. 54 от НК я осъжда на две години лишаване от свобода, като я признава за невинна за това, че през периода от 12.02.2016 г.до 22.02.2016 г. в гр. Пловдив да е подбуждала /умишлено да е склонявала/ другиго – неустановено лице /украински гражданин/ към убийство – умишлено да умъртви с користна цел Г. К. , както и деянието да е извършено в периода от 23.02.2016 г. до 13.03.2016 г. включително да е подбуждала /умишлено да е склонявала/ другиго – неустановено лице /украински гражданин/ към убийство – умишлено да умъртви с користна цел Г. К, както и деянието да е извършено в периода от 23.02.2016 г. до 13.03.2016 г. включително, и я оправдава по първоначално повдигнатото й обвинение за това.

Призна подсъдимата Иванка Ройдова за виновна в това, че през периода от 14.03.2016 г. до 18.03.2016 г. в с. Бачково, с. Браниполе, с. Белащица, област Пловдивска, както и в гр. Пловдив е подбуждала /умишлено е склонявала/ другиго – служител под прикритие с идентификационен номер 01  към убийство – умишлено да умъртви с користна цел С. К., поради което и на основание чл. 117, ал.2, във вр. с чл. 116, ал.1, т.7, вр. с чл. 115, във вр. с чл. 26, ал.1, вр. с чл. 54 от НК я осъжда на две години лишаване от свобода, като я признава за невинна за това, че през периода от 12.02.2016 г.до 22.02.2016 г. в гр. Пловдив да е подбуждала /умишлено да е склонявала/ другиго – неустановено лице /украински гражданин/ към убийство – умишлено да умъртви с користна цел С. К. , както и деянието да е извършено в периода от 23.02.2016 г. до 13.03.2016 г. включително да е подбуждала /умишлено да е склонявала/ другиго – неустановено лице /украински гражданин/ към убийство – умишлено да умъртви с користна цел С. К, както и деянието да е извършено в периода от 23.02.2016 г. до 13.03.2016 г. включително, и я оправдава по първоначално повдигнатото й обвинение за това.

Призна подсъдимата Иванка Ройдова за виновна в това, че през периода от 14.03.2016 г. до 18.03.2016 г. в с. Бачково, с. Браниполе, с. Белащица, област Пловдивска, както и в гр. Пловдив е подбуждала /умишлено е склонявала/ другиго – служител под прикритие с идентификационен номер 01  към убийство – умишлено да умъртви с користна цел М. К., поради което и на основание чл. 117, ал.2, във вр. с чл. 116, ал.1, т.7, вр. с чл. 115, във вр. с чл. 26, ал.1, вр. с чл. 54 от НК я осъжда на две години лишаване от свобода, като я признава за невинна за това, че през периода от 12.02.2016 г.до 22.02.2016 г. в гр. Пловдив да е подбуждала /умишлено да е склонявала/ другиго – неустановено лице /украински гражданин/ към убийство – умишлено да умъртви с користна цел М. К. , както и деянието да е извършено в периода от 23.02.2016 г. до 13.03.2016 г. включително да е подбуждала /умишлено да е склонявала/ другиго – неустановено лице /украински гражданин/ към убийство – умишлено да умъртви с користна цел М. К, както и деянието да е извършено в периода от 23.02.2016 г. до 13.03.2016 г. включително, и я оправдава по първоначално повдигнатото й обвинение за това.

Призна подсъдимата Иванка Ройдова за виновна в това, че през периода от 14.03.2016 г. до 18.03.2016 г. в с. Бачково, с. Браниполе, с. Белащица, област Пловдивска, както и в гр. Пловдив е подбуждала /умишлено е склонявала/ другиго – служител под прикритие с идентификационен номер 01  към убийство – умишлено да умъртви с користна цел М. К., поради което и на основание чл. 117, ал.2, във вр. с чл. 116, ал.1, т.7, вр. с чл. 115, вр. с чл. 54 от НК я осъжда на две години лишаване от свобода.

На основание чл. 23 ал.1 от НК определя на подсъдимата Иванка Ройдова едно общо най-тежко наказание от две години лишаване от свобода. На основание чл. 24 от НК увеличава така определеното общо най-тежко наказание с една година лишаване от свобода, като налага на подсъдимата Иванка Ройдова едно общо най-тежко и увеличено наказание от ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА. На основание чл. 66, ал.1 от НК ОТЛАГА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОПРЕДЕЛЕНОТО ОБЩО НАЙ-ТЕЖКО И УВЕЛИЧЕНО НАКАЗАНИЕС ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ ПЕТ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

      


Пловдив, 21
август 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

На 21.08.2017 г. в 14,30 часа, в зала № 10,  Окръжен съд – Пловдив ще разгледа искането на Окръжна прокуратура – Пловдив  за вземане на мярка за неотклонение „Задържане  под стража“ спрямо  СЕВДА С., на която е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 211, във вр. с чл. 210, ал. 1, т. 1, във вр. с чл. 209, ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК и по чл. 253, ал. 4, във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1, във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК и спрямо ИЛИЯН С., на когото е  повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 5, във вр. с чл. 209, ал. 2, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК и по чл. 253, ал. 4, във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1, във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК.

 

Пловдив, 08 август 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен  съд – Пловдив взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Алексей М., Дженгиз М., Яман Р. и Мехмед С.

Спрямо Алексей М. , Дженгиз М. и Яман Р. са повдигнати обвинения за престъпления по чл. 354а, ал.1, вр. чл. 20 ал.2 от НК за държане с цел разпространение на прекурсори на наркотични вещества, а спрямо Мехмед С. -  за престъпление по чл. 316 във вр. с чл. 308, ал.2, вр. ал.1 от НК – за съзнателно използване на неистински документи – документ за самоличност и свидетелство за правоуправление на МПС, без от него за самото съставяне да може да се търси наказателна отговорност.

Съдът намери, че спрямо всеки от четиримата има обосновано предположение да са съпричастни към престъпленията, в които са обвинени.

Спрямо Алексей М., Дженгиз М. и Яман Р. е налице  реална опасност от извършване на престъпление при мярка, различна от „задържане под стража“ - с оглед голямото количество наркотично вещество, неговото укриване, проявената конспиративност, предпазливост, включително използване на директни телефони за връзка, изключително добрата организация на действията им, използване на кодови наименования, което характеризира деянието с висока степен на обществена опасност.

За обвиняемите Мехмед С. и Яман Р. съдът счита, че съществува и реална опасност от укриване с оглед на това, че двамата нямат адресна регистрация в Република България, не посочват адреси за призоваване в чужбина, а Мехмед Р. пребивава в страната без законово основание на адрес, който не е посочил пред органите на МВР, като по делото има данни, че се укрива от турските власти. В допълнение обвиняемият Яман Р. е международен шофьор и самият той признава, че непрекъснато е в движение.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 15.08.2017 г. от 10.00 часа.


Пловдив, 0
4 август 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив одобри споразумение между Окръжна прокуратура и подсъдимата Назре Смаил, с което:

Назре Смаил е призната за виновна в престъпление по чл. 354а, ал.2, предл. последно, вр. с т.4 вр. с ал.1, предл. 1- во, вр. с чл.29, ал.1, б. „а“ НК за това, че на 04.01.2017 г. около 11.00 ч. в гр.Асеновград, обл.Пловдивска, без надлежно разрешително и с цел разпространение е придобила чрез покупка от неизвестно лице и до 12.00 часа на същата дата на главен път II-86 при км.19+100 м. обл.Пловдив е държала високорисково наркотично вещество в особено големи размери - хероин с нето тегло 495,977 грама със съдържание на активен компонент диацетилморфин /ДАМ/ - 81 /осемдесет и един/ тегловни процента на стойност 114 074.71 лв. /сто и четиринадесет хиляди седемдесет и четири лева и седемдесет и една стотинки/,  като деянието е извършено при условията на опасен рецидив, след като е била осъждана за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл.66 от НК.

За така извършеното от подсъдимата престъпление по чл.354а, ал.2, предл. последно, вр. с т.4 вр. с ал.1, предл. 1-во, вр. с чл.29, ал.1, б. „а“ НК, на основание чл.54 НК й СЕ НАЛАГА наказание ПЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ и ГЛОБА размер на 20000 /двадесет хиляди/ лева.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 


Пловдив, 0
1 август 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЯ

 

Окръжен съд – Пловдив отказа да уважи жалбата на Петър Н. против определение на Районен съд – Асеновград, с което е оставено без уважение искането за изменение на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съдът прие, че не е разколебано обоснованото предположение Петър Н. да е извършил престъплението, в което е обвинен. На един от записите от протеста в Асеновград на 2.07.2017 г. се вижда как обвиняемият Петър Н. предизвиква  тв оператор  да го провокира към извършване на хулиганска проява. С оглед характеристичните данни на обвиняемия, съдът намира, че към настоящия момент не е отпаднала  реалната опасност той да извърши престъпление.

Срещу Петър Н. са повдигнати обвинения за хулиганство – престъпление по чл. 325 ал.1 от НК, и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди – престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 във вр. с чл. 130 ал.1 от НК.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

****

 

Окръжен съд – Пловдив отказа да уважи жалбите на Исмет Л. и Костадин М. против определение на Районен съд – Асеновград, с което е оставено без уважение искането за изменение на наложените им мерки за неотклонение  „задържане под стража“.

Срещу Исмет Л. и Костадин М. са повдигнати обвинения за хулиганство, като деянието е извършено в съучастие – престъпление по чл. 325 ал.2 във връзка с ал.1 във връзка с чл. 20 ал.2 във връзка с ал.1 от НК.

Окръжен съд – Пловдив намери, че определението на Районен съд – Асеновград е правилно и законосъобразно. От събраните до момента доказателства не се разколебава обоснованото предположение, че Исмет Л. и Костадин М. са извършили престъпленията, в които са обвинени. Не е отпаднала и опасността двете лица да извършат престъпление.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

****

 

Окръжен  съд – Пловдив взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Димо Т.

Спрямо Димо Т. са повдигнати обвинения:

- за престъпление по чл. 354а, ал.1, пр.1 от НК – за това, че на 28.07.2017 г. в с. Ръжево Конаре, обл. Пловдивска, без надлежно разрешително с цел разпространение е държал високорисково наркотично вещество – марихуана,

- и за престъпление по чл. 354в, ал.1 от НК – за това, че на 28.07.2017 г. в с. Ръжево Конаре, обл. Пловдивска, е отглеждал растения от рода на конопа /канабис/ в нарушение на установените в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите правила.

Съдът намери, че въпреки краткия срок на разследване от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение Димо Т. да е извършил престъпленията, в които е обвинен. Като служител на МВР обвиняемият Димо Т. е призван да брани обществото от престъпления и извършеното е особено укоримо. Съдът прецени, че с оглед на професията му има опасност да извърши престъпление и да въздейства върху свидетели.

За извършеното престъпление по чл. 354а от НК  предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 5000 до 20 000 лева, а за престъплението по чл. 354в от НК законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 5 години и глоба от 5000 до 10 000 лева.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 8.08.2017 г. от 10.00 часа.

 


Пловдив,
31 юли 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен  съд – Пловдив на 1.08.2017 г. от 16,00 часа в зала №2 ще разгледа жалбата на Петър Н. против определение на Районен съд – Асеновград, с което е потвърдена първоначално взетата спрямо него мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Срещу Петър Н. са повдигнати обвинения за хулиганство – престъпление по чл. 325 ал.1 от НК, и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди – престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 във вр. с чл. 130 ал.1 от НК.

 

Окръжен съд – Пловдив на 1.08.2017 г. от 16 часа в зала №  2  ще разгледа жалбите на Исмет Л. и Костадин М. против определение на Районен съд – Асеновград, с което са оставени без уважение молбите им за изменение на наложените им мерки за неотклонение  от „задържане под стража“ в по-леки.

Срещу Исмет Л. и Костадин М. са повдигнати обвинения за хулиганство, като деянието е извършено в съучастие – престъпление по чл. 325 ал.2 във връзка с ал.1 във връзка с чл. 20 ал.2 във връзка с ал.1 от НК.


Пловдив,
24 юли 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

На 24.07.2017 г. в 13,30 часа, в зала № 10,  Окръжен съд – Пловдив ще разгледа искането на Окръжна прокуратура – Пловдив  за вземане на мярка за неотклонение „Задържане  под стража“ спрямо  Гергана Б.

Спрямо нея е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 3, предл. последно, т. 4, предл. 2-ро и т. 5, във вр. с чл. 115 от НК затова, че на 18.07.2017 г. в гр. Стамболийски, обл. Пловдивска е удушила дъщеря си Анка Б.


Пловдив,
17 юли 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив отказа да уважи искането на Окръжна прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Тодор Н.

Съдът намери, че не са налице всички законови предпоставки, предвидени в чл. 63 от НПК, за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. От доказателствата по делото не може да се направи извод за наличието на реална опасност от укриване и извършване на друго престъпление от обвиняемия Тодор. Н. Целите на мярката за неотклонение по чл. 57 от НПК според съда биха се постигнали и чрез най-леката, предвидена в закона мярка, „подписка“.

Срещу Тодор Н. е повдигнато обвинение в това, че на 13.07.2017 г. в гр. Пловдив при управление на автомобил „Нисан Навара“ е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на П. С. - престъпление по чл. 343 ал.1, б. „В“, във връзка с чл. 342, ал.1 от Наказателния кодекс.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 25.07.2017 г. от 10 часа.

 

Пловдив, 14 юли 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив призна за виновен Божидар Атанасов в това, че на 13.06.1999 г. в гр.Пловдив, ЖР „Тракия", пред вх.Г на бл.131, в съучастие като извършител, с Евгений М. (починал на 03.02.2012 г.) - като подбудител, и с Иван К. - като подбудител,  който умишлено го е склонил да извърши престъплението и като помагач - умишлено улеснил извършването му чрез разяснения, предумишлено и с користна цел е умъртвил Георги Д. (старши митнически инспектор в Митница Пловдив) – престъпление по чл. 116 ал.1 т.7 и т.9 вр. с чл. 115 вр. с чл. 20 ал.2 вр. с ал.1 вр. чл. 54 от НК го ОСЪЖДА НА ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ПРИ СПЕЦИАЛЕН РЕЖИМ.     

 

Съдът призна за виновен Иван Карабелов в това, че на 13.06.1999 г. в гр.Пловдив, ЖР „Тракия", пред вх.Г на бл.131, в съучастие с Божидар А. като извършител, и с Евгени М. (починал на 03.02.2012 г.) - като подбудител, умишлено е склонил Божидар Атанасов да извърши престъпление, с користна цел предумишлено да  умъртви Георги Д. , и като помагач – умишлено е улеснил извършването му чрез разяснения с користна цел предумишлено да умъртви Георги Д, поради което и на основание чл. 116 ал.1 т.7 и т. 9 вр. с чл. 115 вр. с чл. 20 ал.3 и ал.4 вр. с ал.1 вр. с чл. 54 от НК го ОСЪЖДА НА ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ.

 

Окръжен съд  осъди подсъдимите Божидар Атанасов и Иван Карабелов да ЗАПЛАТЯТ на частните обвинители С. Д. и П. Д. сумата от по 100 000 лева за всеки един от тях, общо 200 000 лева, представляваща обезщетение за причинените неимуществени вреди от престъплението.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.


Пловдив,
13 юли 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЯ

 

Окръжен съд – Пловдив отказа да уважи жалбата на Петър Н. против определение на Районен съд – Асеновград, с което му е взета мярка за неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА.

Срещу Петър Н. са повдигнати обвинения за хулиганство – престъпление по чл. 325 ал.1 от НК, и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди – престъпление по чл.131 ал.1 т.12 във връзка с чл. 130 ал.1 от НК.

Съдът прие, че съществува обосновано предположение Петър Н. да е извършил и двете престъпления, в които е обвинен, както и че съществува опасност при по-лека мярка за неотклонение да извърши друго престъпление.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

****

 

Окръжен съд – Пловдив отказа да уважи жалбите на Асен А. и Джавет Ю. против определение на Районен съд – Асеновград, с което им е наложена мярка за неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА.

Срещу двете лица са повдигнати обвинения за извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като хулиганството се отличава с изключителен цинизъм и дързост - престъпление по чл. 325, ал.2 във връзка с ал.1 във връзка с чл. 20, ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс.

Окръжен съд – Пловдив намери, че има обосновано предположение Асен А. и Джавет Ю. да са извършили престъплението, в което са обвинени. Освен това съществува реална опасност да извършат престъпление, а за Асен А. и да се укрие.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

****

 

Окръжен съд – Пловдив одобри споразумение между Окръжна прокуратура и подсъдимия Тасин Бузо, с което:

Тасин Бузо е признат  за ВИНОВЕН в това, че на 24.09.2016 г. в гр.Пловдив при условията на опасен рецидив, извършил престъпление, след като е бил осъждан повече от два пъти – три пъти, на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като поне за едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл.66 от НК, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества: марихуана  на обща стойност 2325, 74 лв. и  амфетамини на стойност 8231, 28 лв. - всички наркотични вещества на обща стойност 10 557,02 лв.,поради което и на основание  чл.354а, ал. 2 т. 4 вр.ал.1 пр.1 вр. чл. 29 ал. 1 б. “б“ във вр. с чл. 54  от НК му  определи  наказание от ПЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ и наказание ГЛОБА в размер на 20 000 лв.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.


Пловдив,
12 юли 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЯ

 

Окръжен съд – Пловдив на 13.07.2017 г. от 16.00 часа в зала №2 ще разгледа жалбите на обвиняемите Асен А. и Джавет Ю. против определение на Районен съд – Асеновград, с което им са наложени мерки за неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА.

Срещу тях са повдигнати обвинения за извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като хулиганството се отличава с изключителен цинизъм и дързост – престъпление по чл. 325 ал.2 във връзка с ал.1 във връзка с чл. 20 ал.2 във връзка с ал.1 от НК.

 

****

 

Окръжен съд – Пловдив на 13.07.2017 г. от 16, 00 часа в зала №2 ще разгледа жалбата на обвиняемия Петър Н. против определение на Районен съд – Асеновград, с което му е наложена мярка за неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА.

Срещу Петър Н. са повдигнати обвинения за хулиганство – престъпление по чл. 325 ал.1 от НК, и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди – престъпление по чл.131 ал.1 т.12 във връзка с чл. 130 ал.1 от НК.


Пловдив,
07 юли 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИE

 

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, потвърждаващо присъдата на Окръжен съд – Пловдив, с която Владимир Костадинов е осъден на ДЕВЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ СТРОГ РЕЖИМ.

С присъда от 11.12.2015  г. Окръжен съд – Пловдив призна Владимир Костадинов за виновен в това,  че на 12/13 юни 2013 г. в землището на с. Кадиево, обл. Пловдивска, умишлено е умъртвил другиго – С. М., като убийството е извършено предумишлено – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 9, вр. чл. 115, вр. с чл. 54, вр. с чл. 57 ал. 1 от НК.

Със същата присъда Владимир Костадинов е осъден да заплати на гражданските ищци Николай Маджаров и Стоянка Маджарова сумата от по 300 000 лв. за всеки един от тях, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди от престъплението по чл. 116 ал. 1, т. 9, вр. чл. 115 от НК, ведно със законната лихва върху посочената сума, от 13. 06.2013 г. до пълното й издължаване, както и сумата от по 500 лева – направени разноски от всеки един от тях за адвокатско представителство по делото.

Присъдата е окончателна.


Пловдив,
06 юли 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЯ

 

# Окръжен съд – Пловдив отказа да уважи жалбите на Яшар С., Исмет Л.,  Васил И., Костадин М., Емрал Р., Абдраман А., Стефан Д. против определение на Районен съд – Асеновград, с което им е наложена мярка за неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА.

Срещу седемте лица са повдигнати обвинения за хулиганство, като деянието е извършено в съучастие  - престъпление по чл. 325 ал.2 във връзка с ал.1 във връзка с чл. 20 ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс. Срещу Васил И. и Абдраман А. са повдигнати обвинения и за причиняване на средни телесни повреди на две лица по хулигански подбуди – престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 пр.2 вр. чл. 129 ал.2 вр. ал.1 от НК, а срещу Стефан Д. и Емрал Р. – и по чл. 144 ал.3 от НК – за закана за убийство.

Съдът  намери, че има обосновано предположение всеки от обвиняемите да е извършил това, в което е обвинен. Освен това съществува реална опасност да извършат престъпление.

Окръжен съд – Пловдив уважи жалбите на Ангел М. и Славчо М. против определение на Районен съд – Асеновград, с което им е наложена мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът измени мярката за неотклонение на Ангел М. в ПАРИЧНА ГАРАНЦИЯ В РАЗМЕР НА ТРИ ХИЛЯДИ ЛЕВА, а на Славчо М. в ПАРИЧНА ГАРАНЦИЯ В РАЗМЕР НА ХИЛЯДА ЛЕВА.

Срещу двете лица са повдигнати обвинения за хулиганство – престъпление по чл. 325 ал.2 във вр. с чл.20 ал.2 във вр. с ал.1 от НК. Данните за личността на обвиняемите не налагат извод за опасността от извършване на престъпление да е с такава интензивност, която да налага мярка за неотклонение задържане под стража. За Славчо М. има налице данни, че страда от тежко заболяване, което не би могло да се лекува, ако спрямо него бъде постановена мярка задържане под стража.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

# Окръжен съд  – Пловдив  взе мярка за неотклонение  ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА спрямо Рангел Р.

Срещу него е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 115 вр. чл. 18 ал.1 от НК – опит за убийство.

Съдът намери, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение Рангел Р. да е извършил престъплението, в което е обвинен. Освен това съдът прецени, че има опасност да се укрие и да извърши престъпление.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 13.07.2017 г. в 10.30 часа.


Пловдив,
04 юли 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИE

 

Окръжен съд – Пловдив на 6.07.2017 г. от 16.00 часа в зала №2 ще разгледа жалбите на обвиняемите Яшар С., Исмет Л., Славчо М. , Ангел М. , Васил И., Костадин М., Емрал Р., Абдраман А., Стефан Д. против определение на Районен съд – Асеновград, с което им е наложена мярка за неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА.

Срещу деветте лица са повдигнати обвинения за хулиганство - престъпление по чл. 325 ал.2 във връзка с ал.1 във връзка с чл. 20 ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс, а срещу Васил И. и Абдраман А. са повдигнати обвинения и за причиняване на средни телесни повреди на две лица по хулигански подбуди, като деянието е извършено в съучастие – престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 пр.2 вр. чл. 129 ал.2 вр. ал.1 от НК.


Пловдив,
03 юли 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИE

 

Окръжен съд – Пловдив призна за виновен Асен Гюрганчев в това, че на 13.04.2017 г. в гр. Пловдив на бул. „Шести септември“ при управляване на моторно превозно средство – лек автомобил марка „Тойота“ модел „РАВ4“, е нарушил правилата за движение по пътищата, а именно:

·  чл. 20 ал.2 изр. 1 от ЗДвП / Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с конкретните условия за видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие/ и

·  чл. 119 ал.1 от ЗДвП / При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре/,

като е причинил по непредпазливост смъртта на Б. К., като деецът е избягал от местопроизшествието и деянието е извършено на пешеходна пътека, поради което на основание чл. 343 ал.3 б. „б“ пр.1, вр. ал.1 б. „в“ вр. чл. 342 ал.1 от НК, вр. с чл. 373 ал.2 от НПК, вр. с чл. 58а, ал.1 вр. с чл. 54 от НК го осъжда на ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДВЕ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ.

На основание чл. 343 г от НК Окръжен съд – Пловдив наложи на подсъдимия Асен Гюрганчев и наказанието „лишаване от право да управлява МПС“ за срок ОТ ПЕТ ГОДИНИ.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие – глава XXVII, чл. 371, т.2 от НПК, след като подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок.


Пловдив,
28 юни 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИE

 

  Ученици от Х клас от Профилирана хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Пловдив бяха специални гости на Окръжен съд - Пловдив. Те участваха във възстановка на съдебен процес.  С тази инициатива  приключи провеждането на Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2016/2017 г. В осъществяването й участваха съвместно съдии от Окръжен съд – Пловдив, прокурори от  Окръжна прокуратура – Пловдив и представители на Регионално управление на образованието – Пловдив.

   Десетокласниците влязоха в ролите на съдии, прокурори, адвокати, вещи лица, свидетели и обвиняем. На финала на възстановката на съдебния процес съставът произнесе „присъда“ по казус, свързан с държане на наркотично вещество с цел разпространение. „Вече съм избрала да уча право, насочила съм се към професията на адвокат, а участието в подготовката на този процес ме мотивира допълнително“, каза десетокласничката Ивелина Матева, която влезе в ролята на вещо лице.

   Председателят на Окръжен съд – Пловдив Веселин Хаджиев, и окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов връчиха грамоти на всички ученици, участвали в симулативния съдебен процес.

    Образователната програма  „Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” стартира на 15  ноември 2016 г. През първия и втория учебен срок съдии и прокурори в час на класа обучиха  ученици от десетите гласове на Профилирана хуманитарна гимназия „Св.Св. Кирил и Методий” гр. Пловдив. Застъпените в това обучение теми през първия срок бяха  свързани с трафика на хора; домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата им; детското насилие и хулиганските прояви;  децата и компютърните престъпления. Представени бяха професиите съдия, прокурор и следовател, както и принципът на разделение на властите, функциите и структурата на съдебната власт. 

    През втората половина на учебната година учениците бяха запознати с проблемите при употребата на наркотични вещества, както и престъпленията, извършвани от наркозависими лица,  проблемите и възпитателните мерки за деца с противообществени прояви. Едновременно с това бяха  разяснени и съдебните процедури, които се осъществяват с участието на деца и техните права, как подрастващите могат  да защитят правата си, как да се предпазват да не станат жертви на престъпление,  връзката между  защитата на техните права и съдебните институции.

 Пловдив,
27 юни 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИE

 

На 28.06.2017 г. от 12.40 часа в зала №5 на Окръжен съд – Пловдив  ще се проведе възстановка на съдебен процес с участието на ученици от Х клас от Профилирана хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Пловдив. С тази инициатива ще приключи провеждането на Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2016/2017 г. В осъществяването й участват съвместно Окръжен съд – Пловдив и Окръжна прокуратура – Пловдив.

 


Пловдив,
23 юни 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИE

 

Окръжен съд – Пловдив  взе мярка за неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА по отношение на Цветан А.

Срещу него е повдигнато обвинение за умишлено убийство – престъпление по чл. 115 от НК, за това, че на 22.06.2017 г. в гр. Пловдив е нанесъл няколко прободни рани с нож в областта на гърдите на Н. А., който впоследствие  починал от травмите.

Съдът намери, че има обосновано предположение за извършено престъпление. Въпреки че липсват данни Цветан А. да се укрие, има реална опасност същият да извърши престъпление. Цветан А. е с влязла в сила присъда от 30 ноември 2016 г. за грабеж – престъпление по чл. 198 ал.1 от НК, с която е осъден на четири месеца лишаване от свобода, като изтърпяването на наказанието е отложено с три години. Деянието по чл. 115 от НК е извършено в рамките на изпитателния срок на горепосочената присъда.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив на 29.06.2017 г. от 10.00 часа.

 


Пловдив,
20 юни 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИE

 

Окръжен съд – Пловдив одобри споразумение между Окръжна прокуратура и подсъдимите Огнян Ракипов, Наим Юсеин, Симеон Костов и Зоя Костова, с което:

Подсъдимият Огнян Ракипов е признат за виновен в извършени престъпления, както следва:

l. Престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 2, т. 4, вр. ал. 1, изр. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б.“А“, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, за това, че нa 25.10.2016 г. в гр.Пловдив, обл. Пловдивска, при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК, като извършител, в съучастие със Симеон Костов и Зоя Костова, също като извършители, без надлежно разрешително, е държал, с цел разпространение, високорискови наркотични вещества - хероин с общо нето тегло 56,526 гр. на обща стойност 11 138,81 лв.

За така извършеното от подсъдимия Огнян Ракипов престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 2, т. 4, вр. ал. 1, изр. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б.“А“, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК  му се налага наказание при условията на чл. 55, ал. 1, т.1 от НК в размер на ТРИ ГОДИНИ И ДЕВЕТ  МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, както и ГЛОБА в размер на 25 000 /двадесет и пет хиляди/ лева.

2. Престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 2, т. 4, вр. ал. 1, изр. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А”, вр. чл. 18, ал.1 от НК за това, че на 25.10.2016 г. в гр. Пловдив, обл. Пловдивска, при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК, без надлежно разрешително, е направил опит да придобие от Наим  Юсеин, с цел разпространение, високорискови наркотични вещества — хероин с нето тегло 0,639 гр. със съдържание на диацетилморфин (ДАМ) 62 тегловни % на стойност 102,24 лв/, като деянието е останало недовършено поради независещи от волята на дееца причини.

За така извършеното от Огнян Ракипов престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 2, т. 4, вр. ал. 1, изр. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А”, вр. чл. 18, ал.1 от НК му се налага наказание при условията на чл 55, ал. 1, т. 1 и ал. 3 от НК  в размер на ТРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК налага на подсъдимия Огнян Ракипов едно ОБЩО най-тежко наказание, а именно – ТРИ ГОДИНИ И ДЕВЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА при първоначален строг режим, към което ПРИСЪЕДИНЯВА на основание чл. 23, ал. 3 от НК и наказанието ГЛОБА в размер на 25 000 /двадесет и пет хиляди/ лева.

Подсъдимият Наим Юсеин, е извършил виновно престъпление, както следва:

1.Престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1 от НК за това, че на 25.10.2016 г. в гр. Пловдив, обл. Пловдивска, без надлежно разрешително, е държал, с цел разпространение, високорискови наркотични вещества - хероин с нето тегло 0,639 гр. със съдържание на диацетилморфин (ДАМ) 62 тегловни % на стойност 102,24 лв.

За така извършеното от подсъдимия Наим Юсеин престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1 от НК му се налага наказание при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 и ал. 3 от НК в размер на ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

2. Престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК за това, че на 25.10.2016 г. в гр. Пловдив, обл. Пловдивска, без надлежно разрешително, е направил опит да разпространи на Огнян Ракипов гореописаните високорискови наркотични вещества, като деянието е останало недовършено поради независещи от волята на дееца причини.

За така извършеното от подсъдимия Наим Юсеин престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК му се налага наказание при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 и ал. 3 от НК в размер на ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 23, ал.1 от НК налага на подсъдимия Наим Юсеин едно ОБЩО най-тежко наказание, а именно – ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА при първоначален общ режим.

Подсъдимият Симеон Костов е извършил виновно престъпление по чл.354а, ал.1, изр. 1, вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК за това, че на 25.10.2016 г. в гр. Пловдив, обл. Пловдивска, като извършител, в съучастие със Зоя  Костова и с Огнян Ракипов, също като извършители, без надлежно разрешително, е държал, с цел разпространение, високорискови наркотични вещества - хероин с общо нето 56,526 гр. на обща стойност 11 138,81 лв.

За така извършеното от подсъдимия Симеон Костов престъпление по чл. 354а, ал.1, изр. 1, вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК му се налага наказание при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 и ал. 3 от НК в размер на ЕДНА ГОДИНА И ДЕСЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА при първоначален общ режим.

Подсъдимата Зоя Костова е извършила виновно престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК за това, че на 25.10.2016г. в гр. Пловдив, обл. Пловдивска, като извършител, в съучастие със Симеон  Костов и с Огнян Ракипов, също като извършители, без надлежно разрешително, е държала, с цел разпространение, високорискови наркотични вещества - хероин с общо нето 56,526 гр. на обща стойност 11 138,81 лв.

За така извършеното от подсъдимата Зоя Костова престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК й се налага наказание при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 и ал. 3 от НК в размер на ЕДНА ГОДИНА И ДЕСЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК така определеното наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА на подсъдимата Зоя Костова СЕ ОТЛАГА с изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ, считано от влизане в сила на определението на съда за одобряване на споразумението.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 


Пловдив,
14 юни 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИE

 

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Димитър Чумпов за невинен в това на неустановена дата през периода в края на месец юли 2014 г. – началото на месец август 2014 г. в сградата на РУ „Полиция“, гр. Стамболийски, да е разгласил сведения, които не са държавна тайна, но чието разгласяване е забранено съгласно чл. 22 ал.2 от Закона за министерството на вътрешните работи, като да е предоставил на Н. К. лични данни: трите имена, установени адреси по местоживеене и пет броя снимки на лица с криминални прояви, поради което и на основание чл. 304 от НПК го оправдава да е извършил престъпление по чл. 360 от НК.

Признава подсъдимия Димитър Чумпов за виновен в това, че през периода  от 03.12.2014 г. до 26.02.2015 г. в с. Ново село, гр. Стамболийски и с. Йоаким Груево при условията на продължавано престъпление – три деяния,  в качеството си на длъжностно лице - Разузнавач V степен, група „Криминална полиция" в РУ „Полиция" гр. Стамболийски при ОД на МВР гр. Пловдив, е поискал и приел дар от Димитър С., който не му се следва, а именно:

На 03.12.2014 г. в с. Ново село, обл. Пловдивска - сумата от 400 лв.;

На 28.01.2015 г. в гр. Стамболийски, обл. Пловдивска - сумата от 50 лв.;

На 26.02.2015 г. в с. Йоаким Груево, обл. Пловдивска - 2,428 кг. нарязан тютюн без бандерол, на стойност 456,47 лв., всичко пари и вещи на стойност - 906,47 лв., за да не извърши действия по служба – да не предприема по отношение на Д. С. и Г. С. действия по установяване и разкриване на държане от тях на акцизни стоки /тютюневи изделия/ без бандерол, да не се установят достатъчно данни за търсене на административно-наказателна отговорност по Закона за акцизите и данъчните складове, Закона за тютюна и тютюневите изделия или за извършено от тях престъпление по чл. 234 ал.1 или 234 ал.2 от НК, поради което и на основание чл. 301 ал.1 вр. чл. 26 ал.1 във вр. с чл. 55 ал.3 вр. ал.1 т.2 б. Б от НК го ОСЪЖДА НА НАКАЗАНИЕ ПРОБАЦИЯ при следните пробационни мерки:

1.    Задължителна регистрация по настоящ адрес при периодичност от два пъти седмично за срок от ТРИ ГОДИНИ.

 -   Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ТРИ ГОДИНИ,

 като го признава за НЕВИНЕН да е извършил престъплението чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, поради което и на основание чл. 304 от НПК го ОПРАВДАВА  по първоначално повдигнатото му обвинение по чл. 302 т.2 от НК.

Признава подсъдимия Димитър Чумпов за виновен в това, че на 26.02.2015 г. в землищата на с. Кадиево, с. Йоаким Груево и гр. Стамболийски обл. Пловдивска в лек автомобил марка „Фолксваген Туаран" е държал 2,428 кг. тютюн за пушене, представляващ акцизна стока по смисъла на Закон за акцизите и данъчните складове, стойността на акцизната стока възлиза на 456,47 лв., като случаят е немаловажен, поради което и на основание чл. 234 ал.1 във вр. с чл. 55 ал.3 вр. ал.1 т.1 от НК го осъжда на  шест месеца лишаване от свобода.

На основание чл. 23 от НК налага на подсъдимия Димитър Чумпов едно общо най-тежко наказание в размер на шест месеца лишаване от свобода.

На основание чл. 66 ал.1 от НК така наложеното общо най-тежко наказание от ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА се ОТЛАГА за изпълнение с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в законна сила.

        Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

****

 

Окръжен съд – Пловдив одобри споразумение между Окръжна прокуратура и подсъдимите Атанас Ангелов и Румен Янев, с което:

Атанас Ангелов е признат за ВИНОВЕН  в:

1. Престъпление по чл. 244, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК за това, че:

На 27.10.2016 г. в землището на с. Татарево, община Първомай,  област Пловдив, като извършител в съучастие с Румен  Янев, също като извършител, е държал подправени парични знаци в големи количества – 1116 /хиляда сто и шестнадесет/ броя неистински банкноти с номинал от по 500 /петстотин/ евро всяка, като е знаел, че са подправени.

2. Престъпление по чл. 246, ал. 3, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК за това, че:

На 27.10.2016 г. в землището на с. Татарево, община Първомай, област Пловдив, като извършител, в съучастие с Румен Янев, също като извършител, е пазил материали, представляващи заготовки за неистински банкноти от 500 евро, за които е знаел, че са предназначени за подправка на парични знаци, а именно 3 941 /три хиляди деветстотин четиридесет и един/ броя листа с отпечатани на всеки от тях по шест броя банкноти с номинал по 500 евро всяка.

3. Престъпление по чл. 246, ал. 3 от НК за това, че:

На 28.10.2016 г. в с. Татарево, община Първомай, област Пловдив, е пазил и укривал материали, представляващи заготовки за неистински банкноти от 500 евро, за които е знаел, че са предназначени за подправка на парични знаци, а именно – 405 листа с отпечатани на всеки от тях по шест броя банкноти с номинал по 500 евро всяка.

4. Престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1-во от НК, за това, че:

На 27/28.10.2016г. в гр. Първомай, област Пловдив, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества: марихуана с общо нето тегло 3 204 грама на обща стойност 19 224 лева /деветнадесет хиляди двеста двадесет и четири/ лева.

5. Престъпление по чл. 339, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, за това, че:

На 28.10.2016 г. в с. Татарево, община Първомай, област Пловдив е държал огнестрелни оръжия и боеприпаси за огнестрелни оръжия в голямо количество, както следва:

- ловна пушка марка „Antonio Zoli“, модел „Kronos“, кал. 12x76

- ловна карабина марка „Browning“, кал. 300 Win Magnum

- ловна карабина марка „Marlin“, модел „336W“, със заличен сериен номер;

- ловна пушка марка „Antonio Zoli“, модел „Tajga“, кал.7х64мм

- комбинирана ловна пушка марка „Gebrmerkel suhl“, кал. 20х76 и кал. 30-06

- комбинирана ловна пушка марка „Antonio Zoli“, модел „MG92“, кал. 12x70 и кал. 9.3х74R

- комбинирана ловна пушка марка „Antonio Zoli“, кал. 12x76 и кал. 308 Win със заличен сериен номер;

- ловна пушка марка „Beretta“, модел „Perennia III“, кал. 12x76

- ловна карабина марка „Benelli“, модел „ARGO Е“, кал. 30-06

- ловен автомат марка „Beretta“ /Берета/, модел „АЗ04 Gold Lark – 12GA“, кал. 12x76

- комбинирана ловна пушка марка „Antonio Zoli“, модел „MG92“, кал. 12x70 и кал. 308 Win със заличен сериен номер;

- ловна пушка марка „Beretta“, модел „687 Silver Pigeon IV“, кал. 12x76

- ловен автомат марка „Benelli“, модел „Vinci“, кал. 12x76

- 5 броя патрони кал. 22 LR;

- 7 броя патрони, кал. 300 Win Magnum, без да има за това надлежно разрешение.

6. Престъпление по чл. 338, ал. 1 от НК, за това, че:

На 29.10.2016 г. в с. Леново, област Пловдив, е държал в лек aвтoмoбил „Mицyбиши“ огнестрелно оръжие – ловна пушка марка „ИЖ“, модел „27“, кал. 12x70 и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 21 броя патрони, кал. 12x70, като не е взел необходимите мерки за сигурност и особено мерките предвидени в чл. 98, ал. 1 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия – „Огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи се устройства за физическите лица на постоянния им адрес“.

 

За така извършеното от подсъдимия Атанас Ангелов престъпление на основание чл. 244, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 54, ал. 1 от НК, му се налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ТРИ ГОДИНИ.

За така извършеното от подсъдимия Атанас Ангелов престъпление, на основание чл. 246, ал. 3, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 54, ал. 1 от НК, му се налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА.

За така извършеното от подсъдимия Атанас Ангелов престъпление, на основание чл. 246, ал. 3, вр. чл. 54, ал. 1 от НК, му се налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА.

За така извършеното от подсъдимия Атанас Ангелов престъпление, на основание чл. 354а, ал. 1, изр. 1-во, вр. чл. 54, ал. 1 от НК, му се налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ДВЕ ГОДИНИ и ГЛОБА в размер на 5000 /пет хиляди/ лева.

За така извършеното от подсъдимия Атанас Ангелов престъпление, на основание чл. 339, ал. 2, вр. ал. 1, чл. 54, ал. 1 от НК, му се налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ТРИ ГОДИНИ.

За така извършеното от подсъдимия Атанас Ангелов престъпление, на основание чл. 338, ал. 1, вр. чл. 54, ал. 1 от НК, му се налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК на подсъдимия Атанас Ангелов, за така извършените престъпления ОПРЕДЕЛЯ едно общо, най-тежко наказание, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 23, ал. 3 от НК ПРИСЪЕДИНЯВА към така определеното общо най-тежко наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ТРИ ГОДИНИ и наказанието ГЛОБА в размер на 5000 /пет хиляди/ лева.

На основание чл. 57 , ал. 1, т. 3 от ЗИНЗС ОПРЕДЕЛЯ първоначален ОБЩ режим за изтърпяване на така определеното на подсъдимия Атанас Ангелов общо най-тежко наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

Подсъдимият Румен Янев е признат за ВИНОВЕН в:

1. Престъпление по чл. 244, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал.1 от НК за това, че:

На 27.10.2016 г. в землището на с. Татарево, община Първомай,  област Пловдив, като извършител в съучастие с Атанас Ангелов, също като извършител, е държал подправени парични знаци в големи количества – 1116 /хиляда сто и шестнадесет/ броя неистински банкноти с номинал от по 500 /петстотин/ евро всяка, като е знаел, че са подправени.

2. Престъпление по чл. 246, ал. 3, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК за това, че:

На 27.10.2016 г. в землището на с. Татарево, община Първомай, област Пловдив, като извършител, в съучастие с Атанас Ангелов, също като извършител, е пазил материали, представляващи заготовки за неистински банкноти от 500 евро, за които е знаел, че са предназначени за подправка на парични знаци, а именно 3 941 /три хиляди деветстотин четиридесет и един/ броя листа с отпечатани на всеки от тях по шест броя банкноти с номинал по 500 евро всяка.

За така извършеното от подсъдимия Румен Янев престъпление на основание чл. 244, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 54, ал. 1 от НК, му се налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ТРИ ГОДИНИ.

За така извършеното от подсъдимия Румен Янев престъпление, на основание чл. 246, ал. 3, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 54, ал. 1 от НК, му се налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК на подсъдимия Румен Димитров Янев, за така извършените престъпления ОПРЕДЕЛЯ едно общо, най-тежко наказание, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на така определеното общо най-тежко наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ТРИ ГОДИНИ се отлага с изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ, считано от влизане на съдебния акт в сила.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

Пловдив, 13 юни 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИE

 

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА по отношение на Петър А.  и Стефан М.

Срещу тях са повдигнати обвинения за извършен грабеж в големи размери, като съизвършители и в съучастие – престъпление по чл. 199 ал.1 т.1 във връзка с чл. 198 ал.1 и във връзка с чл. 20 от НК, а за обвиняемия Стефан М. – и по чл. 338 ал.1 пр.1 от НК.

Съдът намери, че има обосновано предположение за извършено престъпление. Съществува и реална опасност  обвиняемите да извършат престъпление.  

За престъплението, за което е предявено обвинението срещу двамата, по закон е предвидено наказание “лишаване от свобода” от 5 до 15 г. и възможност за конфискуване до една втора от имуществото.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив на 20.06.2017 г. от 10 часа.

 

 

Пловдив, 12 юни 2017 г.

 

ВСТЪПВАНЕ НА НОВИ СЪДИИ

 

На 12.06.2017 г.на Общо събрание на съдиите от Окръжен съд – Пловдив съдиите Недялка Свиркова-Петкова, Станислава Бозева, Веселина Печилкова и Весела Евстатиева  тържествено встъпиха в длъжност „съдия в Окръжен съд“. 

Гости на събранието бяха г-жа Галя Георгиева, член на Висшия съдебен съвет, и г-жа Магдалина Иванова – председател на Апелативен съд – Пловдив. Те  приветстваха встъпилите в длъжност и им пожелаха здраве и успехи. Председателят на Окръжен съд – Пловдив Веселин Хаджиев поздрави с добре дошли в редиците на окръжните съдии новоизбраните магистрати.

Недялка Свиркова-Петкова, Станислава Бозева, Веселина Печилкова и Весела Евстатиева  са съдии в Районен съд – Пловдив,  повишени в длъжност „съдия в Окръжен съд“ с решения на  Висшия съдебен съвет с протоколи №19/9.05.2017 г. и №20/16.05.2017 г.  след спечелване на конкурс за повишаване в длъжност.

Description: Description: Description: 1

 

        Description: Description: Description: 2

ПРИСЪДА

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Иван Саравски за виновен в това, че на 6.12.2014 г. при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „Ауди“, модел А3 е нарушил правилата за движение: чл.20 ал.1 и ал.2, чл. 119 ал.1, чл.123 ал.1 т.2 б. А, Б и В от ЗДвП и по непредпазливост е причинил смъртта на П. П., като деянието е извършено на пешеходна пътека и деецът е избягал от местопроизшествието, поради което и на основание чл. 343 ал.3 б. Б вр. ал. 1 б. В вр. чл. 342 ал.1 и чл.55 ал.1 т.1 от НК го осъжда на ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ, като го признава за невинен в това да е нарушил чл. 5 ал.2 и чл. 116 от ЗДвП, чл. 3, чл.193, чл. 196, чл.200 и чл. 201 от ППЗДвП и го оправдава по така повдигнатите му обвинения във връзка с това.

На основание чл. 343 г. от НК лишава Иван Саравски от правото му по чл. 37 ал.1 т.7 от НК да управлява МПС за срок от ДВЕ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

Със същата присъда Окръжен съд – Пловдив признава подсъдимия Костадин Илиев за виновен в това, че  периода от 12.01.2015 г. до 25.03.2015 г. в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление на три пъти, в качеството на длъжностно лице – полицай, младши автоконтрольор в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Пловдив, като извършител, в съучастие със Сергей Джамбазов – като помагач, е използвал своето служебно положение, за да набави за себе си и за другиго противозаконна облага в общ размер на 220 лева, поради което и на основание чл. 283 вр. чл. 26 ал.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 и чл. 54 от НК го осъжда на ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

Признава подсъдимия Костадин Илиев за виновен в това, че на 6.12.2014 г. в гр. Пловдив, като извършител, в съучастие с Тихомир Монев – като подбудител и помагач, като полицейски орган – полицай, младши автоконтрольор в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Пловдив, е спомогнал на лице – Иван Саравски, извършило престъпление по чл. 343 ал.3 б. Б вр. ал.1 б. В вр. чл. 342 ал.1 от НК, да избегне спрямо него наказателно преследване, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление, като е дал съвет на Тихомир Монев да бъде намерено друго лице, което да заяви пред органите на МВР и пред разследващите органи, че е управлявало автомобила, причинил ПТП, вместо Иван Саравски, поради което и на основание чл. 294 ал.4 вр. ал.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 и чл. 54 от НК го осъжда на ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

Признава подсъдимия Костадин Илиев за виновен в това, че на неустановена дата е придобил по какъвто и да е начин и до 27.04.2015 г. в гр. Пловдив е държал боеприпаси за огнестрелни оръжия – 90 бр. пистолетни патрони, без да има за това надлежно разрешение, поради което и на основание чл. 339 ал.1 и чл. 54 от НК го осъжда на ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

Признава подсъдимия Костадин Илиев за виновен в това, че на 27.04.2015 г. в гр. Пловдив, като е държал боеприпаси – 23 бр. патрони за ловно нарезно оръжие и 16 бр. бойни пистолетни патрони, не взел необходимите мерки за сигурност и особено мерките, предвидени в чл. 98 ал.1 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, като е съхранявал посочените боеприпаси извън метална каса, неподвижно закрепена и снабдена със секретно заключващо се устройство, поради което и на основание чл. 338 ал.1 пр.1 и чл. 54 от НК го осъжда на ГЛОБА В РАЗМЕР ОТ 1000 ЛЕВА.

Признава подсъдимия Костадин Илиев за виновен в това, че в периода от 23.08.2014г. до 20.03.2015г. в гр.Пловдив, при условията на продължавано престъпление, е поискал и приел от Н. У. дар, който не му се следва -  пари в общ размер от 1800 лева, за да упражни влияние при вземане на решения от длъжностни лица във връзка със службата им,  поради което и на основание  чл.304б ал.1 вр. чл.26 ал.1 и чл.54 от НК го ОСЪЖДА на ДВЕ ГОДИНИ И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 23 ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ общо, най-тежкото наказание от  ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ. На основание чл.23 ал.3 от НК ПРИСЪЕДИНЯВА изцяло към определеното общо наказание и наказанието ГЛОБА от 1000 лева.

Окръжният съд признава  подсъдимия Тихомир Монев за виновен в това, че на 06.12.2014г. в гр.Пловдив, като подбудител и като помагач, в съучастие с Костадин Илиев - като извършител, полицейски орган – полицай, младши автоконтрольор в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Пловдив, умишлено го е склонил да спомогне на лице - Иван Саравски, извършило престъпление по чл.343 ал.3 б.”б” вр. ал.1 б.”в” вр.чл.342 ал.1 от НК, да избегне спрямо него наказателно преследване, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление - поискал от Костадин  Илиев да даде съвет как да бъде избегнато наказателното преследване срещу Иван Саравски, и умишлено го е улеснил да спомогне на Иван Саравски да избегне спрямо него наказателно преследване, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление – предал е на Иван  Саравски получения от Костадин Начков Илиев съвет да бъде намерено друго лице, което да заяви пред органите на МВР и пред разследващите органи, че то е управлявало лекия автомобил, причинил ПТП, вместо Иван  Саравски, поради което и на основание чл.294 ал.4 вр.ал.1 вр.чл.20 ал.3 и ал.4 вр.ал.1 и чл.54 от НК го ОСЪЖДА на ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА. На основание чл.66 ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното на подсъдимия Тихомир Монев наказание лишаване от свобода с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считан от влизане на присъдата в сила.

Окръжният съд признава подсъдимия Борислав Ташев за виновен в това, че в периода от 06.12.2014г. до 03.02.2015г. в гр.Пловдив, при условията на продължавано престъпление, на три пъти е спомогнал на Иван  Саравски, извършил престъпление  по чл.343 ал.3 б.”б” вр. ал.1 б.”в” вр.чл.342 ал.1 от НК, да избегне спрямо него наказателно преследване, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление,  поради което и на основание чл.294 ал.1 вр. чл.26 ал.1 и чл.54 от НК го ОСЪЖДА на ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА. На основание чл.66 ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното на подсъдимия Борислав Ташев наказание лишаване от свобода с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считан от влизане на присъдата в сила.

Окръжният съд признава подсъдимия Сергей Джамбазов за виновен  в това, че в периода от 12.01.2015г. до 25.03.2015г. в гр.Пловдив, при условията на продължавано престъпление, на три пъти, като помагач, в съучастие с Костадин  Илиев - длъжностно лице – полицай, младши автоконтрольор в сектор „ПП” при ОДМВР – гр.Пловдив-като извършител, умишлено го улеснил чрез използване на служебното си положение да набави за себе си и за него противозаконна облага в общ размер на 220 лева- престъпление  по чл.283 вр. чл.26 ал.2 вр.чл.20 ал.4 вр. ал.1 от НК, като на основание чл.78а ал.1 от НК го освобождава от наказателна отговорност и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер от 1 500 лева.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловд5ив в 15-дневен срок.

 

Пловдив, 09 юни 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИE

 

На 12.06.2017 г. от 11,30 часа ще се проведе Общо събрание на съдиите от Окръжен съд – Пловдив,  в зала №9. Като точка от дневния ред е предвидено встъпване в длъжност   „съдия в Окръжен съд“ на Недялка Свиркова-Петкова, Станислава Бозева, Веселина Печилкова и Весела Евстатиева – съдии от Районен съд – Пловдив. Същите са гласувани от Висшия съдебен съвет с протоколи №19/9.05.2017 г. и №20/16.05.2017 г.  след спечелване на конкурс за повишаване в длъжност.

 

Пловдив, 08 юни 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИE

 

Окръжен съд – Пловдив остави без разглеждане жалбата на обвиняемия Георги Бл. да бъде постановено освобождаването му от ареста. Пред съда представителят на Окръжна прокуратура- Пловдив представи постановление от днес - 8.6.2017 г. От него е видно, че наблюдаващият прокурор  е разпоредил обвиняемият да бъде освободен от сектор „Арести“  още днес, тъй като мярката му за неотклонение задържане под стража по досъдебното производство е взета на 8.10.2016 г. Според чл. 63 ал. 4 от НПК тя не може да продължи повече от 8 месеца. С оглед представеното по делото постановление Пловдивският окръжен съд прие, че искането, което обв. Георги Бл. е отправил до съда, е вече удовлетворено от прокуратурата.

Срещу Георги Бл. са повдигнати три обвинения:

2.      За това, че през периода от 1.1.2010 г. до 30.3.2016 г. в гр. Дупница и в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на председател на КСК „Дупнишка популярна каса“ Кооперация – в ликвидация – гр. Пловдив, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – данък ЗКПО в размер на 135 701,96 лева, като е потвърдил неистина в писмени декларации – годишни данъчни декларации, които се изискват по силата на закон – престъпление по чл. 255 ал.3 във вр. ал.1 т.2 във вр. чл. 26 ал.1 от НК.

3.     За това, че през периода от 29.4.2005 г. до 18.5.2016 г. в гр. Дупница в съучастие като съизвършител с Ивона Бл., без съответното разрешение съгл. чл.13 ал.1 от Закона за кредитните институции, е извършил по занятие банкови и др. финансови сделки, съгл. чл. 2 ал.1 от Закона за кредитните институции, за което се изисква такова разрешение, а именно е извършил публично привличане на влогове срещу получаване на лихва от 92 физически лица общо в размер на 258 047 евро, 10 650 американски долара и 1 450 826 лева и им е изплатил пари, представляващи главница и лихва в размер на 297 690 лева и 40 052 евро, 150 американски долара, като от тази дейност са причинени другиму – на горните лица, значителни вреди и са получени значителни неправомерни доходи в размер на 297 994 евро, 10 500 американски долари и 1 153 136 лева – престъпление по чл. 252 ал.2 във вр. ал.1 във вр. чл. 20 ал.2 във вр. ал.1 от НК.

4.     За това, че през периода от 15.1. 2010 г. до 20.1. 2015 г. в гр. Дупница при условията на продължавано престъпление в съучастие като съизвършители с Ивона Бл. два и повече пъти – десет пъти, е извършил сделки с имущество – пари, като е знаел към момента на получаването му, че е придобито чрез престъпление, такова по чл. 252 ал.2 във вр. ал.1 във вр. чл.20 ал.2 във вр. ал.1 от НК, като имуществото е в особено големи размери – 1 458 828 лева и случаят е особено тежък и деянието е извършено от две лица, сговорили се предварително – престъпление по чл. 253 ал.5 във вр. ал.3 т.1 и т.2 във вр. ал.1 във вр. чл. 26 ал.1 от НК.


Пловдив,
31 май 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЯ

 

Окръжен съд – Пловдив остави без уважение искането на Окръжна прокуратура за отстраняване от длъжност на кмета на община Асеновград Емил Караиванов и на главния архитект на община Асеновград Константин Атанасов.

Съдът не констатира данни от събрания до момента доказателствен материал  някой от двамата или и двамата заедно да са имали поведение, следващо от служебното им положение, с което да са възпрепятствали извършване на процесуални действия от разследващите органи, да са отказвали или укривали писмени доказателства, както и да са влияли върху свидетели.

Съдът намира, че няма достатъчно основания да се счита, че служебното положение и демонстрираното и намерило отражение в кориците на делото поведение на който и да е от двамата обвиняеми ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото, поради което искането на Окръжна прокуратура Пловдив съдът да отстрани обвиняемите от длъжност, се намери за неоснователно.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

****

 

Окръжен съд – Пловдив остави без уважение искането на защитата на обвиняемия Асен Г. за изменение на мярката му за неотклонение от „Задържане под стража“ в по-лека такава.

Съдът счете, че и понастоящем са налице законовите предпоставки за продължаване на взетата спрямо обвиняемия Асен Г. мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Същият е привлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие нарушаване правилата за движение по пътищата при управление на МПС, което престъпно посегателство е реализирано на пешеходна пътека, а след извършването му деецът е избягал от местопроизшествието.

Направеният извод относно наличието на обосновано предположение, че е извършил престъплението, не се разколебава и към настоящия момент от доказателствената съвкупност и е надграден с развитието на разследването. Продължава да е и налична и реалната опасност от укриването му.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 8 юни от 10 часа.

 

Пловдив, 30 май 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив на 31.05.2017 г. от 10,00 часа  в зала № 5 ще разгледа постъпило искане от защитата на обвиняемия Асен Г. на основание чл. 65 ал.1 от НПК за изменение на мярката му за неотклонение от „Задържане под стража“ в по-лека такава.

Срещу Асен Г. е повдигнато обвинение  в това, че на 13.04.2017 г. при управление на моторно превозно средство лек автомобил е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Бонка К., като деянието е извършено на пешеходна пътека и деецът е избягал от местопроизшествието – престъпление по чл. 343, ал.3, б. „б“ пр.1 вр. с ал. 1 б. „в“ вр. чл. 342 ал.1 от НК.

Предвиденото от НК наказание за престъплението, в което Асен Г. е обвинен, е лишаване от свобода от 3 до 15 години затвор.

 

 

Пловдив, 29 май 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивската окръжна прокуратура внесе в Окръжен съд – Пловдив искане по реда на чл. 69 ал.1 от НПК за отстраняване от длъжност на кмета на община Асеновград Емил Караиванов и на главния архитект на община Асеновград Константин Атанасов.

Емил Караиванов е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай – чл. 203 ал.1 вр. чл. 202  ал. 1 т. 1 вр. чл. 201 вр. чл. 26 ал.1 вр.  чл. 20 ал. 2 вр. ал.1 вр.  чл. 93 т.1 б. „А“ от НК.

Срещу него има повдигнато и обвинение за допускане осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата „Метошка махала“ – престъпление по чл. 277а, ал.4 от НК.

Срещу Константин Атанасов са повдигнати три обвинения за извършени престъпления – за това, че:

5.     През месец ноември 2016 г. в гр. Асеновград, обл. Пловдивска, в качеството си на длъжностно лице – главен архитект на община Асеновград, е поискал дар и е приел същия, който не му се следва, за да извърши действие по служба – да съгласува инвестиционен проект, като деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение и чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение – престъпление по  чл. 302 т.1 и 2 вр. чл. 301 ал. 1 от НК.

6.     През месец октомври 2013 г. в гр. Асеновград, обл. Пловдивска, в качеството си на длъжностно лице – главен архитект на община Асеновград, е поискал дар, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице.

7.      През месец март 2017 г. в гр. Асеновград, обл. Пловдивска, е допуснал осъществяване на противозаконна дейност – строителство, без изискуемото от Закона за културното наследство съгласуване на проектната документация за строителство в поземлен имот, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата „Метошка махала“ – престъпление по чл. 277а, ал.4 от НК.

Делото ще се разгледа в Окръжен съд – Пловдив на 31.05.2017 г. от 13,30 часа в зала №10.

 

Пловдив, 19 май 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

1. Окръжен съд – Пловдив на 22.05.2017 г. от 10,30 часа в зала №10 ще разгледа постъпило искане от Окръжна прокуратура Пловдив за отстраняването на обвиняемия Симеон Василев от заеманата от него длъжност – преподавател в Университет по хранителни технологии – Пловдив до отпадане на нуждата от тази мярка.

Срещу обвиняемия Симеон Василев е предявено обвинение за престъпление по чл. 301 ал.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК за това, че в периода от 11.05.2017 г. до 15.05.2017 г. в гр. Пловдив в качеството си на длъжностно лице – преподавател в Университет по хранителни технологии – Пловдив, като извършител, в съучастие с Д. Д., като помагач и П. К. като помагач, поискал дар – парична сума от 600 лв., който не му се следва, за да извърши действие по служба – да постави положителни оценки върху изпитните работи на студента Б. А. и да отбележи същите в студентската му книжка, с което да удостовери успешно положени изпити на лицето по учебните предмети „Механика - втора част“ и „Съпротивление на материалите“, без да са проведени такива.

 

2. Окръжен съд – Пловдив на 22.05.2017 г. от 14,30 часа в зала №10 ще разгледа постъпило искане от Окръжна прокуратура Пловдив за отстраняването на обвиняемия Николай Банков от заеманата от него длъжност – преподавател в Университет по хранителни технологии – Пловдив до отпадане на нуждата от тази мярка.

Срещу обвиняемия Николай Банков е предявено обвинение за престъпление по чл. 301 ал.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК за това, че в периода от 11.05.2017 г. до 15.05.2017 г. в гр. Пловдив в качеството си на длъжностно лице – преподавател в Университет по хранителни технологии – Пловдив, като извършител, в съучастие с Д. Д., като помагач е поискал дар – парична сума от 600 лв., който не му се следва, за да извърши действие по служба – да проведе изпит след предварително предоставени изпитни задачи и техните решения, да постави положителни оценки върху изпитните работи на студентите Х. Е. и В. А. и да отбележи същите в студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит на лицата по учебната дисциплина „Теоретична електротехника – първа част“.

Спрямо всеки от двамата обвиняеми е била взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на по 5000 лева.


Пловдив,
11 май 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив  взе мярка за неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА по отношение на Емил Ж., Георги К., Людмил Др., Сабахтин В. и Васил В.

Съдът намери, че въпреки ранния етап на разследването има обосновано предположение за извършване на престъпление  по чл. 354а ал.2 пр.1 вр. с ал.1 пр.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. с чл. 18 ал.1 от НК, като стойността на наркотичните вещества е 100 000 лева.

Съдът прецени, че има опасност същите да извършат престъпление. Предвиденото в НК наказание за престъплението, в което са обвинени петимата, е от 3 до 12 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив на 18.05.2017 г. от 10 часа.

 

ВКС ПОТВЪРДИ ПРИСЪДА ОТ 20 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА НИКОЛАЙ СТОЯНОВ И 18 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ИВАН СТОЯНОВ, ПРИЗНАТИ ЗА ВИНОВНИ В УМИШЛЕНО УБИЙСТВО

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, потвърждаващо  присъдата на Окръжен съд – Пловдив, с която Николай Стоянов е осъден на ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА при първоначален строг режим и Иван Стоянов е осъден на  ОСЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА при първоначален строг режим.

 

Пловдив, 04 май 2017 г.

 

ВКС ПОТВЪРДИ РЕШЕНИЕ НА АПЕЛАТИВЕН СЪД – ПЛОВДИВ,  ПОТВЪРЖДАВАЩО ПРИСЪДА НА ОКРЪЖЕН СЪД – ПЛОВДИВ

 

Върховният касационен съд потвърди решение на Апелативен съд – Пловдив,  потвърждаващо присъда на Окръжен съд – Пловдив, с която Георги Рудов е осъден на ОСЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА при първоначален строг режим.

С присъда от 1.02.2016 г. Окръжен съд – Пловдив признава Георги Рудов за виновен в това, че на 14.03.2015 г. в с. Цалапица, обл. Пловдив, умишлено е умъртвил В. С. от същото село /починал на 24.03.2015 г. в гр. Пловдив/, поради което и на основание чл. 115 вр. чл. 54 от НК е осъден на ОСЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

 

 

Пловдив, 03 май 2017 г.

 

ОКРЪЖНИЯТ СЪД ОСТАВИ БЕЗ УВАЖЕНИЕ ИСКАНЕТО НА ВЕНЦЕСЛАВ К. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА МЯРКАТА МУ ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА

 

Пловдивският окръжен съд ОСТАВИ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на защитата на обвиняемия Венцеслав К. за изменение на мярката му за неотклонение от „Задържане под стража” в по-лека такава.

Той е обвинен от Окръжна прокуратура Пловдив за това, че на 15.05.2016 г. в гр. Пловдив умишлено е умъртвил повече от едно лице – майка си Божура  К. и баща си Цветан К., като убийството е извършено предумишлено и с користна цел – престъпление по чл. 116 ал. 1  т. 3 пр. 1 и пр. 2 т. 4 пр. 3 т. 7 и т. 9 във връзка с чл. 115 от НК.

Съдът намери, че и към настоящия момент са налице предпоставките на чл. 63ал.1 от НПК за продължаване мярката за неотклонение задържане под стража, взета спрямо обвиняемия. Налице е обосновано предположение относно авторството на престъплението, в което е обвинен Венцеслав К. Не е отпаднала реалната опасност да се укрие и да извърши престъпление при мярка, различна от „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА”.

За престъплението, в извършването на което е обвинен, законът предвижда наказание „лишаване от свобода” от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд Пловдив на 11.05.2017 г. от 10 часа.


Пловдив,
02 май 2017 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив одобри споразумение между Окръжна прокуратура и подсъдимите Деян Шапилов, Гинчо Гинчев и Ненчо Разложков, с което:

Подсъдимият Деян Шапилов е признат за ВИНОВЕН  за престъпление по чл.354а ал.2 изр.2 във вр. с ал.1 пр.1 във вр.с чл.26 ал.1 във вр.с чл.20 ал.2 във вр. с ал.1 от НК за това, че в периода от 20/21.07.2016 г. до 29.07.2016 г. в гр. Пловдив при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение и разпространил високорискови наркотични вещества, както следва:

1. На 20 срещу 21.07.2016 г. в гр. Пловдив, в съучастие като извършител с Ненко Разложков и Гинчо Гинчев, също като извършители без надлежно разрешително е държал с цел разпространение и разпространил на Любомир Георгиев високорискови наркотични вещества, както следва:

амфетамин с общо нето тегло 1 285,918 грама със съдържание на активен компонент амфетамин 26,6 % тегловни, на стойност 38 577,54 лв.;

- амфетамин с общо нето тегло 0,222 грама със съдържание на активен компонент амфетамин 26,5 % тегловни на стойност 6,66 лв.;

2. На 29.07.2016 г. в гр. Пловдив в съучастие като извършител с Ненко Разложков и Гинчо Гинчев, също като извършители, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества, като общото количество на наркотичните вещества е в особено големи размери – 2 150,851 грама, на обща стойност 63 242,67 лева.

За така извършеното от подсъдимия Деян Шапилов престъпление по чл.354а ал.2 изр.2 във вр. с ал.1 пр.1 във вр.с чл.26 ал.1 във вр.с чл.20 ал.2 във вр. с ал.1 от НК, на основание чл. 55, ал.1, т.1 и ал. 2 от НК МУ СЕ НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ДВЕ ГОДИНИ и ШЕСТ МЕСЕЦА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ и ГЛОБА в размер на 10 000 лева /десет хиляди лева/.

Подсъдимият Гинчо Гинчев, е признат за ВИНОВЕН за престъпление по чл.354а ал.2 изр.2 във вр. с ал.1 пр.1 във вр.с чл.26 ал.1 във вр.с чл.20 ал.2 във вр. с ал.1 от НК за това, че в периода от 20/21.07.2016 г. до 29.07.2016 г. в гр. Пловдив при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение и разпространил високорискови наркотични вещества, както следва:

1. На 20 срещу 21.07.2016 г. в гр. Пловдив в съучастие като извършител с Ненко Разложков и Деян Шапилов, също като извършители, без надлежно разрешително е държал е цел разпространение и разпространил на Л. Г.  високорискови наркотични вещества, както следва:

амфетамин с общо нето тегло 1 285,918 грама със съдържание на активен компонент амфетамин 26,6 % тегловни, на стойност 38 577,54 лв.;

- амфетамин с общо нето тегло 0,222 грама със съдържание на активен компонент амфетамин 26,5 % тегловни на стойност 6,66 лв.;

2. На 29.07.2016 год в гр.Пловдив в съучастие като извършител с Ненко Разложков и Деян Шапилов, също като извършители, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества, като общото количество на наркотичните вещества е в особено големи размери – 2 150,851 грама, на обща стойност 63 242,67 лева.

За така извършеното от подсъдимия Гинчо Гинчев престъпление по чл.354а ал.2 изр.2 във вр. с ал.1 пр.1 във вр.с чл.26 ал.1 във вр.с чл.20 ал.2 във вр. с ал.1 от НК, на основание чл. 55, ал.1, т.1 и ал. 2 от НК МУ СЕ НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ДВЕ ГОДИНИ и ШЕСТ МЕСЕЦА и ГЛОБА в размер на 10 000 лева /десет хиляди лева/.

Подсъдимият Гинчо Гинчев е признат за ВИНОВЕН и за престъпление по чл.339 ал.1 от НК за това, че на 29.07.2016 г. в гр.Пловдив е държал огнестрелно оръжие - 1бр.пистолет, стандартен, боен, марка “SOCIETE D,ARMES PARIS” и боеприпаси - 5 броя патрона,без да има за това надлежно разрешение.

За така извършеното от подсъдимия Гинчо Гинчев престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК МУ СЕ НАЛАГА на основание чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЕДНА ГОДИНА.

На основание чл. 23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ едно общо най-тежко наказание на подсъдимия Гинчо Гинчев в размер на ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ.

На основание чл. 23, ал. 3 от НК към така определеното на подсъдимия Гинчо Гинчев общо, най-тежко наказание лишаване от свобода, ПРИСЪЕДИНЯВА и наказанието ГЛОБА в размер на 10 000 лева /десет хиляди лева/.

Подсъдимият Ненко Разложков е признат за ВИНОВЕН за престъпление по чл.354а ал.2 изр.2 във вр.с ал.1 пр.1 във вр.с чл.26 ал.1 във вр.с чл.20 ал.2 във вр.с ал.1 от НК за това, че:

В периода от 20/21.07.2016 г. до 29.07.2016 г. в гр. Пловдив при условията на продължавано престъпление без надлежно разрешително е държал с цел разпространение и разпространил високорискови наркотични вещества, както следва:

1. На 20 срещу 21.07.2016 г. в гр.Пловдив в съучастие като извършител с Гинчо Гинчев и Деян Шапилов, също като извършители, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение и разпространил на Л. Г. високорискови наркотични вещества, както следва:

амфетамин с общо нето тегло 1 285,918 грама със съдържание на активен компонент амфетамин 26,6 % тегловни, на стойност 38 577,54 лв.;

амфетамин с общо нето тегло 0,222 грама със съдържание на активен компонент амфетамин 26,5 % тегловни на стойност 6,66 лв.;

На 29.07.2016 год. в гр.Пловдив в съучастие като извършител с Гинчо Гинчев и Деян Шапилов, също като извършители, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества, като общото количество на наркотичните вещества е в особено големи размери – 2 150,851 грама, на обща стойност 63 242,67 лева.

За така извършеното от подсъдимия Ненко Разложков  престъпление по чл.354а ал.2 изр.2 във вр. с ал.1 пр.1 във вр.с чл.26 ал.1 във вр.с чл.20 ал.2 във вр. с ал.1 от НК, на основание чл. 55, ал.1, т.1 и ал. 2 от НК МУ СЕ НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ДВЕ ГОДИНИ и ШЕСТ МЕСЕЦА и ГЛОБА в размер на 10 000 лева /десет хиляди лева/.

Подсъдимият Ненко Разложков е признат за ВИНОВЕН и за  престъпление по чл. 339 ал. 1 от НК за това, че на 29.07.2016 г. в гр. Пловдив е държал огнестрелно оръжие – пушка самоделна, едноцевна, еднозарядна, пригодена за стрелба с ловни патрони и боеприпаси - 20 броя патрона, без да има за това надлежно разрешение.

За така извършеното от подсъдимия Ненко Разложков  престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК МУ СЕ НАЛАГА на основание чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЕДНА ГОДИНА.

На основание чл. 23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ едно общо най-тежко наказание на подсъдимия Ненко Разложков в размер на ДВЕ ГОДИНИ и ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ.

На основание чл. 23, ал. 3 от НК към така определеното на подсъдимия Ненко Разложков общо, най-тежко наказание лишаване от свобода,  ПРИСЪЕДИНЯВА и наказанието ГЛОБА в размер на 10 000 лева /десет хиляди лева/. 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Пловдив, 27 април 2017 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд  - Пловдив отмени определение на Районен съд – Пловдив, с което е взета мярка за неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА по отношение на Християн Л.,  Димитър Т.,  Александър Г.  и Марио Г., като взе спрямо всеки от тях мярка за неотклонение ПАРИЧНА ГАРАНЦИЯ ОТ ПО 1000 ЛЕВА.

Съдът намери, че от събраните до момента доказателства може да се обоснове съпричастност към вмененото им престъпление по чл. 325 ал.3 във връзка с ал.2 във връзка с ал.1, във връзка с чл. 20 ал.2 във връзка с ал.1 от НК.

Съдът прецени, че не е налице реална опасност четиримата да се укрият, както и да извършат престъпление.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.


Пловдив, 24 април 2017 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд –Пловдив призна подсъдимия Стоян Димчев за виновен в това, че на 17.04.2016 г. в гр. Първомай, обл. Пловдив, при управление на моторно превозно средство лек автомобил марка „Рено“, модел „Меган“, е нарушил правилата за движение: чл. 5 ал.2, чл. 20 ал.1, чл. 116 от Закона за движение по пътищата, при което по непредпазливост  е причинил смъртта на Елена К. и деецът е избягал от местопроизшествието, поради което и на основание чл. 343 ал.3 пр.4 б. „б“ пр.1 вр. ал.1 б. „в“, вр. чл. 342 ал.1 от НК вр. чл. 373 ал.2 от НПК вр. чл. 58а ал.1 вр. чл. 54, ал.1 от НК го ОСЪДИ НА ПЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА при общ режим.

Със същата присъда Окръжният съд ЛИШАВА Стоян Димчев от  ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС ЗА СРОК ОТ СЕДЕМ ГОДИНИ.

Окръжният съд измени мярката за неотклонение на Стоян Димчев от парична гаранция в размер на 10 000 лева в ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА и същият бе задържан в съдебната зала и приведен в Пловдивския затвор.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

 

Пловдив, 21 април 2017 г.

 

Ученици, студенти и граждани посетиха Съдебната палата в Пловдив в Деня на отворените врати

 

В  Съдебната палата в град Пловдив днес се проведе Ден на отворените врати. Мероприятието се осъществи от Апелативен, Окръжен и Районен съд – Пловдив по повод  Деня на Българската Конституция и юриста. Гости на магистратите бяха граждани, ученици от ЕГ „Пловдив“, деца от ДДЛРГ „Княгиня Мария-Луиза“, студенти от специалност „Графичен дизайн и фотография“ от АМТИИ, представители на Регионалния инспекторат на образованието – Пловдив. Участие взеха служители от Областна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието, експерти от Базовата научно-техническа лаборатория към ОД МВР – Пловдив и екип на БНТ- Пловдив.

Магдалина Иванова – председател на Апелативен съд – Пловдив, Веселин Хаджиев – председател на Окръжен съд – Пловдив, и Иван Калибацев – председател на Районен съд – Пловдив, разказаха за работата на магистратите и поздравиха гостите.

Ученици от Х б клас на ЕГ „Пловдив“ /Английската гимназия/  участваха във възстановка на съдебен процес в зала № 1 на Апелативния съд. В ролята на техен учител влезе съдията в Апелативен съд Христо Крачолов. Той разказа какви дела се разглеждат в съда. „Ако гледате репортаж по телевизията, само по цвета на папките можете да разберете какви видове дела разглежда съдебният състав, тъй като червените са за наказателните, а зелените – за гражданските дела“, разказа съдия Крачолов. Той описа случай от практиката на Пловдивския съд за грабеж на мобилен телефон от ученик в парка. Експерти от Базовата научно-техническа лаборатория към ОД МВР – Пловдив показаха  как се снемат дактилоскопски следи. Служители от Областна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието демонстрираха различни техники при конвоиране на задържани лица и помощните средства и оръжия, които се използват.

Под формата на ролева игра десетокласниците участваха в съдебен процес по казуса, описан от съдия Крачолов. Те облякоха тоги, задаваха въпроси на „подсъдимия“, а накрая произнесоха „присъда“.

„Много наши ученици са завършили право и сега са магистрати, а на други им предстои да се реализират в тази професия“, каза директорът на ЕГ „Пловдив“ Николай Радев. Той поздрави магистратите с професионалния им празник и им пожела все така да пазят устоите на обществото с отговорната си работа.

В сградата на Съдебната палата беше представена изложба от рисунки по проекта „Съдът през погледа на децата от ДДЛРГ „Княгиня Мария – Луиза“. Авторите  също бяха сред гостите, а всяко дете получи грамота за участието си в инициативата. Директорката  Дарина Кукева покани магистратите да  гостуват в дома в края на май, когато ще бъде открита нова детска площадка. Тя е изградена с помощта на средства, събрани от благотворителен коледен базар в Съдебната палата.

Доц. Д-р Никола Лаутлиев презентира репортажни фотографии на студенти от АМТИИ, направени по време на инициативата Час на класа „Съдът отблизо“.  Екип на БНТ – Пловдив участва в Деня на отворените врати с репортажи по съдебни дела с влезли в сила присъди, предизвикали медиен интерес.

 

Провеждането на Ден на отворените врати е насочено към популяризиране дейността на съда, с цел повишаване правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на доверие в работата на съда.

Description: Description: Description: open

 

Пловдив, 20 април 2017 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

На 21 април, петък,  от 10 часа в зала №1 на Апелативния съд ще се проведе Ден на отворените врати. Мероприятието се осъществява от Апелативен, Окръжен и Районен съд – Пловдив. Поводът е Денят на Българската Конституция и юриста, който се отбелязва всяка година на 16 април.  На  16 април 1879 г. първото Велико Народно събрание приема Търновската конституция и тази дата е обявена за професионален празник на българските юристи.

Събитието ще бъде открито от Магдалина Иванова – председател на Апелативен съд – Пловдив, Веселин Хаджиев – председател на Окръжен съд – Пловдив, и Иван Калибацев – председател на Районен съд - Пловдив.

По време на Деня на отворените врати в инициативата „Час на класа“ ще присъстват ученици от Х б клас от ЕГ „Пловдив“. Под формата на ролева игра те ще участват във възстановка на съдебен процес по наказателно дело.

В сградата на Съдебната палата ще бъде представена изложба от рисунки по проекта „Съдът през погледа на децата от ДДЛРГ „Княгиня Мария – Луиза“.

Ще има презентация на фотографии на студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, направени по време на проведения час по репортажна фотография в сградата на Съдебната палата. Ще бъдат презентирани репортажи по дела с влезли в сила присъди, предизвикали медиен интерес.

Провеждането на Ден на отворените врати е насочено към популяризиране дейността на съда, с цел повишаване правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на доверие в работата на съда.

Description: Description: Description: open

 

 

Пловдив, 19 април 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА по отношение на Асен Г.

Съдът намери, че има обосновано предположение Асен Г. на 13.04.2017 г. при управление на моторно превозно средство лек автомобил да е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Бонка К., като деянието е извършено на пешеходна пътека и деецът е избягал от местопроизшествието – престъпление по чл. 343, ал.3, б. „“б“ пр.1 вр. с ал. 1 б. „в“ вр. чл. 342 ал.1 от НК.

Съдът прецени, че макар да не е налице опасност Асен Г. да извърши  престъпление, има опасност същият да се укрие.

Предвиденото от НК наказание за престъплението, в което Асен е обвинен, е лишаване от свобода от 3 до 15 години затвор.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив на 25.04.2017 г. от 10 часа.

 

 

Пловдив, 18 април 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Днес състав на Окръжен съд Пловдив разгледа 12 дела с предмет условно предсрочно освобождаване на лишени от свобода.

Делата са образувани по предложение на Началника на Затвора Пловдив и по молби на лишени от свобода.

Уважени бяха 8 предложения за условно предсрочно освобождаване на осъдени  лица. Съдът намери, че са налице предпоставките, визирани в чл. 70 от НК - осъдените лица с примерното си поведение са дали доказателство за своето поправяне и са изтърпели фактически не по-малко от половината от наложеното им наказание.

При условното предсрочно освобождаване за осъдените се установява изпитателен срок в размер на неизтърпяната част от наказанието,  за което време съдът може да постанови и „пробация“. Ако през това време освободеният извърши ново престъпление, той изтърпява и остатъка от предишното наказание.

Искането на четирима лишени от свобода не беше уважено.

 

 

Пловдив, 13 април 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА по отношение на Михаил Д.

Съдът намери, че има обосновано предположение Михаил Д. на 09.04.2017 г. да е възпроизвел изстрели, насочени към главата на пострадалия Иван Ч., като по този начин е направил опит умишлено да умъртви другиго - престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал.1 от НК.

Съдът прецени, че няма реална опасност обвиняемият да се укрие, но има опасност да извърши престъпление в случай на взета по-лека мярка за неотклонение.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Михаил Д. е обвинен, е лишаване от свобода  от 10 до 20 години.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив на 20.04.2017 г. от 10,00 часа.

 

 

Пловдив, 11 април 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив одобри споразумение между Окръжна прокуратура и подсъдимия Сергей Кръстев, с което:

Сергей Кръстев е признат за ВИНОВЕН в това, че е извършил престъпление по чл. 252 ал.1 от НК за това, че в периода от март 2015 г. до 12.06.2016 г. в гр. Асеновград и в с. Боянци, област Пловдивска, като физическо лице, без съответно разрешение, извършвал по занятие банкови сделки – отпускане на кредити, за които се изисква такова разрешение съгласно чл. 2 ал.1 и чл. 2 ал.5 т.1 и чл.13 ал.1 от Закона за кредитните институции, като е предоставял общо на единадесет лица парични средства под формата на кредити срещу задължението за връщането им и срещу получаване на лихва, като общият размер на отпуснатите кредити възлиза на 3000 лева.

За така извършеното от Сергей Кръстев престъпление по чл. 252 ал.1 от НК му се налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДВЕ ГОДИНИ. На основание чл. 66 ал.1 от НК изпълнението на така наложеното наказание се отлага С ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

Пловдив, 10 април 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЯ

 

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Димитър Димитров  за виновен  в това, че на 5.8.2015 г. в с. Караджалово, обл. Пловдив, в съучастие с Ангел Димитров умишлено е умъртвил А. А., като убийството е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, поради което и на основание  чл. 116 ал.1 т.6 пр.2 и 3 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 20 ал.2 във вр. с чл. 54 ал.1 от НК  го ОСЪЖДА НА ОСЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА при първоначален СТРОГ РЕЖИМ на изтърпяване на така наложеното наказание.

Със същата присъда Димитър Димитров е признат за виновен в това, че на 5.8. 2015 г. в землището на с. Караджалово, обл. Пловдив, е отвлякъл А.А., като деянието е извършено от две лица, а именно Ангел Димитров и Димитър Димитров, като към отвлеченото лице е проявена особена жестокост и деянието е извършено по особено мъчителен и опасен за здравето на отвлечения начин, поради което и на основание чл. 142 ал.3 т.3 и т.4 пр.1 и 2 във вр. с ал.2 т.2 във вр. с ал.1 във вр. с чл.54 ал.1 от НК го осъжда на ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

Със същата присъда Димитър Димитров е признат за виновен в това, че на 5.8.2015 г. в землището на с. Караджалово, област Пловдив и в с. Караджалово при условията на продължавана престъпна дейност в съучастие като съизвършител с Ангел Димитров е принудил А.А. да извърши нещо против волята си – да признае, че е извършил кражба на кобила и жребче, собственост на Д.Д., като са употребили за това сила, поради което и на основание чл. 143 ал.1 пр.1 във вр. с чл. 20 ал.2 във вр. с ал.1 във вр. с чл.26 ал.1 във вр. с чл. 54 ал.1 от НК го осъжда на ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 23 ал.1 от НК определя и налага едно общо най-тежко наказание на подсъдимия Димитър Димитров в размер на ОСЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА при ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ на изтърпяване на така определеното общо най-тежко наказание.

Със същата присъда подсъдимият Ангел Димитров е признат за виновен в това, че на 5.8. 2015 г. в с. Караджалово, обл. Пловдив, в съучастие с Димитър Димитров умишлено е умъртвил А.А. , като убийството е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, поради което и на основание чл. 116 ал.12 т.6 пр.2 и 3 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 20 ал.2 във вр. с чл. 54 ал.1 от НК го осъжда на СЕДЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА при ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ.

Със същата присъда Ангел Димитров е признат за виновен в това, че на 5.8. 2015 г. в землището на с. Караджалово, обл. Пловдив, е отвлякъл А.А. , като деянието е извършено от две лица, а именно Ангел Димитров и Димитър Димитров, като към отвлеченото лице е проявена особена жестокост и деянието е извършено по особено мъчителен и опасен за здравето на отвлечения начин, поради което и на основание чл. 142 ал.3 т.3 и т. 4 пр.1 и 2 във вр. с ал.2 т.2 във вр. с ал.1 във вр. с чл. 54 ал.1 от НК го осъжда на ЧЕТИРИНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

Димитров е признат за виновен в това, че на 5.8. 2015 г. в землището на с. Караджалово при условията на продължавана престъпна дейност в съучастие като съизвършител с Димитър Димитров е принудил А.А. да извърши нещо против волята си – да признае, че е извършил кражба на кобила и жребче, собственост на Димитър Димитров, като са употребили за това сила, поради което и на основание чл. 143 ал.1 пр.1 във вр. с чл. 20 ал.2 във вр. с ал.1 във вр. с чл. 26 ал.1 във вр. с чл. 54 ал.1 от НК го  осъжда на ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 23 ал.1 от НК определя и налага едно общо най-тежко наказание на подсъдимия Ангел Димитров в размер на СЕДЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА при ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ.

Окръжен съд – Пловдив осъжда Димитър Димитров да заплати на гражданските ищци А.С. и С. С. сумата от по 80 000 лева, обезщетение за неимуществени вреди.

Окръжен съд – Пловдив осъжда подсъдимия Ангел Димитров да заплати на гражданските А.С. и С. С. сумата от по 80 000 лева, обезщетение за неимуществени вреди.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд в 15-дневен срок.   

 

****

 

Окръжен съд – Пловдив одобри споразумение между Окръжна прокуратура и подсъдимия Митко Шишков, с което:

Митко Шишков е признат за ВИНОВЕН за това, че на 9.1.2017 г. в гр. Пловдив е отнел чужди движими вещи – 1 бр. дамска чанта, дамско портмоне, зарядно устройство за мобилен телефон „Айфон“, слушалки за мобилен телефон „Айфон“, очила с диоптър, пластмасов калъф за очила и български лева – 60 лева, всичко на обща стойност 153 лева от владението на С. Ш. /британска гражданка/ с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и грабежът на вещите представлява опасен рецидив, и е извършил престъплението, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК и след като е бил осъждан два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като поне за едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66 от НК – престъпление по чл. 199, ал.1 т.4 вр. с чл. 198 ал.1 вр. с чл. 29 ал.1б. „А“ и б. „Б“ от НК.

За така извършеното от подсъдимия Митко Шишков престъпление по чл. 199, ал.1 т.4 вр. с чл. 198 ал.1 вр. с чл. 29 ал.1 б. „А“ и б. „Б“ от НК следва да му се определи наказание в размер на ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА при първоначален СТРОГ РЕЖИМ за изтърпяване на наказанието.

 

 

Пловдив, 07 април 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив от 15,00 часа в зала №2 ще разгледа постъпило искане на Окръжна прокуратура Пловдив за вземане на мярка за неотклонение ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА по отношение на Милко А.

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че в периода от 2008 г. до м. октомври 2016 г., без съответно разрешение, е извършвал по занятие банкови сделки – предоставил е заеми на 11 физически лица на обща стойност 55 000 лева, като е получил от дейността си и значителни неправомерни доходи в размер на 22 650 лева – престъпление по чл. 252, ал.2, вр. ал.1 от НК.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Милко А. е обвинен, е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 10 000 лева, като съдът може да постанови и конфискация на част или цялото имущество на извършителя.

 

 

Пловдив, 05 април 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение ПАРИЧНА ГАРАНЦИЯ В РАЗМЕР НА 5000 ЛЕВА по отношение на Ивелин А.

Съдът намери, че има обосновано предположение Ивелин А. да е извършил престъпление срещу телесната неприкосновеност на пострадалия Г. М., довели до смъртта му, но няма доказателства да има умисъл в причиняването на смъртта му. Съдът прецени, че няма реална опасност обвиняемият да се укрие и/или да извърши престъпление в случай на взета по-лека мярка за неотклонение. Липсата на опасност мотивира съда да не уважи искането на Окръжна прокуратура за налагане на най-тежката мярка „задържане под стража“ спрямо Ивелин А. Лицето е привлечено като обвиняем за престъпление по чл. 115 от НК.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив на 13.04.2017 г. от 10,00 часа.

 

Пловдив, 30 март 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

В петък, 31.03.2017 г. от 9,00 часа, и в понеделник, 3.04.2017 г., също от 9,00 часа, в зала №2 състав на Окръжния съд ще разгледа 18 предложения за условно предсрочно освобождаване на лишени от свобода от Пловдивския затвор.

Предложенията са направени от началника на Пловдивския затвор и по молби на лишени от свобода.

Съгласно чл. 70 от НК, съдът може да постанови предсрочно освобождаване от изтърпяване на останалата част от наказанието „лишаване от свобода” по отношение на осъден, който е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял фактически не по-малко от половината от наложеното наказание. В този случай се определя изпитателен срок в размер на неизтърпяната част от наказанието, но не по-малко от шест месеца, за което време съдът може да постанови и „пробация”. Ако през това време освободеният извърши ново престъпление, той изтърпява и остатъка от предишното наказание

 

Пловдив, 30 март 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив осъди подсъдимия Цони Цонев на ШЕСТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ.

Цони Цонев е признат за виновен в това, че на 16.12.2016 г. в гр. Пловдив е отнел чужди вещи: дамска чанта, 1 брой мобилен телефон марка „Сони Експерия Z“, портмоне, 1 брой ключ за лек автомобил „Волво XC60“, 5 броя секретни ключове, парична сума в брой в размер на 200 лева и 600 евро с левова равностойност 1173,51 лева – всички противозаконно отнети вещи на обща стойност 1863,51 лева, от владението на А. К. – с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и деянието е придружено със средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на челюст, довело до затрудняване на отварянето на устата – престъпление по чл. 199 ал.1 т.3 пр.2 вр. чл. 198 ал.1 от НК във вр. с чл. 54 ал.1 НК вр. чл. 58а, ал.1 НК вр. чл.  373 ал.2 от НПК.

Със същата присъда Цони Цонев е признат за ВИНОВЕН в това, че на 16.12.2016 г. в гр. Пловдив е извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст – А. К., 42 г., чрез употреба на сила  и на основание чл. 150 ал.1 НК вр. чл. 54 ал.1 от НК, вр. чл. 58а ал.1 НК вр. чл.373 ал.2 от НПК  го осъжда на лишаване от свобода за срок от три години и четири месеца.

На основание чл. 23 ал.1 от НК налага на подсъдимия Цони Цонев най-тежкото измежду определените му по-горе наказания, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА В РАЗМЕР НА ШЕСТ ГОДИНИ.

На 16.12.20016 г. след обяд в гр. Пловдив, в офис в центъра подсъдимият Цонев извършил блудствени действия спрямо пострадалата свидетелка. Влизайки в офиса й, той заключил вратата отвътре, свалил си панталоните и искал тя да му прави орална любов. Тя не се съгласила и той я хванал за главата и насила започнал да я целува. Свидетелката викала за помощ и се съпротивлявала. Цонев продължавал да я удря по лицето, по гърдите, по тялото, дърпал й косата. В резултат на нанесения побой й била причинена средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на челюст. В един момент жената изпаднала в безсъзнание и паднала на пода. След това Цонев извършил и грабеж на А.К.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок.

 

Пловдив, 24 март 2017 г.

 

СЪДИИТЕ ОТ ОКРЪЖЕН СЪД – ПЛОВДИВ СА ПРИКЛЮЧИЛИ 7067 ДЕЛА ЗА 2016 Г., ОСТАВАТ СРЕД НАЙ-НАТОВАРЕНИТЕ В СТРАНАТА.

 

През 2016 г. общият брой на постъпилите дела в Окръжен съд – Пловдив е 7015. От тях 2865 са били наказателни, а 4150 – граждански, търговски и фирмени. Делата за разглеждане във всички отделения за цялата 2016 г. са в общ размер 8284. Този сбор е от постъпленията, заварените производства и върнати от горна инстанция за продължаване на съдопроизводствените действия. За цялата календарна година съдиите от Окръжен съд Пловдив са свършили общо 7067 дела. От тях 85 % /5973/ са приключили в срок до 3 месеца от образуването им. Бързината на правораздаване бележи увеличение от 4% спрямо 2015 г. когато този процент е бил 81. Причините за това са по-добрата лична организация и отговорност в работата на повечето съдии, както и минималното намаление в натовареността, което е довело до увеличение на темпа на работа през 2016 г.

Тези и други данни бяха изнесени от Веселин Хаджиев – председател на Окръжен съд – Пловдив в отчетния му доклад за 2016 г. по време на общо събрание на съдиите. В работата му взеха участие и председателите на районните съдилища в Пловдив, Карлово, Асеновград и Първомай. Окръжен съд – Пловдив е сред трите най-натоварени съдилища в страната, посочи председателят Веселин Хаджиев. „През отчетния период съдът е работил с намален състав на съдиите – 9 незаети съдийски щата, частично попълвани с командироване на съдии и такива свободни, поради ползване на отпуск за отглеждане на дете и продължителен отпуск по болест. Действителната натовареност на съдиите остава висока и при сравнението с общите данни за окръжните съдилища в страната Окръжен съд – Пловдив запазва досегашните челни позиции по показателите за натовареност по щат и действителна такава“, каза в доклада си Веселин Хаджиев.

Средно месечната действителна натовареност по показателя дела за разглеждане е 13,09, а по отношение на свършените дела е 11,16. Веселин Хаджиев отбеляза, че е налице промяна във вътрешната структура по видове на делата, като през отчетната година, както и през 2015 г., общото постъпление на наказателни дела се увеличава и бележи значителен ръст – с 435 дела в повече в сравнение с всички видове граждански дела, при които постъплението е с 290 дела по-малко. На общото събрание бе отчетена дейността и на четирите районни съдилища от съдебния район на Окръжен съд – Пловдив. Обемът на постъпление на дела и натоварване на съдиите е доста над средното за страната. Действителната средно месечна натовареност по показателя дела за разглеждане в районните съдилища е, както следва: Районен съд – Пловдив – 56,29, Районен съд – Асеновград – 41,63, Районен съд – Карлово – 34,77 и Районен съд – Първомай – 47,83.

Председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова, която беше специален гост на общото събрание, поздрави съдиите за постигнатите високи резултати на правораздавателната дейност – и като срочност, и като качество. Тя не пропусна да отбележи, че за тях допринасят с труда си и съдебните служители. Г-жа Иванова специално благодари на председателите на четирите районни съдилища, като се обърна към тях с думите: „Поздравявам и ръководството на районните съдилища, защото зад тези високи резултати стои много работа и добра организация.“

 

Пловдив, 17 март 2017 г.

 

Днес в Районен съд – Първомай се проведе Ден на отворените врати

 

В Деня на отворените врати в Районен съд – Първомай ученици от ОУ „Г. Караславов“ и от Центъра за настаняване на деца от семеен тип бяха специални гости в Съдебната палата. Те разгледаха канцелариите и научиха какви услуги могат да получат там гражданите. Служители на Областна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието демонстрираха как работи металдетектора, през който всички посетители в сградата задължително преминават.

В заключителната част на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ учениците от VII и VIII клас на ОУ „Г. Караславов“ демонстрираха научените знания. Програмата, организирана съвместно от Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката, стартира в  Районен съд – Първомай на 5.12.2016 г. В реализацията й на местно ниво се включиха магистратите Спасимир Здравчев и София Монева и административният секретар Атанаска Гаджева. Като външен лектор участва г-н Христо Кьосев – инспектор в Детската педагогическа стая при РУ на МВР – Първомай.

През първия учебен срок в часа на класа учениците от VII и VIII клас на училището партньор бяха обучени  по темите: „Основни понятия  в правото“ и „Разделение на властите според Конституцията на република България“. Учениците получиха знания в разделите: що е право, на какви области се разделя, що е държава, кои са нейните елементи, какво представляват законовите и подзаконовите нормативни актове, що е законодателна, изпълнителна и съдебна власт, какви са характеристиките, функциите, управлението и структурата на съдебната власт, каква е структурата на съдилищата в Република България. През втория срок децата се запознаха с темите: „Законът и ние – права и отговорности“, „Наркотиците – лесен начин да изгубиш свободата си“ и „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите“.

Председателят на Районен съд – Първомай Спасимир Здравчев подари на всички ученици, участвали в програмата, по един екземпляр от Конституцията на България. Той връчи специален плакет на директорката на ОУ „Г. Караславов“ г-жа Тонка Будакова за  принос в осъществяването на програмата и успешното партньорство.

По време на Деня на отворените врати във фоайето на Районен съд – Първомай бе организирана изложба „Творим красота“ с произведения на изкуството, изработени от ученици. Три деца от училището партньор рисуваха в съдебната зала по време на инициативата.

 

Description: Description: Description: \\Dc\www\Frames\images\Prvm-1.JPG

Description: Description: Description: \\Dc\www\Frames\images\Prvm-2.JPG

 

Пловдив, 15 март 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив осъди подсъдимия Любомир Трайков на ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА при първоначален общ режим.

Любомир Трайков е признат за виновен  в това, че на 18.11.2016 г. около 1,18 часа в гр. Пловдив на кръстовището на бул. „Руски“ и ул. „Ген. Д. Николаев“ при управлението на МПС – лек автомобил „Ауди А7“ в пияно състояние с концентрация на алкохол в кръвта от 0,8 промила е нарушил правилата за движение, а именно чл. 21 ал.1 от ЗДвП и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице – А.Л., В.С. и П.К., като смъртта на П. К. е настъпила на дата 26.11.2016 г. -  престъпление по чл. 343, ал.3, пр.1 и пр.5, б. „б“ във вр.с  ал.1 б.„в“, във  вр. с чл. 342 ал.1 във вр. с чл. 58а ал.1 във вр. с  чл. 54 от НК.

На основание чл. 343г във вр. с чл. 343 във вр. с чл. 37 ал.1 т.7 от НК ЛИШАВА подсъдимия Любомир Трайков от право да управлява МПС за срок от ШЕСТ ГОДИНИ.

Делото бе разгледано по реда на съкратено съдебно следствие - глава ХХVII, чл. 371, ал. 2 от НПК, след като подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства по тези факти.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок.

 

Пловдив, 08 март 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив одобри споразумение между Окръжна прокуратура и подсъдимите Стоян Касабов и Симеон Каракашев и защитниците им,  с което:

Стоян Касабов е признат за ВИНОВЕН: - за това, че на 17.05.2016 г. в гр. Пловдив при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК, и след като е бил осъждан два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като поне за едно от тях изпълнението не е отложено по чл. 66 от НК, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорискови вещества на обща стойност 8186,97 лв., поради което на основание чл. 354а, ал.2, т.4, вр. ал.1, пр. 1 вр. чл.29, ал. 1, б. „а“ и б. „б“ от НК , на основание чл. 55, ал.1, т.1 и ал.3 от НК и чл. 381, ал.4 от НПК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ЧЕТИРИ ГОДИНИ И ДЕСЕТ МЕСЕЦА при първоначален строг режим.

Симеон Каракашев е признат за ВИНОВЕН: - за това, че на 17.05.2016 г. в гр. Пловдив, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорискови вещества на обща стойност 7615, 28 лв., поради което на основание чл. 354а, ал.1 пр.1 от НК, чл. 55, ал.1, т.1 и ал.3 от НК и чл. 381, ал.4 от НПК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ЕДНА ГОДИНА И ПЕТ МЕСЕЦА при първоначален общ режим.

Подсъдимите Симеон Каракашев с прякор Монката и Стоян Касабов с прякор Стоката се познавали от няколко години и се занимавали с разпространение на наркотични вещества. Каракашев извършвал продажба сред ограничен кръг от дилъри, сред които и Касабов, които впоследствие продавали наркотичните вещества на крайните потребители. Каракашев спазвал строга конспиративност в отношенията си с клиенти, като държал голямо и разнообразно количество наркотични вещества в багажника на собствения си лек автомобил „Фиат Пунто“, който паркирал на място, различно от адреса, на който бил регистриран да живее. Касабов държал наркотичните вещества в квартира на улица в Пловдив, където нямал адресна регистрация. В това жилище държал и два броя електронни везни и водел два тефтера и тетрадка, в които записвал продаденото количество наркотик и полученото, респективно дължимите за него суми.

В оперативните служби на отдел КП – Пловдив започнала да постъпва оперативна информация, че лице, известно с име Монката, се занимава с разпространение на наркотични вещества – амфетамини, таблетки екстази и марихуана в количества на кантарен грам. Проведени били незабавни оперативно-издирвателни мероприятия, като била установена самоличността му. Било установено, че Каракашев зареждал с наркотични вещества лице с прякор Стоката, установен като Стоян Касабов.

В следобедните часове на 17.05.2016 г. била получена нова информация относно двамата. Полицейските служители решили да предприемат незабавни действия по установяване и документиране на престъпната дейност на двете лица. При извършеното претърсване и изземване в офис, стопанисван от Каракашев, и в паркирания пред него лек автомобил „Хонда“, негова собственост, както и в жилището му в гр. Пловдив били намерени и иззети наркотични вещества.

Същевременно служители на отдел КП и сектор СПС към ОДМВР – Пловдив организирали наблюдение над квартирата на подсъдимия Касабов. Към 19,20 часа на 17.05.2016 г. той бил забелязан да излиза от входа на кооперацията, при което било предприето задържането му. На подсъдимия Касабов били отправени устни разпореждания от полицейските служители, при което той направил опит да осуети проверката и задържането му, като оказал яростна съпротива. С цел да предотврати да бъдат намерени от полицейските служители наркотични вещества, които държал в квартирата си, Касабов отказал да предостави код за достъп за входната врата на кооперацията, както и да посочи кой е апартамента, обитаван от него. При извършеното претърсване на жилището му са намерени и иззети наркотични вещества, 2 бр. електронни везни и 2 броя тефтера.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

 

Пловдив, 23 февруари 2017 г.

 

Окръжният съд осъди на 12 г. лишаване от свобода Васил Петров за блудство и убийство

 

Окръжен съд – Пловдив осъди подсъдимия Васил Петров на ДВАНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА при първоначален строг режим.

Васил Петров бе признат за виновен  в това, че на 18.02.2009г. в с. Първенец,  обл. Пловдивска, умишлено е умъртвил другиго – Д.А. /85 г./ по особено мъчителен начин за убитата и с особена жестокост – престъпление по чл.116 ал.1 т.6 пр. 3 и пр.4, вр. с чл.115 вр. чл. 54 вр. чл.57 ал.1 от НК, вр. чл.373 ал.2 от НПК, вр. чл.58а ал.1 от НК , за което му бе наложено наказание от ДВАНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи при първоначален строг режим.

Васил Петров бе признат за виновен и в това, че на 18.02.2009 г. в с. Първенец, обл. Пловдивска, е извършил действия с цел да удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст – Д. А. /85г./, чрез употреба на сила – престъпление по чл.150, ал.1, пр.1, вр. чл.2 ал.1 вр. чл.54 от НК, вр. чл.373 ал.2 от НПК, вр. чл.58а ал.1 от НК, за което му бе наложено наказание от ДВЕ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 57, ал.1, т.2, б. А от ЗИНЗС постановява определеното ОБЩО най-тежко наказание от ДВАНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА подсъдимият Васил Петров да изтърпи при първоначален строг режим.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

 

Пловдив, 22 февруари 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив осъди подсъдимия Ерджан Йозкая на ДВЕ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА при първоначален общ режим.

На основание чл. 343Г вр. чл. 343 вр. с  чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК ОСЪЖДА подсъдимия Ерджан Йозкая на ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ПЕТ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

Ерджан Йозкая бе признат за виновен в това, че на 4.01.2015 г. на път II-56 „Брезово – Раковски“ при км 93+500 от републиканската пътна мрежа на 80-90 м преди жп надлез на железопътна линия Пловдив – с. Скутаре, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „Ауди“  А4, е нарушил правилата за движение по пътищата: чл. 6 ал.1, чл.21 ал.2 и чл.25 ал.1  от ЗДвП и по непредпазливост причинил смърт на  на две лица: Б. Зв. и Б. Зв., и средна телесна повреда на Цв. Зв., като случаят е особено тежък – престъпление по чл. 343 ал.4 вр. ал. 3 пр.5 б. „А“ пр.2 б. „Б“ пр.1, вр.ал.1 б. „В“, вр. чл. 342 ал.1 от НК във вр. с чл. 54 ал.1 от НК вр. чл.58а ал.1 вр. чл. 2 от НК.

Присъдата подлежи  на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

 

Пловдив, 21 февруари 2017 г.

 

Окръжен съд – Пловдив насрочи делото срещу Любомир Тр. за катастрофата на кръстовището на бул. „Руски“ и ул. „Ген. Д. Николаев“ за 15.03.2017 г.

 

 

Окръжен съд – Пловдив насрочи делото срещу подсъдимия Любомир Тр. в открито съдебно заседание на 15.03.2017 г. от 10,30 часа.

Срещу Любомир Тр. е постъпил обвинителен акт от Окръжна прокуратура  за престъпление по чл. 343 ал.3, пр. 1 и пр. 5, б. „б“, вр. ал.1 б. „в“, вр. чл. 342 ал.1 от НК, за това, че на 18.11.2016 г. около 1,18 часа в гр. Пловдив на кръстовището на бул. „Руски“ и ул. „Ген. Данаил Николаев“ при управление на МПС – лек автомобил „Ауди А7“ в пияно състояние е нарушил правилата на движение: чл. 5, ал.1, ал.3, чл. 20, ал.1 и ал.2, чл. 21 ал.1 от ЗДвП и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице – А.Л., В. С. и П. К

 

Пловдив, 13 февруари 2017 г.

 

Окръжният съд остави без уважение искането на Венцеслав К. за изменение на мярката му за неотклонение задържане под стража

           

Пловдивският окръжен съд ОСТАВИ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на защитата на обвиняемия Венцеслав К. за изменение на мярката му за неотклонение от „Задържане под стража” в по-лека такава.

Той е обвинен от Окръжна прокуратура Пловдив за това, че на 15.05.2016 г. в гр. Пловдив умишлено е умъртвил повече от едно лице – майка си Божура  К. и баща си Цветан К., като убийството е извършено умишлено и с користна цел – престъпление по чл. 116 ал. 1  т. 3 пр. 1 и пр. 2 т. 4 пр. 3 т. 7 и т. 9 във връзка с чл. 115 от НК.

Съдът намери, че е налице обосновано предположение относно авторството на престъплението, в което е обвинен Венцеслав К. Не е отпаднала и опасността да се укрие и да извърши и друго престъпление при мярка, различна от „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА”.

За престъплението, в извършването на което е обвинен, законът предвижда наказание „лишаване от свобода” от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

 

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд Пловдив на 21.02. 2017 г. от 10 часа.

 

 

Пловдив, 10 февруари 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

На 13.02.2017 г. в зала № 10 в 10 ч. Окръжен съд - Пловдив ще разгледа постъпило искане за изменение мярката за неотклонение „Задържане под стража” по отношение на Венцеслав К.

На Венцеслав К. е повдигнато обвинение по чл. 116, ал. 1, т.3 във връзка с чл. 115 от НК за това, че на 15.5.2016 г. в Пловдив умишлено и с користна цел е умъртвил родителите си Цветан К. и Божурка К.

 

Пловдив, 09 февруари 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимия Христо Петков на ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛОЖИ изпълнението на наказанието  от ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

Христо Петков бе признат за виновен в това, че на 22.12.2015 г. около 20,00 часа на републикански път III-642 при управление на МПС лек автомобил „Мицубиши Спейс стар“ в посока от север на юг, от с. Калояново, област Пловдивска, към гара Калояново е нарушил правилата за движение – чл. 20, ал. 2, изр. 2 от ЗДвП и по непредпазливост е причинил смъртта на М.Р. от с. Дълго поле, починал на 8.2.2016 г. в гр. Пловдив, като след деянието е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия, - престъпление по чл. 343а, ал.1 б. „Б“, вр. чл. 343, ал. 1, б. „В“, вр. чл. 342, ал. 1, вр. чл. 373, ал. 2 от НК, вр. чл. 58а, ал. 1, вр. чл.54, ал. 1 от НК.

На основание чл. 343г, вр. чл. 37, ал.1 т.7 от НК ЛИШАВА  подсъдимия Христо Петков от ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС ЗА СРОК ОТ ОСЕМ МЕСЕЦА.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

Пловдив, 08 февруари 2017 г.

 

ВКС потвърди присъда от 6 години затвор за пиян шофьор, причинил смъртта на двама души и средни телесни повреди на други двама

 

        Върховният касационен съд потвърди решение на Апелативен съд – Пловдив, с което Радослав Петров е осъден на ШЕСТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА. Той е признат за виновен в това, че на 13.7.2014 г. на път в участъка между с. Калековец и с. Стряма, област Пловдив, при управление на лек автомобил „Хонда“ е нарушил правилата за движение по пътищата: чл. 5 ал.3 т.1, чл. 20 ал.1 и чл. 21 ал.1 от Закона за движение по пътищата, и по непредпазливост е причинил смъртта на две лица Б. Б. и С. И., както и средни телесни повреди на С. Д. и И. И. Деянието е извършено в пияно състояние и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 343 ал. 3 пр. 1, пр. 4 и пр. 5 б. „Б“ пр. 2 вр. ал. 1 б. „Б“ пр. 2 и б. „В“ вр. с ал. 4 вр. с чл. 342 ал. 1 от НК във връзка с чл. 54 вр. чл. 58а ал. 1 и чл. 2 ал. 2 вр. чл. 343 г вр. чл. 37 ал. 1 т. 7 вр. чл. 49 ал. 1 от НК.

       На първа инстанция Окръжният съд е осъдил Радослав Петров на шест години и осем месеца лишаване от свобода. Със същата присъда Радослав Петров е осъден на ОСЕМ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС. Апелативният съд е намалил наказанието на ШЕСТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като е потвърдил присъдата в останалата част.

 

 

Пловдив, 07 февруари 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

В Окръжен съд – Пловдив постъпи обвинителен акт от Окръжна прокуратура срещу Любомир Т. за престъпление по чл. 343 ал.3, пр. 1 и пр. 5, б. „б“, вр. ал.1 б. „в“, вр. чл. 342 ал.1 от НК, за това, че на 18.11.2016 г. около 1,18 часа в гр. Пловдив на кръстовището на бул. „Руски“ и ул. „Ген. Данаил Николаев“ при управление на МПС – лек автомобил „Ауди А7“ в пияно състояние е нарушил правилата на движение: чл. 5, ал.1, ал.3, чл. 20, ал.1 и ал.2, чл. 21 ал.1 от ЗдвП и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице – А.Л., В. С. и П. К.

Образувано е наказателно дело и предстои насрочването му в Окръжен съд – Пловдив.

 

 

Пловдив, 03 февруари 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА“ по отношение  на Донка П. Срещу нея е повдигнато обвинение за това, че на 1.02.2017 г. в с. Дълбок извор   умишлено е умъртвила И. К. – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 12, вр. чл. 115, вр. чл.29, ал.1 от НК.

Съдът намери, че са налице всички, предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най–тежката мярка за неотклонение спрямо Донка П.    За извършеното престъпление НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че Донка П. е автор на извършеното деяние. Съдът прецени, че е налице реална опасност обвиняемата да се укрие, както и да извърши престъпление, ако спрямо нея бъде взета по-лека мярка за неотклонение от „Задържане под стража”. 

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд Пловдив на 9.02.2017 г. от 10 часа.

 

Пловдив, 02 февруари 2017 г.

 

СЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА“ по отношение  Таньо Т.  Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 30.01.2017 г. в гр. Пловдив  умишлено е умъртвил М. М.  – престъпление по чл. 115 от НК.

Съдът намери, че са налице всички, предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най–тежката мярка за неотклонение спрямо Таньо Т. За извършеното престъпление НК предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години затвор. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че Таньо Т. е автор на извършеното деяние. Съдът прецени, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие, както и да извърши престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка за неотклонение от „Задържане под стража”. 

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд Пловдив на 9.02.2017 г. от 10 часа.

 

Пловдив, 19 януари 2017 г.

 

СЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд потвърди постановлението на Софийска градска прокуратура от 28.12.2016 г. за привличане на обвиняем, предявено му на 10.01.2017 г., в частта, в която на Иван Тотев е определена МЯРКА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ ПАРИЧНА ГАРАНЦИЯ В РАЗМЕР НА 20 000 ЛЕВА, вносима в 5-дневен срок. Делото е образувано в Пловдивския окръжен съд, след като от Софийска градска прокуратура по факс вчера е изпратена жалбата на защитника адвокат Елдъров срещу размера на паричната гаранция.

Пловдивският окръжен съд намира, че жалбата срещу взетата мярка за неотклонение Е НЕОСНОВАТЕЛНА. Престъплението е с висока степен на обществена опасност, а събраните доказателства сочат наличието на обосновано предположение, че обвиняемият Иван Тотев е извършил деянието, в което е обвинен. Доводите на защитата, че при определяне на размера на паричната гаранция не е изследвано имотното състояние на обвиняемия са неоснователни, а твърденията за получаваното брутно трудово възнаграждение не е подкрепено с доказателства и не изчерпва въпроса за имотното състояние на обвиняемия, поради което и не опровергава възможността да се изплати така определения размер на паричната гаранция.

Обвинението е за тежко умишлено престъпление с висока степен на обществена опасност, с настъпили значителни вредни последици, оценени на един милион лева, като случаят е квалифициран от държавното обвинение и като особено тежък. Предвид повдигнатите обвинения съдът намери, че ОПРЕДЕЛЕНАТА МЯРКА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ Е ЗАКОНОСЪОБРАЗНА  по отношение вида и обоснована по отношение на размера и съобразена с целите на чл. 57 от НПК,  поради което следва да бъде потвърдена.

Определението е окончателно.

 

Пловдив, 16 януари 2017 г.

 

СЪОБЩЕНИЯ

 

# Пловдивският окръжен съд призна за виновни подсъдимите  Веселин Загорски, Атанас Червенков, Симеон Генов, Бисер Романов и Васил Василев за виновни в това, че на 12.02.2014 г. в Пловдив в съучастие са направили опит умишлено да умъртвят Аргир Гяуров  – собственик на медицински център в Пловдив, като деянието е извършено предумишлено и с користна цел и при условията на опасен рецидив от подсъдимия Загорски, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК и деянието е останало недовършено поради независещи от волята на дейците причини – престъпление по чл. 116, ал. 1 т.7 и т. 9 и т.12 вр. чл.115 вр. чл. 18 ал. 1 вр. чл. 20 ал. 3 и ал. 4 вр. с ал. 1 от НК във вр. чл. 29 ал. 1, б. „а“ за Веселин Загорски, ги осъди, както следва:

Подсъдимият Веселин Загорски на ДВАНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

Подсъдимият Атанас Червенков – НА ЕДИНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

Симеон Генов – на ПЕТ ГОДИНИ И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

Бисер Романов  -  НА ЧЕТИРИ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

Васил Василев -  НА ТРИ ГОДИНИ И ЕДИНАДЕСЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

Петимата подсъдими са признати за виновни и за извършени от тях престъпления по чл. 330, ал. 3, пр. 1 вр. ал. 2т.2 вр. ал.1 вр. чл. 26 ал.1 вр. чл. 20 ал. 3 и 4 вр. ал.1 от НК -   на множество умишлени палежи на автомобили през периода от 9.01.2014 г. до 22.01.2015 г. в гр. Пловдив, като от деянията са последвали значителни вреди на обща стойност 49 289, 92 лв., като от деянията са последвали значителни вреди и при условията на чл. 54 от НК им наложи наказания, както следва:

На подсъдимия Веселин Загорски – ДЕВЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА

Атанас Червенков – ОСЕМ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА

Симеон Генов – ЧЕТИРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА

Бисер Романов – ПЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА

Васил Василев – ДВЕ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

Подсъдимите Веселин Загорски, Атанас Червенков, Симеон Генов и Васил Василев са признати за виновни и в това, че на 10.01.2014 г. и на 22.01.2015 г. в гр. Пловдив в съучастие умишлено противозаконно са унищожили чужди движими вещи /леки автомобили/ – престъпление по чл. 216, ал. 1 вр. чл.20 от НК при условията на чл. 54 от НК им наложи наказания, както следва:

На подсъдимия Веселин Загорски – ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

Атанас Червенков – ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА

Симеон Генов – ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА

Бисер Романов – ЕДНА ГОДИНА И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА

Васил Василев – ЕДНА ГОДИНА И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

Подсъдимият Атанас Червенков е признат за виновен и за извършено престъпление по чл. 339, ал.4 вр. ал. 3 от НК за това, че на 24.01.2015 г. в гр. Пловдив е предал другиму, на Стефан Гичев, боеприпаси за огнестрелно оръжие – 575 броя ловни патрони, без последният – Стефан Гичев, да има разрешение за носене на съответното ловно огнестрелно оръжие и при условията на чл. 54 от НК му е наложено наказание ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На подсъдимия Веселин Загорски му е наложено едно общо най-тежко наказание в размер на ДВАНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което на основание чл. 24 от НК е увеличено С ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и наложеното общо най-тежко и увеличено наказание в размер на ШЕСТНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА е постановено да  изтърпи при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

На подсъдимия Атанас Червенков е наложено едно общо най-тежко наказание от ЕДИНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което на основание чл. 24 от НК е увеличено с две години лишаване от свобода и наложеното общо най-тежко и увеличено наказание в размер на ТРИНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА е постановено да  изтърпи при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

На подсъдимия Симеон Генов е наложено едно общо най-тежко наказание от ПЕТ ГОДИНИ И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което на основание чл. 24 от НК е увеличено с ОСЕМ МЕСЕЦА и наложеното общо най-тежко и увеличено наказание в размер на ШЕСТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА е постановено да изтърпи при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

На подсъдимия Бисер Романов е наложено едно общо най-тежко наказание в размер на ПЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което на основание чл. 24 от НК е увеличено с ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и наложеното общо най-тежко и увеличено наказание в размер на ПЕТ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА е постановено да изтърпи при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

На подсъдимия Васил Василев е наложено едно общо най-тежко наказание в размер на ТРИ ГОДИНИ И ЕДИНАДЕСЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което на основание чл. 24 от НК е увеличено със СЕДЕМ МЕСЕЦА и наложеното общо най-тежко и увеличено наказание в размер на ЧЕТИРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА е постановено да изтърпи при първоначален общ режим в затвор или затворническо общежитие от открит тип.

Със същата присъда е признат за виновен Стефан Гичев за извършено престъпление по чл. 339 ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК и му е наложено наказание в размер на ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, изтърпяването на което на основание чл. 66 ал. 1 от НК е отложено със срок от ПЕТ ГОДИНИ.

Подсъдимите Веселин Загорски, Атанас Червенков, Симеон Генов , Бисер Романов и Васил Василев са осъдени да заплатят солидарно на гражданския ищец и частен обвинител Аргир Гяуров сумата от 50 000 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди от престъплението по чл. 116, ал. 1, т. 7, т. 9 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 18, ал. 1 вр. чл. 20 от НК ведно със законната лихва към тази сума, считана от 12.02.2014 г. до окончателното й изплащане.

Подсъдимите Веселин Загорски, Атанас Червенков, Симеон Генов и Бисер Романов са осъдени да заплатят солидарно сумата от 7782,50 лв. на гражданския ищец „Стеда СД“ ЕООД, със собственик и управител Татяна Йорданова,  представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди от престъплението по чл. 330, ал. 3 във вр. с ал. 2 т.2 вр. с ал. 1 от НК.

Подсъдимите Веселин Загорски, Атанас Червенков, Симеон Генов и Бисер Романов са осъдени да заплатят солидарно на гражданския ищец Стефка Йорданова сумата от 4400 лева, представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди от престъплението по чл. 330, ал. 3 вр. ал.2, т.2 вр. с ал. 1 от НК.

Подсъдимите Веселин Загорски, Атанас Червенков и Васил Василев са осъдени да заплатят солидарно на гражданския ищец Антоний Йорданов сумата от 6800 лева, представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди от престъплението по чл. 330, ал. 3 вр. ал. 2 т. 2 вр. с ал. 1 от НК.

Присъдата не е окончателна, подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативния съд.

 

****

 

# Пловдивският окръжен съд на основание чл. 69, ал. 1 от НПК  ОТСТРАНИ ОТ ДЛЪЖНОСТТА  КМЕТ НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ ОБВИНЯЕМИЯ ИВАН ТОТЕВ.

Той е обвинен в извършено престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 милион лева и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 282, ал.3, пр. 1 във вр. с ал. 2, пр.2 във вр. с ал.1 от НК.

Съдът прие, че повдигнатото обвинение е за умишлено престъпление от общ характер, за което се твърди от обвинението, че е извършено от Тотев в качеството му на кмет на община Пловдив и е пряко свързано с изпълнението на служебните му задължения. Налице са достатъчно основания да се счита, че служебното положение на обвиняемия Тотев ще възпрепятства разследването предвид на това, че предприетите и предстоящи разпити на свидетели по делото са преимуществено на служители от община Пловдив, намиращи се в йерархическа подчиненост от обвиняемия Тотев. Съдът прие, че има достатъчно основания да се приеме, че служебното му положение ще препятства разкриването на обективната истина по делото, независимо от представената заповед за отпуск от Тотев.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване и протест в 3-дневен срок, като в случай на постъпила жалба или протест ще се разгледа в Апелативен съд Пловдив на 24.01.2017 г. от 10 часа.

 

****

 

# Съдия Соня Гешева получи „Личен почетен знак – първа степен - златен“ от ВСС за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества. Отличието е израз на уважение към дългогодишния труд на съдия Гешева, която напуска системата поради пенсиониране. Почетният знак  й бе връчен от председателя на Окръжния съд Веселин Хаджиев по време на общото събрание на съдиите от окръжния съд.

На събранието бе представен и новият съдия в Окръжен съд Петко Минев, който подписа клетвен лист и встъпи в длъжност. Прокурорът в Районна прокуратура Пловдив Петко Минев бе повишен в длъжност от ВСС, след като спечели конкурс за повишение в длъжност „съдия“ в Окръжен съд  Пловдив.

 

Пловдив, 13 януари 2017 г.

 

СЪОБЩЕНИЯ

 

# Софийска градска прокуратура внесе в Окръжен съд Пловдив искане по реда на чл. 69 от НПК за отстраняване от длъжност кмета на община Пловдив Иван Тотев. Той е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 милион лева и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 282, ал.3, пр. 1 във вр. с ал. 2, пр.2 във вр. с ал.1 от НК.

Делото ще се разгледа в Окръжен съд Пловдив на 16.01.2017 г. от 13,30 часа в зала №10.

Окръжният съд прекрати производството по делото, образувано по реда на чл. 61 от НПК по постъпила жалба от защитника на обвиняемия срещу постановлението на прокурор от СГП, с което му е била определена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лева. Причината за това е постъпилото заявление от  Иван Тотев до съда, с което е оттеглил жалбата, подадена срещу определения му размер на паричната гаранция.

 

****

 

# На 16 януари 2017 г. /понеделник/ от 11,00 часа в зала №10 на Окръжния съд Пловдив ще се проведе общо събрание на съдиите от Окръжен съд.

Съдия Соня Гешева е поощрена от ВСС за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества и ще получи  личен почетен знак.

Новото попълнение на Окръжен съд Пловдив е Петко Минев, прокурор в Районна прокуратура Пловдив. Той бе повишен в длъжност от ВСС, след като спечели конкурс за повишение и ще встъпи в длъжност „съдия“ в Окръжен съд - Пловдив.

Като гости на общото събрание на съдиите са поканени представители на Висшия съдебен съвет, председателят на Апелативен съд Пловдив Магдалина Иванова и председателят на Районен съд Пловдив Иван Калибацев.

 

Пловдив, 12 януари 2017 г.

 

Окръжният съд одобри споразумение за условно наказание на мъж, прокарал в обращение 2500 подправени евро

        

Пловдивският окръжен съд одобри споразумение, с което на Майкъл Джонгов се определи наказание от ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като на основание чл. 66 ал.1 от НК така определеното наказание следва да бъде отложено за срок от ПЕТ ГОДИНИ, считано от влизане на споразумението в сила.

Подсъдимият Майкъл Джонгов бе признат за виновен в това, че на 23.08.2016 г. в Асеновград е прокарал в обращение подправени парични знаци – 25 броя банкноти с номинал по 100 евро, като е знаел, че са подправени – престъпление по чл. 244, ал. 1 от НК, както и за това, че на 23.08.2016 г. в Асеновград, противозаконно е пречил на органи на властта да изпълнят задълженията си – престъпление по чл. 270, ал. 1 от НК.

На 23.08.2016 г. Майкъл Джонгов позвънил на мобилния телефон на свидетеля А. С. от Асеновград във връзка с обява за продажба на мотоциклет  „Ямаха”. Казал му, че иска да го купи като подарък за брат си и тъй като се прибира от Италия, разполагал с евро. Попитал дали може да плати мотоциклета с 2500 евро. Около 17 часа позвънил отново и съобщил, че е на паркинга през магазин „Кауфланд”. Свидетелят отишъл с автомобила си до мястото и закарал Джонгов до заведение, където да огледа мотоциклета. Обвиняемият, без да го изпробва, казал, че му харесва и ще го купи. Обяснил, че от шест години пребивава в Италия, където работел като футболист във втория отбор на Палермо. Свидетелят владеел италиански език и се опитал да го заговори, но Майкъл не му отговорил и дума. Извадил 25 броя неистински банкноти с номинал по 100 евро. Продавачът се усъмнил в истинността на банкнотите и ги дал на брат си да ги огледа. След проверката на машина за банкноти на близка бензиностанция, както и при собственик на чейнч бюро бил подаден сигнал на телефон 112 за фалшивите банкноти. След минути пред заведението спрял полицейски патрул, но когато служителите тръгнали към Джонгов, за да установят самоличността му, той  побягнал и оказал яростна съпротива в опита да го задържат, като се дърпал, ритал с крака и истерично крещял, опитвайки се да се отскубне.

До налагане на наказанието се стигна след подписване на споразумение между страните,одобрено от съда.                                                                                    

 

Пловдив, 01 януари 2017 г.

 

Окръжният съд задържа младеж, обвинен в убийството на приятелката си

 

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА“ по отношение  Илиян Р. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 29.12.2016 г. в с. Куртово Конаре  умишлено е умъртвил М. Д.  – престъпление по чл. 115 от НК.

Съдът намери, че са налице всички, предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най–тежката мярка за неотклонение спрямо Илиян Р. За извършеното престъпление НК предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години затвор. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че Илиян Р.  е автор на извършеното деяние. Съдът прецени, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие, както и да извърши престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка за неотклонение от „Задържане под стража”. 

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд Пловдив на 5.01.2017 г. от 10 часа.

 

 

 

ЗАБЕЛЕЖКА : Съгласно чл.16 от Наказателно - процесуалния кодекс обвиняемият се смята за невинен  до установяване на противното с влязла в сила присъда.

 

 

 

Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: gerb