Пловдив, 22 октомври 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд остави без уважение молбата за условно предсрочно освобождаване на лишения от свобода Н. Е.

В момента  той изтърпява наказание лишаване от свобода в размер на две години, при първоначален общ режим,  наложено му с влязла в законна сила на 22 март 2011 г. присъда, постановена от Окръжен съд – Пловдив, за това, че на 30 август 2009 г. в гр. Пловдив при управление на МПС е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на едно лице, като деянието е извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта – 1,59 промила - престъпление по чл. 343, ал. 3, предл. 1, алт. 1, б. Б, предл. 1, във вр. с ал. 1, б. В, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК. 

Присъдата, с която е осъден Н. Е., е влязла в законна сила на 22 март 2011г. Наложеното наказание лишаване от свобода не е било приведено в изпълнение поради това, че се е отклонил от правосъдие на територията на република България и е заминал за Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия. След задържането му въз основа на издадена Европейска заповед за арест на Окръжна прокуратура Пловдив, съдебните власти в Обединеното Кралство са разрешили предаването му на българските съдебни власти, което е станало близо седем години след влизане на присъдата в законна сила - на 28 септември 2018г. Лишеният от свобода е постъпил в Затвора - Пловдив на 1 октомври 2018 г., като впоследствие е преведен в Затворническото общежитие  „Смолян“.

Към датата на влизането в сила на съдебния акт неизтърпеният остатък от наложеното наказание се явява в размер на шест месеца и един ден.

Пловдивският окръжен съд намери,че не е обективирано в пълен обем съдържанието на понятието „поправяне“ в поведението на Н. Е., по чиято молба е инициирано производството за условно предсрочно освобождаване. За подобен извод може да се говори, когато осъденият с трайното си поведение е показал,че се е поправил и превъзпитал и е осъзнал престъпния характер на деянието си.

Изтърпяно е фактически повече от една втора  от наложеното  наказание лишаване от свобода, но не са  налице достатъчно убедителни и категорични доказателства, че целите на наказанието спрямо осъдения са постигнати в пълен обем. Съдът прие, че следва да продължи корекционната дейност  с осъдения, като се насочи вниманието на органите, които работят с него, към осъзнаване на причините за правонарушението, мотивите за поведението и поемане на отговорност за собственото криминално поведение и вредите от същото. Към настоящия момент не може да се направи положителен и обоснован извод за цялостно поправяне на осъдения в целения от закона смисъл.

Определението на Окръжния съд е потвърдено от Апелативен съд – Пловдив, който изцяло споделя мотивите, с които е оставена без уважение молбата за предсрочно условно освобождаване на лишения от свобода Н. Е.   

Съдебният акт е окончателен и не подлежи на протест и обжалване.      

                   

Н. Е. /тогава служител на МВР/  е осъден на две години  лишаване от свобода при първоначален общ режим и е лишен от право да управлява МПС за срок от 5 години с влязла в сила присъда на Пловдивския окръжен съд. Той е наказан за това, че на 30 август 2009 г. в гр. Пловдив, в района на кръстовището на бул. „Пещерско шосе“ и ул. „Момина сълза“, при управление на МПС – лек автомобил „Ауди“, със скорост над 120 км/ч е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Р. Н. Пострадалият таксиметров шофьор починал на 13.11.2009 г.

Престъплението е извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия 1,59 промила на хиляда – престъпление по чл. 343 ал.3 предл. 1, вр. чл. 342 ал.1 от НК. Със същата присъда Никола Е. е осъден да заплати на съпругата  и на малолетната  дъщеря на починалия Р. Н. по 100 000 лева на всяка от тях. Делото е било разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие и съгласно тогава действащия закон съдът е бил длъжен да наложи наказание под минимума.

Осъденият се е укрил и е обявен за общодържавно издирване. Не е намерен в страната, което е наложило Окръжна прокуратура – Пловдив да издаде Европейска заповед за арест.

 

Пловдив, 17 октомври 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Председателят на Районен съд – Пловдив г-н Иван Калибацев и изпълняващ функцията председател на Окръжен съд – Пловдив г-жа Антония Роглева канят журналистите от пловдивските медии на 18 октомври 2019 г. (петък) от 9,30 часа в Съдебната палата.

По време на работната среща ще бъде направена презентация на предстоящи инициативи на Окръжния и Районния съд и ще бъдат обсъдени идеи за подобряване на комуникацията между журналисти и магистрати.

 

Пловдив, 09 октомври 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив взе най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража спрямо 19-годишния О.Д.

Съдът прецени, че макар делото да се намира в начална фаза на разследване, са налице достатъчно доказателства за обосновано предположение, че обвиняемият О.Д. е извършил престъплението, изразяващо се в това, че на 29.09.2019 г., в гр. Пловдив, при управление на лек автомобил, марка „Опел Корса“,  е нарушил правилата за движение, и като неправоспособен водач, по непредпазливост, е причинил смъртта на две лица и средна телесна повреда на едно лице, като деянието е извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта – 1,55 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл. 343 ал.4 във вр. ал. 3 пр. 1 пр. 4 и пр. 5 б. А пр. 2 и б. Б вр. ал. 1 б. Б пр. 2 и б. В във вр. чл. 342 ал. 1 пр. 3 от Наказателния кодекс.  Касае се за престъпление от общ характер, което се наказва с лишаване от свобода.

Според съда няма реална опасност обвиняемият О. Д. да се укрие, но съществува реална опасност при мярка за неотклонение, различна от задържане под стража, да извърши друго престъпление. Събраните до момента доказателства налагат извод за съществуваща по-висока обществена опасност както на деянието, така и на дееца. Обвиняемият е неправоспособен водач, управлявал е моторно превозно средство в пияно състояние, причинил е смърт на две лица и средна телесна повреда на едно лице. Според свидетелски показания обвиняемият О. Д. е управлявал и преди инкриминираната дата многократно МПС, включително автомобила, с който е извършено деянието, за което се води настоящото наказателно производство. По настоящото дело все още не е изготвена автотехническа експертиза, но според показанията на свидетел, оживял при катастрофата на 29.09.2019 г., споменът му е, че „стрелката на автомобила беше застинала на 150 км/ч“.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 17 октомври от 10.00 часа.

 

Пловдив, 07 октомври 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив осъди подсъдимия Караджан Дж. на две години и четири месеца лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал.1 от НК отложи изпълнението на така наложеното му наказание с изпитателен срок от четири години и шест месеца.

Съдът призна подсъдимия Караджан Дж., турчин, гражданин на Федерална република Германия, за виновен в това, че на 1 юли 2018 г. на автомагистрала „Тракия“ км 108+300, обл. Пловдив, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „Фолксваген“, е нарушил правилата за движение по пътищата и с това по непредпазливост е причинил смърт на повече от едно лице, а именно на четири лица: малолетния К. Б., гражданин на Германия, на Г. Е., гражданка на република Турция, на Г. М., гражданка на република Турция, и Г. Х. гражданка на Германия – престъпление по чл. 343 ал.3 пр.5 б. Б пр.1 вр. ал.1 б. В вр. чл. 342 ал.1 пр.3 от НК.

Със същата присъда подсъдимият Караджан Дж. е лишен от право да управлява МПС за срок от две години и шест месеца, считано от влизане на присъдата в сила.

Наказанието в размер на две години и четири месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 ал.1 от НК е отложено с изпитателен срок от четири години и шест месеца, е резултат от приложението на чл. 58а ал.1 от НК, съгласно който, когато подсъдимият признае изцяло фактите, изложени в обвинителния акт, се преминава към съкратено съдебно следствие и определеното от съда наказание се намаля с една трета.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

 

Пловдив, 04 октомври 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

С молба до Окръжен съд – Пловдив подсъдимият по НОХД №1645/2019 г.  Сергей Х. уведомява, че не дава съгласие да бъде сниман от журналистите, проявяващи интерес към делото,  в съдебната зала.

Делото е насрочено за разглеждане в разпоредително заседание за понеделник, 7 октомври  2019 г., от 9.00 часа в зала №2 на Окръжен съд – Пловдив.

 

Пловдив, 03 октомври 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

#Окръжен съд  – Пловдив взе най-тежката мярка задържане под стража  спрямо М. Д .

 Спрямо М. Д. са  повдигнати обвинения за това, че е предоставил моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Опел Корса“, на неправоспособен водач – О.Д., на 19 г., който при управление на същото, по непредпазливост, в пияно състояние, е нарушил правилата за движение по пътищата и на 29.09. 2019 г. е причинил пътнотранспортно произшествие, в резултат на което е настъпила смъртта на две лица и средна телесна повреда на едно лице – престъпление по чл. 343 ал. 4 вр. ал.3 пр.1 пр.4 и пр. 5 б. А пр.2 б. Б вр. ал.1 б. В пр. 2 и б. В вр. чл. 342 ал.1 пр.3 вр. чл. 20 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Окръжният съд прецени, че от събраните до момента доказателства, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият М. Д. е извършил престъплението, в което е обвинен.  По делото безспорно е установено, че както обвиняемият М. Д., така и синът му О. Д., са неправоспособни водачи, като в днешното съдебно заседание М. Д. заяви, че няма основно образование, което е задължително условие за придобиване на свидетелство за правоуправление на моторно превозно средство. Съществуват  свидетелски показания относно това, че обвиняемият М. Д. е водил преговори за закупуване на лекия автомобил, с който е извършено пътнотранспортното произшествие, и е платил част от сумата за него, както и за  това, че ключът за него е само един и е идентичен с иззетия с протокол за  оглед на веществени доказателства, приложен по делото.

Съдът счита, че при мярка, различна от задържане под стража, липсва реална опасност обвиняемият М. Д. да се укрие, но съществува опасност да извърши престъпление, свързано с оказване на влияние върху свидетели и затрудняване на наказателното производство.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на  10 октомври от 10.00 часа.

 

#Окръжен съд  – Пловдив днес, 3 октомври 2019 г., от 14,00 часа в зала № 10 ще разгледа искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо М. Д .

Спрямо М. Д. са  повдигнати обвинения за това, че е предоставил моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Опел Корса“, на неправоспособен водач – О.Д., на 19 г., който при управление на същото, по непредпазливост, в пияно състояние, е нарушил правилата за движение по пътищата и на 29.09. 2019 г. е причинил пътнотранспортно произшествие, в резултат на което е настъпила смъртта на две лица и средна телесна повреда на едно лице – престъпление по чл. 343 ал. 4 вр. ал.3 пр.1 пр.4 и пр. 5 б. А пр.2 б. Б пр. 2 и б. В вр. чл. 342 ал.1 пр.3 вр. чл. 20 ал. 1 от Наказателния кодекс.

 

Пловдив, 03 септември 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Председателят на Районен съд – Пловдив г-н Иван Калибацев и заместник-председателят на Окръжен съд – Пловдив г-жа Славка Димитрова проведоха работна среща с журналисти в Съдебната палата. На срещата бяха презентирани видовете наказателни актове, които най-често представляват интерес за медиите, бе разяснен и начина, по който се постановяват.

Представени бяха два практически казуса, като всеки от журналистите участва в различна роля – на подсъдим, защитник, пострадал, прокурор и съдебен състав. Казусите предизвикаха сериозен интерес от страна на репортерите, като всеки от тях активно защити тезата на ролята, в която участва във възстановката на съдебния процес.

...цялото съобщение

 

 

Пловдив, 26 август 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен  взе най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража спрямо 63-годишния И. В.

Спрямо него е повдигнато обвинение за държане и разпространение на наркотични вещества в големи размери, за което Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода в размер от 5 до 15 години и глоба в размер от 20 000 до 100 000 лева.

Окръжните съдии прецениха, че от събраните до момента доказателства, включително разпити на свидетели, експертни справки и други, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият И. В. е извършил престъплението, в което е обвинен.

Магистратите приеха, че при мярка, различна от задържане под стража, има реална опасност, И. В. да извърши престъпление, включително и да въздейства върху свидетели, като взеха предвид  немалкото количество наркотични вещества.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 3 септември от 10.00 часа.

 

 

Пловдив, 14 август 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 56-годишния Димитър И., който е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа.

Според обвинението, на 10 август 2019 г., на пътя от Пловдив за Асеновград, в района на КЦМ, при управление на МПС Димитър И. е нарушил правилата за движение по пътищата, като по непредпазливост е причинил смъртта на мотоциклетист. Обвиняемият не е спрял, а е избягал от местопроизшествието и е управлявал микробус без да има необходимата правоспособност. За престъпленията в които е обвинен, най-тежкото наказание предвидено в закона, е лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Окръжните съдии прецениха, че от събраните по делото доказателства и разпитите на свидетели са налице достатъчно данни, от които може да се направи обосновано предположение за съпричастност на Димитър И. към деянията в които е обвинен.

Магистратите приеха, че има реална опасност при по-лека мярка за неотклонение обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление. За да направи горните изводи съдът отчете поведението на Димитър И., а именно бягството от местопроизшествието, фактът, че дори не е спрял да помогне, както и предходни осъждания, последното от които за управление на МПС без свидетелство за правоуправление.

Определението не е окончателно, то подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 22.08.2019 г. от 10 ч.

 

 

Пловдив, 06 август 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 23-годишния А. Д., който е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа.

         Според обвинението около 3.45 ч. на 3 август на кръстовището на бул. „Шести септември“ и моста „Адата“ А. Д. блъснал таксиметров автомобил, чийто водач загинал на място.

Окръжните магистрати прецениха, че от събраните до момента доказателства и изследвания с технически средства е установено, че обвиняемият е шофирал пиян/2.10 промила алкохол/, карал е след употреба на хероин и без правоспособност. От справката е видно, че и друг път е залавян от органите на МВР да кара без правоспособност. За това съдът реши, че може да се направи обосновано предположение за съпричастност на А. Д. към престъплението, в което е обвинен.

Съдът прецени, че няма опасност обвиняемия да се укрие при по-лека мярка за неотклонение. Но поради тежестта на престъплението и демонстрираните  от А. Д.  занижени задръжки относно спазването на закона в страната, като е шофирал без правоспособност и  след употреба на алкохол и наркотици, съществува риск, той да извърши ново престъпление. За деянието, в което А. Д. е обвинен, законът предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 15 години.

         Определението на съда подлежи на обжалване пред Апелативен съд, като ако постъпи протест или жалба, заседанието е насрочено за 13 август от 10 ч.

 

 

Пловдив, 30 юли 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив осъди подсъдимия Валентин Г. на две години и осем месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим в процедура, протекла по реда на съкратеното съдебно следствие.

Съдът призна подсъдимия Валентин Г. за виновен в това, че на 31 май 2018 г. в с. Милево, община Садово, област Пловдив, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „Хонда Акорд“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смърт на пешеходеца К. Л., на 93 г., като деецът е избягал от местопроизшествието – престъпление по чл. 343 ал.3 б. Б пр. 1 вр. с чл. 343 ал.1 б. В вр. с чл. 342 ал.1 от НК.

Със същата присъда съдът лиши подсъдимия Валентин Г. от правото да управлява моторно превозно средство за срок от три години, считано от влизане на присъдата в законна сила.

Наказанието в размер на две години и осем месеца лишаване от свобода е резултат от приложението на чл. 58а ал.1 от НК, съгласно който, когато подсъдимият признае изцяло фактите, изложени в обвинителния акт, определеното от съда наказание се намаля с една трета.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Пловдивския апелативен съд в 15-дневен срок.

 

Пловдив, 19 юли 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив в процедура, протекла по реда на съкратеното съдебно следствие, призна подсъдимия Иван Д. за невинен в това на 2 март 2018 г. в гр. Пловдив умишлено да е умъртвил другиго – Ж. Д. от гр. Пловдив, като убийството да е извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана, поради което и на основание чл. 304 от НПК във вр. с чл. 12 ал.1 от НК го оправда по обвинението за извършено престъпление по  чл. 119, вр. чл. 115 от НК.

Съдът прие, че се касае за деяние, извършено при неизбежна отбрана, без да се превишават пределите й.

Със същата присъда подсъдимият Иван Д. е признат за виновен в това, че на 2 март 2018 г. в гр. Пловдив е държал огнестрелно оръжие – пистолет марка „Валтер“ и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони 9х18 мм и 1 бр. патрон с надпис 1947 GFL 9 M38, без да има за това надлежно разрешение, поради което и на основание чл. 339 ал.1 вр. чл. 58а ал.1 вр. чл. 54 от НК осъди подсъдимия Иван Д. на две години лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал.1 от НК отложи изтърпяването на наказанието лишаване от свобода с изпитателен срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

 

Пловдив, 17 юли 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен  съд – Пловдив взе най-тежката мярка задържане под стража спрямо Й. Ф. /на 58 г./

Съдът намери, че Й. Ф. е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 116 ал.1 т.3 пр.3 вр. с чл. 115 от НК, умишлено убийство на рождения му син, което безспорно е тежко по смисъла на закона. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Според съда е налице обосновано предположение за авторството на деянието. Налице е реална опасност при мярка, различна от задържане под стража, Й. Ф. да се укрие, както и да извърши престъпление.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 25 юли, четвъртък, от 10.00 часа.

 

 

Пловдив, 12 юли 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЯ

 

 

#Окръжен съд – Пловдив  осъди подсъдимия Стоян П. на една година и шест месеца лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал.1 от НК отложи изпълнението на наказанието с изпитателен срок от три години, считано от влизането на присъдата в сила.

Съдът призна подсъдимия Стоян П. за виновен в това, че  на 4.10.2017 г. в гр. Пловдив с цел да набави за себе си имотна облага е придобил чужди движими вещи – пари на стойност 300 лв. /триста лева/, собственост на Т. К. и на Л. К. от гр. Пловдив, за които е предполагал, че са придобити от другиго, а именно от К. Д. чрез престъпление по чл. 209 ал.1 във вр. с чл. 20 ал.2 от НК – осъществена от К. Д., в съучастие с други лица – Р. Х. и В. Х. от гр. Ветово, обл. Русе, на същата дата и година в гр. Пловдив „телефонна измама“, от която К. Д. е придобил 1300 лв. и 15 евро с пострадали Т. К. и Л. К., от гр. Пловдив – престъпление по чл. 215 ал.1 от НК.

Със същата присъда съдът призна за невиновен подсъдимия Стоян П. в това, че на 4.10.2017 г. в гр. Пловдив, като длъжностно лице – началник на сектор „Охранителна полиция“ в Трето РУ „Полиция“ на ОД на МВР – гр. Пловдив, е използвал своето служебно положение, за да набави за себе си противозаконна облага – пари на стойност 300 лева /триста лева/ и го оправда по повдигнатото му обвинение за  престъпление по чл. 283 от НК.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

 

#Окръжен съд – Пловдив взе най-тежката мярка задържане под стража спрямо В.П.

Съдът намери, че спрямо В. П. са повдигнати обвинения за извършени тежки умишлени престъпления, за които Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода.

Въз основа на събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият В. П. е съпричастен и с двете престъпления, за които са му повдигнати обвинения.

Съдът намира, че не може да се направи извод за опасност В. П. да се укрие, но съществува реална опасност при мярка по-лека от задържане под стража обвиняемият В. П. да извърши друго престъпление, включително и да въздейства върху свидетели с оглед на това, че повечето от тях са негови длъжници.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 18 юли от 10.00 часа.

 

#Окръжен съд – Пловдив днес, 12 юли 2019 г., от 11,00 часа в зала № 106 ще разгледа искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо В.П.

Спрямо него е повдигнато обвинение за това, че през периода от 1 януари 2000 г. до 9 юли 2019 г. в гр. София и гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, през различни периоди от време, без съответното разрешение е извършил по занятие  банкови и други финансови сделки, за което се изисква такова разрешение – отпускане на кредити, като е предоставял парични кредити на обща стойност 6 000 000 лева на 240 физически лица, срещу уговорена лихва, като от тази дейност са причинени другиму значителни вреди и са получени значителни неправомерни доходи в размер на 1 000 000 лева – престъпление по чл. 252 ал.2 във вр. ал. 1 във вр. чл.26 ал. 1 от Наказателния кодекс,

и за това, че през периода от 1 януари 2000 г. до 9 юли 2019 г. в гр. София и гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, е извършил финансови операции с имущество – пари - 1 000 000 лева, като закупил недвижимо имущество в гр. Пловдив и гр. София, както и движимо имущество, за което е знаел към момента на придобиването му, че е придобито чрез тежко умишлено престъпление /горепосоченото/ и друго обществено деяние – престъпление по чл.253 ал.4 във вр. ал. 1 във вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

 

 

Пловдив, 09 юли 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЯ

 

I.Окръжен съд – Пловдив осъди подсъдимия Николай Б. на две години лишаване от свобода и глоба в размер на 3000 лева, като на основание чл. 66 ал.1 от НК отложи изпълнението на така наложеното наказание от 2 години лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Съдът призна подсъдимия за виновен в това, че на  11 май 2017 г.  в гр. Пловдив, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – хабилитиран преподавател при Университет по хранителни технологии /УХТ/ - Пловдив, академична длъжност „ръководител катедра“ – „професор“ при Технически факултет, катедра „Електротехника и електроника“ при УХТ Пловдив, като извършител, в съучастие с Димитър Д., като помагач, е поискал дар – парична сума от по 300 лв. от студентите в УХТ Х. Е. и В. Д. , или общо 600 лв., който не му се следва, за да наруши службата си:

-да проведе изпит на студентите Х. Е. и В. Д. извън мястото на провеждането му, като проведе изпит в кабинет №176, блок 1 извън определената учебна зала в нарушение на Правилника за организация на учебната дейност в УХТ – Пловдив и изготвения въз основа на него изпитен график на задочните студенти от Технически факултет, образователно квалификационна степен бакалавър за зимен семестър на учебната 2016/2017 г.

- да предостави предварително изпитните задачи и техните решения, да постави положителни оценки върху изпитните работи на студентите Х. Е. и В. Д. и отбележи същите в студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит на лицата по учебна дисциплина „Теоретична електротехника – първа част“ в нарушение на Правилника за организация на учебната дейност в УХТ – Пловдив и т.16 и т.3 от Длъжностна характеристика за длъжност „Ръководител катедра“ в УХТ – престъпления по чл. 301 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 20 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 26 ал.1 от НК.

Със същата присъда съдът призна за невинен и оправда подсъдимия Николай Б. по обвинението престъплението да е извършено в периода 12 – 15 май 2017 г. и загдето е нарушил службата си, като е съгласувал с Х. Е. и В. Д. явяването им на изпит по дисциплината „Теоретична електротехника – първа част“ извън изпитната сесия, определена с ПОУД на УХТ и изготвения въз основа на Правилника изпитен график на задочните студенти за съответната дисциплина, с което нарушил Правилника за организация на учебната дейност в УХТ – Пловдив и изготвения въз основа на него изпитен график на задочните студенти от Технически факултет образователно ниво бакалавър за зимен семестър на учебната 2016/2017 г. втори курс.

Със същата присъда Окръжният съд лиши подсъдимия Николай Б. от право да заема държавна или обществена преподавателска длъжност за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила.

II.Окръжен съд – Пловдив осъди  подсъдимия Димитър Д. на една година и шест месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 2000 лева, като на основание чл. 66 ал.1 от НК отложи изпълнението на така наложеното наказание от една година и шест месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от три години, считано от влизането на присъдата в сила.

Съдът призна подсъдимия Димитър Д. за виновен в това, че на 11 май 2017 г. в гр. Пловдив, в условията на продължавано престъпление, в съучастие като помагач с Николай Б. /извършител/ длъжностното лице – хабилитиран преподавател при Университет по хранителни технологии /УХТ/ - Пловдив, академична длъжност „ръководител катедра“ – „професор“ при Технически факултет, катедра „Електротехника и електроника“ при УХТ Пловдив, умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, отстраняване на спънки, набавяне на средства и по друг начин, като му е помогнал да поиска дар - парична сума от по 300 лв. от студентите в УХТ Х. Е. и В. Д., или общо 600 лв., който не му се следва, за да наруши службата си:

-да проведе изпит на студентите Х. Е. и В. Д., извън мястото на провеждането му, като проведе изпит в кабинет №176 блок 1, извън определената учебна зала, в нарушение на Правилника за организация на учебната дейност в УХТ – Пловдив и изготвения въз основа на него изпитен график на задочните студенти от Технически факултет, образователно квалификационна степен бакалавър за зимен семестър на учебната 2016/2017 г.

-да предостави предварително изпитните задачи и техните решения, да постави положителни оценки върху изпитните работи на студентите Х. Е. и В. Д., и отбележи същите в студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит на лицата по учебна дисциплина „ Теоретична електротехника – първа част“  нарушение на Правилника за организация на учебната дейност в УХТ – Пловдив и т.16 и т.3 от Длъжностна характеристика за длъжност „Ръководител катедра“ в УХТ, когато тези нарушения не съставляват престъпление - престъпление по чл. 301 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 20 ал.4 вр. с ал.1 вр. чл. 26 ал.1 вр. с чл. 54 от НК.

Със същата присъда съдът призна за невинен и оправда подсъдимия Димитър Д. по обвинението престъплението да е извършено в периода 12 – 15 май 2017 г. и загдето подсъдимият Николай Б. да е нарушил службата си, като е съгласувал с Х. Е. и В. Д. явяването им на изпит по дисциплината „Теоретична електротехника – първа част“ извън изпитната сесия за съответната дисциплина, с което нарушил Правилника за организация на учебната дейност в УХТ – Пловдив и изготвения въз основа на него изпитен график на задочните студенти от Технически факултет образователно ниво бакалавър за зимен семестър на учебната 2016/2017 г. втори курс.

 Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

 

 

Пловдив, 28 юни 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЯ

 

#Окръжен съд – Пловдив наложи на подсъдимия Никола К. наказание в размер на 7 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, след като го призна за виновен в това, че на 13.12.2003 г. в гр. Пловдив, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, умишлено е умъртвил другиго – Б. М., като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития – престъпление по чл. 116, ал.1, т.6, пр.2, вр. чл.115, вр. чл.63, ал.2, т.1 от НК вр. с чл.54 от НК.

Със същата присъда подсъдимият Никола К. е осъден да заплати  на  гражданския ищец и частен обвинител Ш. М. сумата от 100 000 лева, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва върху посочената сума, от 13.12.2003 г. до пълното й издължаване, както и сумата от 3 600 лева – направени разноски за адвокатско представителство по делото.

             Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд – Пловдив.

 

 

#Окръжен съд – Пловдив взе най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража за М. П.  Спрямо жената е  повдигнато обвинение за убийство, извършено на 26.06.2019 г. – престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс. За това престъпление законодателят предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода.

Въз основа на събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемата е съпричастна към престъплението, в което е обвинена. Според съда е налице и реална опасност да извърши престъпление и да се укрие при мярка, различна от задържане под стража. Обвиняемата М. П. е прикривала следи след извършване на престъплението и се е укрила, след като е потърсена от полицията.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив  на 4 юли от 10.00 часа.

 

 

#Окръжен съд  – Пловдив днес, 28 юни 2019 г., от 14,30 часа в зала №9 ще разгледа искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража за М. П.  Спрямо жената е  повдигнато обвинение за убийство, извършено на 26.06.2019 г. – престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс.

 

 

Пловдив, 27 юни 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив в процедура, протекла по реда на съкратеното съдебно следствие, наложи на подсъдимия Борислав П. наказание в размер на 15 години лишаване от свобода, което наказание съгласно силата на закона се намалява  с една трета и след редукцията размерът на наказанието е 10 години лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване. Съдът лиши подсъдимия Борислав П. от право да управлява моторно превозно средство за срок от 13 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Борислав П. за виновен в това, че на 24.12.2017 г. на път III -375 км 23 /гр. Пещера – гр. Пловдив/ при управление на моторно превозно средство – товарен автомобил, марка „Фолксваген“ е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смърт на повече от две лица, а именно: Е. Ш., Н. Р.,Ш. Ш. и Д. Ш., като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества – амфетамин и кокаин, установени по надлежния ред – със съдебно-химическа /токсикологична/ експертиза на Военномедицинска академия – гр. София, и представлява особено тежък случай – престъпление по чл. 343 ал.3 б. „Б“ предл. Второ вр. с ал.1 б. „В“ и вр. с чл. 342 ал.1 от НК.

Наказанието в размер на 10 години лишаване от свобода е резултат от приложението на чл. 58а ал.1 от НК, съгласно който, когато подсъдимият признае изцяло фактите, изложени в обвинителния акт, определеното от съда наказание лишаване от свобода по силата на закона се намалява с една трета.

Окръжният съд постанови на основание чл. 68 ал.2 вр. с ал.1 от НК подсъдимият Борислав П. да изтърпи изцяло и отделно от наложеното му наказание в размер на 10 години лишаване от свобода по настоящото дело и наложеното му по НОХД №1707/2016 г. общо най-тежко наказание в размер на 2 години лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

 

 

Пловдив, 19 юни 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив допусна предаването на исканото лице Георгиос Д. на компетентните органи на съдебните власти на република Гърция въз основа на Европейска заповед за арест. Заповедта е издадена на 12 юни 2019 г. от зам.-апелативен прокурор при Прокуратурата в гр. Пирея, от компетентен орган на държава – членка на Европейския съюз, с цел провеждане на наказателно преследване. В случая е компетентен да се произнесе по изпълнението й Пловдивският окръжен съд, тъй като исканото лице Георгиос Д. живее в гр. Пловдив и е със статут на чужденец, продължително пребиваващ в България. Той е обвинен в извършване на 21.11.2018 г. в Пирея – Атика на предумишлено убийство в съучастие с друго лице и грабеж в съучастие със същото лице, като двамата успели да избягат, а смъртта на пострадалата З. Т. настъпила няколко часа по-късно в болницата Асклипио – район Вула, където била превозена с линейка на Бърза помощ. Според гръцкото законодателство се касае за тежки углавни престъпления, за които се предвиждат доживотен затвор за убийството и лишаване от свобода от 5 до 20 години за грабежа.

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо исканото лице Георгиос Д. до фактическото му предаване на държавата, издала Европейската заповед за арест.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Пловдивския апелативен съд в 5-дневен срок.

 

 

Пловдив, 18 юни 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив осъди Мирослав Д. на седем години и шест месеца лишаване от свобода, което наказание намали с една трета, тъй като делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие с признаване на фактите и обстоятелствата. Наказанието, което Мирослав Д. следва да изтърпи, е пет години лишаване от свобода при първоначален общ режим.

Окръжният съд призна подсъдимия Мирослав Д. за виновен  в това, че на  04.04.2018 год, на път 1-8, обл. Пловдив, на км. 240 + 00, в участъка между гр.Садово, обл.Пловдивска и гр. Пловдив при управление на моторно превозно средство - лек автомобил „Фиат Мареа“, е нарушил правилата за движение, а именно: чл. 5., чл. 16, чл. 20 и  чл. 21 от Закона за движение по пътищата и чл. 3, чл. 67, чл. 68 и чл. 73 от Правилника за приложение на Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смърт на М. Д. и на повече от едно лице средни телесни повреди, както следва: на Е.К., на С.М. и на Ш.М., като деянието е извършено в пияно състояние с концентрация на алкохол в кръвта 2.83%, поради  което и на основание чл. 343, ал.3, пр. първо и трето, буква “Б“ предл.първо, вр. ал. 1, б.“б“ и б. „в“, вр. чл. 342, ал.1, пр. трето във вр. с чл. 54 от НК.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава XXVII от НПК, като подсъдимият призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните на досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимия наказание лишаване от свобода е определен след намаляването на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а от НК.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд – Пловдив.

 

Пловдив, 13 юни 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд призна подсъдимите Симеон В., Димитър Д. и Петьо К. за невинни по всички обвинения, повдигнати срещу тях. Съдът прие, че обвиненията срещу тях са недоказани.

От събраните в хода на съдебното производство данни не се установиха категорични доказателства подсъдимият Симеон В. да е искал паричната сума – предмет на обвинението, като такава не е намерена нито у него, нито у помагача Петьо К. Веригата на помагачите е прекъсната до подсъдимия Петьо К., като няма доказателства той  да е предавал двете писмени работи и студентската книжка на свидетеля Б. А., както и паричната сума на подсъдимия Симеон В. Оценките на студента Б. А. не са били нанесени в електронните протоколи, както и в Главната книга. По отношение на обвинението спрямо Симеон В. по чл. 339 ал.1 не се събраха доказателства, които да свързват този подсъдим с намерените 32 броя боеприпаси. От разпитите на преподаватели в УХТ се установи, че въпросния кабинет е бил ползван и от други преподаватели, като един от тях е бил балистик, а самите патрони са произведени през 1953 г.

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия  Симеон В. за невинен в това, че:

1. В периода от 11.05.2017 г. до 15.05.2017 г. в гр. Пловдив, в съучастие като извършител с помагача Димитър Д. и помагача Петьо К., като длъжностно лице – преподавател, заемащ академична длъжност – професор в катедра „Техническа механика и машинознание“ в Университет по хранителни технологии /УХТ/ Пловдив, умишлено е поискал дар – пари в размер на 650 лева, който не му се следва, за да извърши действие по служба – като преподавател в УХТ – Пловдив да постави положителна оценка върху изпитните работи на студента Б. А. и отбележи същите в студентската му книжка, с което да удостовери успешно положени изпити на лицето по учебните предмети „Механика втора част“ и „Съпротивление на материалите“, без да са проведени такива,  и е извършил такова действие – поставил оценки, като е нарушил службата си, като приеме предварително изпитните задачи и техните решения, постави положителни оценки върху изпитните работи на студента Б. А., и отбележи същите в студентската му книжка и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положени изпити на лицето по учебните дисциплини „Механика втора част“ и „Съпротивление на материалите“, когато тези нарушения на службата не съставляват престъпление и го оправдава в това да е извършил престъпление  по чл. 301 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 20, ал.2 вр. с ал.1 от НК.

2. По какъвто и да е начин е придобил на неустановена дата и до 15.05.2017 г. в кабинет №10, находящ се в Пловдив, е държал боеприпаси – 32 броя патрони за стандартни бойни пистолети, кал. 7.62х25 мм, без да има надлежно разрешение по чл. 14 от ЗКВВООБ  и го оправдава в това да е извършил  престъпление по чл. 339 ал.1 от НК.

Със същата присъда Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Димитър Д. за невинен в това в периода от 11.05.2017 г. до 15.05.2017 г. в гр. Пловдив, в съучастие като помагач с помагача Петьо К., умишлено е улеснил длъжностното лице Симеон В., като извършител, преподавател, заемащ академична длъжност – професор към катедра „Техническа механика и машинознание“ в Университет по хранителни технологии /УХТ/ Пловдив, умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, отстраняване на спънки, набавяне на средства и по друг начин, като му е помогнал да поиска дар – пари в размер на 650 лева, който не му се следва, за да извърши действие по служба – като преподавател в УХТ – Пловдив да постави положителна оценка върху изпитните работи на студента Б. А. и отбележи същите в студентската му книжка, с което да удостовери успешно положени изпити на лицето по учебните предмети „Механика втора част“ и „Съпротивление на материалите“, без да са проведени такива,  и е извършил такова действие – поставил оценки, като е нарушил службата си, като приеме предварително изпитните задачи и техните решения, постави положителни оценки върху изпитните работи на студента Б. А., и отбележи същите в студентската му книжка и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положени изпити на лицето по учебните дисциплини „Механика втора част“ и „Съпротивление на материалите“, когато тези нарушения на службата не съставляват престъпление, и го оправдава в това да е извършил престъпление  по чл. 301 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 20, ал.4 вр. с ал.1 от НК.

Със същата присъда Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Петьо К. за невинен в това, че в периода от 11.05.2017 г. до 15.05.2017 г. в гр. Пловдив в съучастие като помагач с помагача Димитър Д. умишлено е улеснил длъжностното лице Симеон В., като извършител - преподавател, заемащ академична длъжност – професор към катедра „Техническа механика и машинознание“ в Университет по хранителни технологии /УХТ/ Пловдив, в извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, отстраняване на спънки, набавяне на средства и по друг начин, като му е помогнал да поиска дар – пари в размер на 650 лева, който не му се следва, за да извърши действие по служба – като преподавател в УХТ – Пловдив да постави положителна оценка върху изпитните работи на студента Б. А. и отбележи същите в студентската му книжка, с което да удостовери успешно положени изпити на лицето по учебните предмети „Механика втора част“ и „Съпротивление на материалите“, без да са проведени такива,  и е извършил такова действие – поставил оценки, като е нарушил службата си, като приеме предварително изпитните задачи и техните решения, постави положителни оценки върху изпитните работи на студента Б. А., и отбележи същите в студентската му книжка и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положени изпити на лицето по учебните дисциплини „Механика втора част“ и „Съпротивление на материалите“, когато тези нарушения на службата не съставляват престъпление и го оправдава в това да е извършил  престъпление по чл. 301 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 20, ал.4 вр. с ал.1 от НК.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

 

 

Пловдив, 10 юни 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия  Станислав П. за виновен в това, че на 28.05.2018 г. на автомагистрала „Тракия“, км 123+800, област Пловдив, при управляване на моторно превозно средство – товарен автомобил влекач „Волво“ с полуремарке „Шмитц“, е нарушил правилата за движение: чл. 6 т.1 от ЗДвП, чл. 20 ал.1, чл. 20 ал.2 изр. I, чл. 58 т.4 от ЗДвП, /след като е навлязъл в платното за насрещно движение/  по непредпазливост е причинил смъртта на И. М. /34 г./ и С. К. /33 г./, като деянието е извършено след употреба на  наркотични вещества /тетрахидроканабинол/, от него е настъпила смърт  на повече от едно лице  и случаят е особено тежък, поради което и на основание  чл. 343 ал.3 предл. 2 и предл. 5, б. „Б“, предл. 2, вр. с ал.1, б. „В“ вр. с чл. 342 ал.1 от НК, вр. чл. 54 ал.1 от НК, вр. чл. 373 ал.2 от НПК вр. чл. 58 а, ал.1 от НК го осъжда на седем години лишаване от свобода при първоначален общ режим и го лишава от право да управлява МПС за срок от осем години.

Припомняме, че по време на пътнотранспортното произшествие загиналата С. К. е била бременна в осмия месец.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава XXVII от НПК, като подсъдимият призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните на досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимия наказание лишаване от свобода е определен след намаляването на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а от НК.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд  - Пловдив.

 

 

 

Пловдив, 04 юни 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Евгени Н., молдовски гражданин, студент, за виновен в това, че в периода 5.07.2018 г. до 7.07.2018 г. в гр. София и в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в немаловажен случай, след предварителен сговор с Илия К., от република Украйна, чрез унищожаване на прегради, здраво направени за защита на имот – банкови АТМ терминални устройства /банкомати/, с използване на МПС – лек автомобил „Фолксваген Голф“4, и по специален начин – предизвикване на обемен взрив чрез възпламеняване на горивно-кислородна смес, направил опит да отнеме и отнел чужди движими вещи на обща стойност 292 880 лв. от владението на две юридически лица, без съгласие на ръководствата им, с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, а именно:

-на 5.07.2018 г. в гр. София направил опит да отнеме чужди движими вещи – сумата от 77 900 лева, от владението на „Райфайзенбанк България“ ЕАД, без съгласие на ръководството, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е останало недовършено поради независещи от волята му причини,

-на 7.07.2018 г. в гр. Пловдив отнел чужди движими вещи – сумата от 214 980 лв., от владението на „Банка ДСК“ ЕАД, без съгласие на ръководството, с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 196а вр. чл. 195 ал.1 т.3,т.4 и т.5 вр. чл. 194 ал.1 вр. чл. 26 ал.1 от НК във вр. с чл. 58а ал.1 НК вр. чл. 54 НК му определи наказание лишаване от свобода за срок от десет години, което на основание чл. 58а ал.1 намаля с 1/3 и му налага наказание лишаване от свобода за срок от шест години и осем месеца при първоначален строг режим.

Със същата присъда Евгени М. е осъден да заплати на гражданския ищец „Банка ДСК“ ЕАД, гр. София, сумата от 20 425 лева, представляващи имуществени вреди, причинени от престъплението, ведно със законната лихва, считано от 7.07.2018 г. до окончателното й изплащане, като в останалата част отхвърля иска като неоснователен.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава XXVII от НПК, като подсъдимият призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните на досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимия наказание лишаване от свобода е определен след намаляването на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а от НК.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

 

Пловдив, 29 май 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Ивайло Ч. за виновен в това, че на 11.08.2017г. в гр. Пловдив на бул.“Найчо Цанов“, посока изток, при управлението на моторно превозно средство - лек автомобил марка“СААБ“, е нарушил правилата за движение по пътищата, а именно :

- Чл. 20 ал.2 от ЗДвП: „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“.

- Чл. 21 ал.1 от ЗДвП: „При избиране скоростта на движение, на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойност на скоростта в kм/ч в населено място-50км/ч“,

и по непредпазливост е причинил смъртта на И. К./21 г./, поради което и на основание чл. 343 ал.1 б“В“ вр. чл.342 ал.1 във вр. с чл. 54 ал. 1 от НК го осъжда на три години лишаване от свобода, което наказание на основание чл. 58а ал. 1 от НК НАМАЛЯВА с една трета, или наказанието, което подсъдимият Ивайло Ч. следва да търпи, е в размер на ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА. На основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното и намалено с 1/3 наказание на подсъдимия ИВАЙЛО Ч. от две години лишаване от свобода с изпитателен срок от ПЕТ ГОДИНИ, считано от влизането на присъдата в сила. На основание чл. 343г вр. чл. 37 ал.1 т.7 от НК ЛИШАВА подсъдимия ИВАЙЛО Ч. от право да управлява МПС за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила, като ПРИСПАДА предварителното отнемане на свидетелството му за правоуправление от 15.08.2017 г. до 15.02.2019 г.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава XXVII от НПК, като подсъдимият призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните на досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимия наказание лишаване от свобода е определен след намаляването на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а от НК.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия д-р Красимир В. за невинен в това, че на 31.08.2016 г. в гр. Пловдив като управител на „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ ЕООД в качеството си на длъжностно лице по смисъла на чл. 93 т.1 б. „Б“ от НК – възложител по Закона за обществените поръчки, да не е положил достатъчно грижи за възложената му работа във връзка с ефективното и добросъвестно разходване на средствата на дружеството, като без да проведе пазарни консултации, без да потърси съвети от независими експерти или органи или от участници на пазара за цените на томографите, с Решение №185/31.08.2016 г. открил обществена поръчка с предмет: „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 32-срезов компютърен томограф за нуждите на „КОЦ – Пловдив ЕООД“ с цена на томографа – 898 000 лева без ДДС и от това да са последвали значителни щети за „КОЦ – Пловдив ЕООД“ в размер на сумата от 405 190,92 лева без ДДС, явяваща се разликата между стойността на томографа по договора и реалната пазарна стойност на доставения компютърен томограф, като престъплението е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, поради което и на основание чл. 304 от НПК го оправда по повдигнатото обвинение за престъпление по чл. 219 ал.4 вр. ал.1 от НК. Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив взе най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража спрямо И. А. и М. А. Спрямо И. А. е повдигнато обвинение по чл. 116 ал.1 вр. чл. 115 и чл. 198 за умишлено убийство и грабеж, а спрямо М. А. – за  грабеж, престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК, като престъпленията са извършени на 26 май т.г. в гр. Асеновград. Повдигнатите обвинения касаят престъпления, за които законодателят предвижда наказание лишаване от свобода.

Съдът прие, че от събраните до момента доказателства може да се изведе обосновано предположение, че И. А. и М. А. са съпричастни с повдигнатите им обвинения. Според съда е налице и реална опасност при по-лека мярка за неотклонение да извършат престъпление.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 6 юни 2019 г. от 10.00 часа.

 

 

 

Пловдив, 16 май 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив взе  най-тежката мярка задържане под стража спрямо кипърския гражданин Д. П.

Съдът прие, че разследването по делото е в съвсем ранен етап и тепърва ще се изясняват важни въпроси за механизма на извършването му. Към момента са налице данни, че обвиняемият Д. П. е нарушил правилата за движение и умишлено е умъртвил П. Г. От автотехническата експертиза и фотосите на местопрестъплението става ясно, че ударът между товарния автомобил, управляван от обвиняемия Д. П., и пострадалия П. Г. е настъпил в предната част на автомобила. Освен това има данни и за втори удар на местопроизшествието, при който е пострадал свидетеля А. Г.

Съдът счита, че е налице обосновано предположение за авторството на Д. П. на престъплението, в което е обвинен. Повдигнато му е обвинение   за това, че на 11/12 май 2019 г., в землището на с. Болярино, област Пловдив, местност Крушака, при управление на товарен автомобил, марка „Форд“, модел „Рейнджър“, нарушил правилата за движение по пътищата и е допуснал пътнотранспортно произшествие, вследствие на което умишлено е причинил смъртта  на 30-годишния П.Г. – престъпление по чл. 342 ал. 3 буква „В“ във вр. чл. 343 ал.1 от Наказателния кодекс. За това престъпление НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Действително са налице данни за трайна уседналост на обвиняемия Д. П., той развива стопанска дейност, предоставя работни места и съществува нисък интензитет от опасност да се укрие. Съдът счита, че при мярка, различна от задържане под стража, съществува реална опасност от извършване на престъпление.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Пловдивския апелативен съд на 23-и май 2019 г. от 10.00 часа.

 

 

 

Пловдив, 13 май 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив наложи едно общо най-тежко наказание на подсъдимия Деян Д. лишаване от свобода в размер на една година и четири месеца, към което присъедини и наказание глоба в размер на 10 000 лева и наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от две години. На основание чл. 24 от НК наказанието лишаване от свобода е увеличено на ДВЕ ГОДИНИ лишаване от свобода. На основание чл. 66 ал.1 от НК съдът отложи изпълнението на така определеното на подсъдимия Деян Д. общо най-тежко наказание лишаване от свобода в размер на две години за срок от четири години, считано от влизане в законна сила на настоящата присъда.

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Деян Д. за виновен в това, че:

-в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в периода от 2.10.2018 г. до 3.10.2018 г. в гр. Пловдив, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение и е разпространил високорисково наркотично вещество – марихуана, на обща стойност 87,22 лв. – престъпление по чл. 354а ал.1 пр.4 и пр.5 вр. чл. 26 ал.1 от НК.

-на 3.10.2018 г. в гр. Пловдив противозаконно е пречил на орган на власт – служители в IV РУ – Пловдив, да изпълнят задълженията си, свързани с контрол върху трафика на наркотични вещества – във връзка с изпълнение на отдадено им разпореждане на 3.10.2018 г. за извършване на проверка на превозно средство и водач, с цел установяване на наркотични вещества, от дежурен при IV РУ – Пловдив, инспектор А. Д., осъществяващ „оперативно управление на силите и средствата на съответната структура“, чийто разпореждания са задължителни за изпълнение, съгласно чл. 21 ал.1 и ал.2 от Вътрешните правила за осъществяване на дежурството в МВР – престъпление по чл. 270 ал.2 вр. ал.1 от НК.

-на 3.10.2018 г. в гр. Пловдив е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка БМВ, модел Х3, след употреба на наркотични вещества – кокаин, установено по надлежния ред – с химическа експертиза – престъпление по чл. 343б, ал.3 от НК.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава XXVII от НПК, като подсъдимият призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните на досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимия наказание лишаване от свобода за всяко от престъпленията е определен след намаляването на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а от НК.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

 

 

Пловдив, 09 май 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд потвърди определението на Районен съд – Пловдив, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Р.К., В.К. и И.А. Тримата са обвинени в извършване на хулигански действия в Куклен на 28.04.2019 г.

Окръжният съд възприема напълно доводите на Районния съд, че от събраните до момента доказателства по делото, може да се направи обосновано предположение, че тримата обвиняеми са извършили  престъпленията за които са им  повдигнати обвинения и  те са  наказуеми с лишаване от свобода.

Окръжните магистрати потвърдиха и извода на районните съдии, че от данните по делото не може да се направи извод, че има реална опасност Р.К., В.К. и И.А. да се укрият. Според съда обаче е налице опасност  при по-лека мярка за неотклонение тримата да извършат престъпление. За това ги остави в ареста.

Определението на Окръжния съд е окончателно.

Спрямо Р.К., /на 22 г./, са повдигнат три обвинения, а именно  за  хулиганство, за причиняване на лека телесна повреда на полицейски служител при изпълнение на служебните задължения и за унищожаване на чужди движими вещи – предно обзорно стъкло на патрулен автомобил на ОД на МВР-Пловдив, извършени на 28 април 2019 г., в гр. Куклен, обл. Пловдив.

Спрямо В.К., на 25 г., са повдигнати две обвинения, а именно за  хулиганство и за унищожаване на чужди движими вещи – предно обзорно стъкло на патрулен автомобил на ОД на МВР-Пловдив, извършени на 28 април 2019 г., в гр. Куклен.

И.А., на 21 г., е обвинен в това, че на 28 април 2019 г., причинил лека телесна повреда на втори полицейски служител при изпълнение на служебните задължения.

 

 

Пловдив, 19 април 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив взе най-тежката мярка задържане под стража спрямо Р. М., Н. М. и В. К.

Спрямо всеки от тримата  е повдигнато обвинение за това, че на 15.04.2019 г. в гр. Пловдив, в съучастие като извършител  е държал с цел разпространение на високорискови наркотични вещества в особено големи размери – 60 685 грама метилендиоксиметамфетамин /МДМА или т. нар. екстази/ на обща стойност 1 517 125 лева – престъпление по чл. 354а ал.2 изр.2 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК.

Съдът прие, че предвид събраните доказателства по делото може да се направи обосновано предположение за участието и на тримата в престъплението, за което им е повдигнато обвинение. Става дума за изключително голямо количество наркотично вещество, покриващо критериите на особено големи размери, като е установено и мястото, където е държано – в гараж.

Съдът намери, че при мярка, различна от задържане под стража, съществува опасност и за тримата от извършване на престъпление и укриване.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд на 25.04.2019 г. от 10.30 часа.

 

Пловдив, 16 април 2019 г.

 

 

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В АПЕЛАТИВЕН, ОКРЪЖЕН И РАЙОНЕН СЪД – ПЛОВДИВ

Студенти „осъдиха“ обвинен в убийство на 17 години лишаване от свобода

 

Днес в Съдебната палата в Пловдив се проведе Ден на отворените врати. Празникът бе посветен на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция, 16-и април – Ден на Конституцията и професионалния празник на юриста и съдебния служител, както и на 140 години от създаването на пловдивския окръжен и районен съд.

Студенти от Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“  и членове на най-голямата международна асоциация на студентите по право ЕЛСА влязоха в ролите на съдебен състав, прокурори, адвокати и подсъдим.  „Студентският съд“ осъди на 17 години лишаване от свобода младеж, обвинен в убийството на приятелката си. Бъдещите юристи участваха във възстановка на наказателно дело по действителен случай от пловдивските съдилища.

Подготовката за възстановката на съдебния процес отне повече от два месеца. Студентите бяха подпомогнати в работата си от трима съдии от Окръжен съд – Пловдив и двама от Апелативен съд, както и от 14 съдебни служители.

Студентите споделиха, че са научили много за поведението на  съдии, прокурори и адвокати в съдебна зала, както и за спецификите на наказателния процес.

В началото на днешния празник пресаташето на Окръжния съд Галина Константинова разказа за историята на околийския и окръжния  съд в Пловдив, от създаването на които се навършват 140 години. Споменати бяха именити българи, свързали съдбата си с пловдивските съдилища, като Йоаким Груев, Стефан Бобчев, Димитър Пешев, Константин Стоилов.

Под звуците на гайда от песента „Капитан Петко Войвода“ осмокласниците Мартин Попов и Димитър Богоев от Дома за деца, лишени от родителска грижа „Княгиня Мария Луиза“, поздравиха присъстващите със стихотворението на Христо Ботев „На прощаване“.

Председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова, и.ф. председателят на Окръжен съд – Пловдив Антония Роглева и зам.-председателят на Районен съд – Пловдив Милена Георгиева разказаха за работата на магистратите и приветстваха гостите.

Докато студентският „съдебен състав“ се съвещаваше за определяне на наказанието, пресаташето на Апелативния съд Сашка Пушкова, която е бивш репортер от БНТ, разказа как се заснема телевизионна новина. Присъстващите изгледаха репортаж за герба на Апелативния съд, представен за първи път преди година на тържественото честване на 20-годишния юбилей на Апелативен съд – Пловдив в Дома на културата „Борис Христов“.

Всички гости получиха като подарък по една конституция от Окръжния съд, а председателят на Апелативен съд Магдалина Иванова награди с грамоти журналисти за активно отразяване дейността на съда. Студентите получиха грамоти за отлично представяне в Деня на отворените врати, както и свитък с речта на първия председател на Върховния касационен съд д-р Димитър Протич.

В Деня на отворените врати студенти по право присъстваха на наказателен процес в Районния съд.

На специално поставено бюро ученици от Националната търговска гимназия, които идват на стаж в съда, презентираха новата специалност „Съдебна администрация“.

Във фоайето на Съдебната палата бе организирана виртуална изложба с архивни кадри от фонда на НБ „Иван Вазов“, Регионалния исторически музей, от Държавния архив, както и лични фотографии. Виртуалната изложба може да бъде видяна на сайта на Окръжен съд – Пловдив.

Присъстващите можеха да видят как са изглеждали призовка, присъда, както и публикации във в. „Марица“, „Законоведец“и „Юридически преглед“ отпреди 140 години, както и оригинална пишеща машина „Мерцедес Фаворит“ от миналия век, използвана в пловдивския съд.

 

 

Description: \\dc\www\Frames\images\16.04.2019.jpg

 

 

Пловдив, 15 април 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив осъди подсъдимия Димитър К. на четири години и шест месеца лишаване от свобода, като на основание чл. 58а от НК намали размера на така наложеното наказание с една трета и наложи наказание в размер на три години лишаване от свобода. На основание чл. 66 ал.1 от НК отложи изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода с изпитателен срок от пет години, считано от влизане на присъдата в сила.

Със същата присъда подсъдимият Димитър К. е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от четири години.

Окръжният съд призна подсъдимия Димитър К. за виновен в това, че  на 28.09.2018 г. в гр. Пловдив, на кръстовището на ул. „Победа“ и ул. „Полк. Сава Муткуров“ при управляване на моторно превозно средство – лек автомобил марка „Фолксваген Лупо“, е нарушил правилата за движение:

         - чл. 21 ал.1 от ЗДвП: „При избиране на скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/ч – за пътни превозни средства категория В - 50 км/ч за населено място“,

- чл. 119 ал.1 от ЗДвП: „При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващи по нея пешеходци, като намали скоростта или спре“,

и по непредпазливост е причинил смъртта на Л. Н. /на 67 г./, като деянието е извършено на пешеходна пътека  на ул. „Победа“ – престъпление по чл. 343 ал.3 предл. последно, б. „Б“ предл. първо, вр. ал.1 б. „В“ предл.първо вр. чл. 342 ал.1 предл. трето от НК.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава XXVII от НПК, като подсъдимият призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните на досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимия наказание от три години лишаване от свобода е определен след намаляването на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а от НК.

Присъдата подлежи на протест и обжалване  в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

 

 

Пловдив, 09 април 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив осъди подсъдимите Стефан М. и Петър А., като на всеки от тях наложи наказание лишаване от свобода за срок от шест години  при първоначален строг режим.

Окръжният съд призна подсъдимия Стефан М., работил до задържането му като младши инспектор в Сектор „Общинска полиция“, за виновен  в това, че на 27.05.2017 г. в гр. Пловдив, в съучастие като извършител с Петър А., е отнел чужди движими вещи – лекотоварен автомобил „Фолксваген“ ЛТ на стойност 8000 лева, мобилен телефон „Самсунг“ S 3 на стойност 272 лева, калъф за мобилен телефон на стойност 11  лева и 37 500 кутии цигари марка BUSI-NEES ROYALS“ на стойност 281 250 лева – всичко на обща стойност 289 533 лева, от владението на Е. Х., с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и заплашване, като грабежът е в големи размери, поради което и на основание чл. 199, ал. 1, т. 1, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК вр. чл.54 от НК му налага наказание лишаване от свобода за срок от шест години.

Със същата присъда  подсъдимият Стефан М. е признат за виновен в това,  че на 09.06.2017 г. в гр. Пловдив, като е държал огнестрелно оръжие – 1 брой пистолет „Макаров“, и боеприпаси – 8 броя бойни пистолетни патрони и 8 броя стоп патрони, не е взел необходимите мерки за сигурност и особено мерките, предвидени в надлежните правилници, наредби или инструкции: чл. 98, ал. 1 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /ЗОБВВПИ/, е съхранявал посочените огнестрелни оръжия, боеприпаси извън метална каса, неподвижно закрепена и снабдена със секретно заключващо се устройство, поради което и на основание чл. 338, ал. 1, пр. 1 от НК вр. чл.54 от НК му налага наказание лишаване от свобода за срок от една година.

На основание чл.23 ал.1 от НК окръжният съд налага на подсъдимия Стефан М. едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода за срок от шест години при първоначален строг режим.

Със същата присъда окръжният съд признава подсъдимия Петър А., работил до задържането му в ОД на МВР – Пловдив като разузнавач в Отдел „Криминална полиция“, за виновен в това, че на 27.05.2017 г. в гр. Пловдив, в съучастие като извършител със Стефан М., е отнел чужди движими вещи – лекотоварен автомобил „Фолксваген“ ЛТ  на стойност 8000 лева, мобилен телефон „Самсунг“ S 3 на стойност 272 лева, калъф за мобилен телефон на стойност 11 лева и 37 500 кутии цигари марка „BUSI-NEES ROYALS“ на стойност 281 250 лева – всичко на обща стойност 289 533 лева, от владението на Е. Х., с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и заплашване, като грабежът е в големи размери, поради което и на основание чл. 199, ал. 1, т. 1, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК вр. чл.54 от НК  му налага наказание лишаване от свобода за срок от шест години при първоначален строг режим. 

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване в срок от 15 дни пред Пловдивския апелативен съд.

 

 

Пловдив, 02 април 2019 г.

 

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ОБЯВИ КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКО ЕСЕ НА ТЕМА „ОТКРОВЕНО ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ“ И ОПРЕДЕЛИ 7 ЮНИ 2019 Г. ЗА ДАТАТА, НА КОЯТО ДА СЕ ПРОВЕДЕ „ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ“

 

Пленумът на Висшия съдебен съвет определи 07 юни 2019 г. за датата, на която да се проведе „Ден на отворените врати“ във ВСС и обяви конкурс за ученическо есе на тема „Откровено за съдебната власт“.

Съгласно Регламента в конкурса могат да участват учениците от VIII-и до ХІІ-и клас, като срокът за подаване на творбите е от 01.04.2019 г. до 20.05.2019 г., включително.

Обявяването на победителите и връчването на наградите – лаптоп и грамота за класирания на първо място, както и две поощрителни награди – фотоапарати и грамоти, ще се състои на официална церемония в Деня на отворените врати на Висшия съдебен съвет.

Отличените есета ще бъдат публикувани на интернет сайта и Facebook страницата на ВСС.

 

 

Пловдив, 01 април 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд - Пловдив взе най-тежката мярка задържане под стража  спрямо Андон О.

Спрямо обвиняемия Андон О. е повдигнато обвинение за тежко престъпление – по чл. 343 ал.3 пр. 5 б. Б, пр. 1-во, вр. с ал.1 б. „В“ вр. чл. 342 ал.1 пр. 3-то. От доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че Андон О. е автор на престъплението, в което е обвинен.  

Съдът прие, че при мярка, различна от задържане под стража, е налице опасност Андон О. да се укрие. Обвиняемият трайно е живял в Кипър. За престъплението, в което е обвинен, НК предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години. Това е достатъчен мотив за укриването му, въпреки наличието на чисто съдебно минало, трудова ангажираност и наличието на родител, който се нуждае от грижи.

Съдът намери, че е налице опасност да извърши престъпление при мярка, различна от задържане под стража. При настоящето престъпление обвиняемият е причинил изключително тежък престъпен резултат, причинена е смъртта на четирима души. Наред с това той е системен нарушител на Закона за движение по пътищата. Само през последния месец и половина е санкциониран два пъти. Преди малко повече от една година – още веднъж, като нарушението му е свързано с превишаване с 30-40 км/в час над разрешената скорост. Предвид ранния етап от разследването, предстои органите от досъдебното производство да установят начина и реда, по които е издадено свидетелството за правоуправление на обвиняемия в Кипър.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд на 9-и април от 10.00 часа.

 

 

Пловдив, 22 март 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Съдиите от Окръжен съд – Пловдив са приключили  6311 дела за 2018 г., остават сред най-натоварените в страната

Общият брой на постъпилите дела в Окръжен съд – Пловдив  през 2018 г. е 6315, а свършените са  6311 дела.  От тях 85 процента са приключили в срок до 3 месеца от образуването им, което е с 3 процента повече в сравнение с предишната година.

Тези и други данни бяха изнесени от госпожа Антония Роглева – изпълняващ функциите на председател на Окръжен съд – Пловдив,  в отчетния  доклад за 2018 г. по време на общо събрание на съдиите. В работата му участваха и председателите на районните съдилища в Пловдив, Карлово, Асеновград и Първомай.

Председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова беше специален гост. „Безспорно е, че съдиите от този съдебен район на всички нива продължават да работят качествено и срочно, за което ви поздравявам“,  приветства колегите си г-жа Иванова.

Отчетен беше съществен ръст на първоинстанционните граждански и търговски дела, както и   постоянна тенденция  за последните няколко години на  усложняване от правна и фактическа страна на почти всички видове дела от  компетенцията на съда.  

„Окръжен съд – Пловдив остава  един от най-натоварените  съдилища в страната от това ниво по брой на постъпили и свършени дела по показател действителна натовареност на съдиите“, посочи г-жа Роглева.

Акцент в доклада беше поставен на проблемите, свързани с кадровото обезпечаване  на съда, тъй като през отчетния период съдът е работил с намален състав поради командироване на съдии, както и поради ползване на продължителен отпуск за отлеждане на дете и по болест.  Кадровият проблем беше посочен  като най-съществен и по отношение на четирите районни съдилища от съдебния район на Окръжен съд – Пловдив.

 

 

Пловдив, 21 март 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив осъди подсъдимия Станимир Х. на две години лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал.1 от НК отложи изпълнението на така наложеното наказание с изпитателен срок от четири години, считано от влизане на присъдата в сила.

Със същата присъда подсъдимият Станимир Х. е осъден да заплати на гражданския ищец и частен обвинител А. Д. сумата от 5000 /пет хиляди/ лева като обезщетение за причинените неимуществени вреди от деянието.

Подсъдимият Станимир Х. е признат за виновен в  това, че на 11 март 2018 г. в гр. Пловдив е причинил другиму – на полицейски орган – А. Д. – инспектор, разузнавач в група „Противодействие на криминалната престъпност“ в сектор „Криминална полиция“ при Четвърто  РУ при ОД на МВР – Пловдив, при изпълнение на службата му, средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на средната фаланга на пети пръст на лявата ръка, довело до трайно затрудняване движенията на левия горен крайник – престъпление по чл. 131 ал.2 т.2 вр. чл. 129 ал.2 вр. ал.1 от НК.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

 

Пловдив, 14 март 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Константин А. за невинен в това, че на неустановен ден, през месец ноември 2016 г. в гр.Асеновград, обл.Пловдив, в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение - главен архитект на община Асеновград,  е поискал от С. Б. от гр.Асеновград, в качеството му на управител на офис на “Първа инвестиционна банка” АД в гр.Асеновград, дар - парична сума в размер на 10000 лева, която не му се следва, и на 10.12.2016 г. в гр.Пловдив, като извършител, в съучастие с Митко З. от гр.Пловдив, управител на "Аквапроект" ЕООД, действащ като помагач, да е приел дар, който не му се следва - парична сума в размер на 8000 лева, изплатени от "Първа инвестиционна банка" АД гр.София, за да извърши действие по служба — на основание чл.141 ал.1 от ЗУТ да съгласува Идеен инвестиционен проект, за обект "Реконструкция и преустройство на хотел "Асеновец" в "многофункционална сграда със смесено предназначение"” с възложител "Първа инвестиционна банка” АД гр.София, като деянието да е извършено чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, като е заявил на С. Б., че за да се случат нещата с проекта, трябва да бъде нает Митко З. за консултант по част "ВиК" на проекта, поради което и на основание чл. 304 от НПК го оправдава по повдигнатото му обвинение за извършено престъпление по чл. 302, т.1 и т.2 вр. чл.301 ал.1 вр. чл.20 ал.2 вр. ал.1 от НК.

Със същата присъда съдът призна подсъдимия Митко З.за невинен в това за времето от края на  ноември 2016 г. до 10.12.2016 г. в гр.Асеновград и в гр.Пловдив като помагач, в съучастие с Константин А., действащ като извършител, умишлено да е улеснил последния, в качеството му на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение - главен архитект на Община Асеновград, да приеме дар, който не му се следва - парична сума в размер на 8000 лева, платена от "Първа инвестиционна банка" АД гр.София, за да извърши действие по служба - на основание чл.141 ал.1 от ЗУТ да съгласува Идеен инвестиционен проект, обект "Реконструкция и преустройство на хотел "Асеновец" в "многофункционална сграда със смесено предназначение"" с възложител "Първа инвестиционна банка" АД гр.София, като деянието да е извършено чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, а помагачеството да е осъществено чрез фактически действия /да е изготвил и предоставил оферта от името на "Аквапроект" ЕООД до "Първа.инвестиционна банка" АД за консултантска дейност, съставил и предоставил фактура  с получател "ПИБ" АД и доставчик "Аквапроект" ЕООД за сумата от 10000 лв., в която да е посочил банковата сметка на доставчика, да е изтеглил от същата сумата от 8000 лв. и да ги е предал на Константин А., поради което и на основание чл. 304 от НПК го оправдава по повдигнатото му обвинение по чл. 302, т.1 и т.2 вр. чл.301 ал.1 вр. чл.20 ал.4 вр. ал.1 от НК.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

 

Пловдив, 06 март 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура и подсъдимите Стилиян П. и Димитър П.

На Стилиян П. е наложено едно общо най-тежко наказание в размер на три години и шест месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на 10 000 лева. На Димитър П. е наложено наказание лишаване от свобода за срок от една година при първоначален общ режим, както и глоба в размер на 2500 лева.

Подсъдимият Стилиян П. е признат за виновен в това, че:

1.На 6.06.2018 г. в гр. Пловдив в магазин за пури в гр. Пловдив, в условията на опасен рецидив, без надлежно разрешително е държал на публично място с цел разпространение високорисково наркотично вещество – кокаин, с общо нето тегло 15,821 грама на стойност 1423,89 лв. - престъпление по чл. 354а ал.2 т.4 вр. с ал.1 вр. с чл. 29 ал.1 б. „А“ и „Б“ от НК.

2.На 6.06.2018 г. в гр. Пловдив в съучастие с Димитър П., като извършител без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – МДМА, кокаин и амфетамин, всичко на обща стойност 248,56 лв. – престъпление по чл. 354а ал.2 т.4 вр. с ал.1 вр. с чл. 29 ал.1 б. „А“ и „Б“ вр. с чл. 20 ал.2 вр. с ал.1 от НК.

Подсъдимият Димитър П. е признат за виновен в това, че на 6.06.2018 г. в гр. Пловдив в съучастие със Стилиян П., като извършител, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – МДМА, кокаин и амфетамин, всичко на обща стойност 248,56 лв. – престъпление по чл. 354а ал.1 вр. с чл. 20 ал.2 вр. с ал.1 от НК.

 

Пловдив, 05 март 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив взе най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Т. Т. и М. М.

Спрямо М. М. е повдигнато обвинение за пране на пари – престъпление по чл. 253 ал.4 във вр. ал.1 във вр. чл. 26 ал.1 във вр. чл. 20 ал.2 във вр. ал.1 от НК. Т. Т. е привлечен като обвиняем за пране на пари, както и за избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери – престъпление по чл. 255, ал.3 във вр. ал.1 т.2 т.3 и т.5 във вр. чл. 26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Съдът прие, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение двамата да са извършили това, в което са обвинени. Според съдебния състав не е налице опасност да се укрият, но съществува опасност да извършат престъпление.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 12 март 2019 г. от 10.00 часа.

 

 

Пловдив, 28 февруари 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен  съд – Пловдив потвърди определение на Районния съд и отказа да уважи искането на защитниците на Р. Р. за изменение на взетата спрямо него мярка за неотклонение задържане под стража.

Съдът прецени, че няма опасност от укриване, но продължава да е налице опасността от извършване на престъпление, предвид спецификата на престъпната дейност.

 Определението  е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

 

 

 

Пловдив, 22 февруари 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

С молби до Окръжния съд подсъдимите по НОХД №2172/2018 г.  Сотир Янков и Елена Янкова уведомяват, че не дават съгласие да бъдат снимани от журналистите, проявяващи интерес към делото,  в съдебната зала и изобщо в сградата на съда. Със същите молби двамата подсъдими не дават съгласие фотографски материали, на които са заснети, да бъдат използвани от печатни и електронни издания не само за това заседание, а изобщо.

Делото е насрочено в разпоредително заседание от понеделник, 25.02.2019 г. до сряда, 27.02.2019 г., от 9.00 часа в зала №10 и по него са подсъдими общо 14 лица.

 

 

 

Пловдив, 08 февруари 2019 г.

 

СЪДЕБНАТА РУБРИКА „ТЕМИДА“  НА ДАРИК РАДИО

В Съдебната рубрика „Темида“  на Дарик радио гостува съдия Миглена Площакова - съдия от Търговско отделение на Окръжен съд - Пловдив. В предаване се обсъдиха:

- Какво представлява запис на заповед?

- Какви могат да бъдат последствията от подписването и?

- Може ли запис на заповед да доведе до фалит на фирма?

- Какъв е редът за оспорването и в съда?

Link  към звуковия запис на предаването в сайта на Дарик радио.

Съдебната рубрика „Темида“  на Дарик радио  се излъчва всеки втори и четвърти петък на месеца от 11.30 часа по Дарик радио - Пловдив. Тя е със специалното участие на съдии от апелативния район.

 

Пловдив, 07 февруари 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив осъди на шест години лишаване от свобода при първоначален строг режим Славчо Д. 21-годишният мъж е признат за виновен в това, че 28 май 2018 г. в гр. Пловдив при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по реда на чл. 66 от НК, е отнел златен синджир на стойност 360 лв. от владението на С. Г., с намерение противозаконно да я присвои, като е употребил за това сила – престъпление по чл. 199, ал.1 т.4 във вр. с чл. 198 ал.1 във вр. с чл. 29 ал. 1 б. „А“ от НК.

На 28 май 2018 г. около 13,40 часа Славчо Д. посетил Пробационната служба – звено Пловдив, на бул. „Македония“ №21а. Там положил подпис пред младши инспектор в службата във връзка с изпълнение на предходно наложено му наказание пробация. След това се насочил към автобусната спирка в близост до службата. По същото време пострадалата С. Г. излязла от намиращия се в близост хипермаркет от голяма търговска верига. Преминала покрай спирката и продължила към дома си по ул. „Трети март“, навлизайки в малък парк. В този момент Славчо Д. вървял след пострадалата, настигнал я и издърпал силно от врата й златния синджир, който се скъсал. След като се успокоила, жената подала сигнал на тел. 112.

След проведените оперативно-издирвателни мероприятия и оглед на монтираното видеонаблюдение в района е извършване разпознаване на извършителя на грабежа.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава XXVII от НПК, като подсъдимият призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните по досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимия ефективно наказание е определен, след намаляването на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а, ал.1 от НК.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

 

 

Пловдив, 04 февруари 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив осъди подсъдимата Йорданка Д. на три години лишаване от свобода и глоба в размер на 5000  лева, а подсъдимият Вълко З. на две години и шест месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 4000  лева.

Двамата са признати  за виновни в това, че  в периода от юни до септември 2017 г. в гр. Раковски, в с. Мокрище, обл. Пазарджик, на територията на община Септември – между селата Ветрен и Братаница, област Пазарджик, в гр. Хасково, в гр. Чепеларе,  гр. Асеновград, в с. Крумово, област Пловдив, в гр. Пловдив, в съучастие помежду си, подсъдимата Йорданка В., като извършител, в качеството си на длъжностно лице – ръководител на „Специализирана химическа лаборатория“ при УМБАЛ „Пловдив“ АД, а подсъдимият  Вълко З., като подбудител и помагач – умишлено е склонил и улеснил подсъдимата Йорданка Д. да поиска и приеме дар, който не й се следва, за това, че като длъжностно лице, в кръга на службата си, е съставила официален документ – протоколи за химическо изследване, в които е удостоверила неверни обстоятелства, с цел да бъдат използвани тези документи пред надлежни органи на властта като доказателства:

престъпление по чл. 301 ал.3 вр. с ал.1 вр. с чл. 20 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 26 ал.1, вр. ал. 3 от НК за Йорданка Д.,

и чл. 301 ал.3 вр. ал.1 вр. чл. 20 ал. 3 и ал. 4 вр. ал.1 вр. чл. 26 ал.1 вр. ал. 3 от НК – за подсъдимия Вълко З.

Освен това Йорданка З. е призната за виновна и в това, че през същия период в гр. Пловдив, като длъжностно лице – ръководител на „Специализирана химическа лаборатория“ при УМБАЛ „Пловдив“ АД, в кръга на службата си е съставила протоколи за кръвни проби, в които е удостоверила неверни обстоятелства, с цел да бъдат използвани пред сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР – Пловдив като доказателства за тези обстоятелства  – престъпление по чл. 311 ал.1 вр. чл. 26 ал.1 от НК, за което на подсъдимата е наложено наказание от една година лишаване от свобода.

За двете деяния, извършени от Йорданка Д., е наложено едно общо най-тежко наказание от три години лишаване от свобода, към което е присъединено и наказанието глоба в размер на пет хиляди лева.

По отношение на подсъдимия  Вълко З. съдът е постановил да изтърпи изцяло и отделно наказание от една година лишаване от свобода, наложено му от Районен съд – гр. Пазарджик през март 2017 г., чието изпълнение е било отложено по реда на условното осъждане.

Подсъдимите ще следва да изтърпят наложените наказания ефективно, като за подсъдимата Йорданка Д. е определен първоначален общ режим, а за подсъдимия Вълко З. първоначален строг режим.

Освен това подсъдимата Йорданка Д. е лишена от правото да заема длъжността ръководител на „Специализирана химическа лаборатория“ за срок от четири години. Тя е осъдена и да заплати сумата в размер на 4400 лева, представляващи равностойността на неправомерно получените парични средства.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

 

 

Пловдив, 01 февруари 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив взе най-тежката мярка за неотклонение  „задържане под стража“ спрямо Р. Й. /на 40 г./, В. Я. /на 43 г./ и Г. К. /на 51 г./. 

Спрямо всеки от тримата е повдигнато обвинение за извършено тежко умишлено престъпление. Те са привлечени като обвиняеми за държане на 483,32  грама хероин - престъпление по чл. 354а, ал.1 пр.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК, като спрямо Г. К. е повдигнато обвинение за извършване на деянието при условията на опасен рецидив.

Макар разследването да е в начален етап, от доказателствата по делото според съда може да се направи обосновано предположение, че Р. Й., В. Я. и Г. К. са извършили престъплението, в което са обвинени. Съдът прие за несъстоятелна версията на обвиняемия В. Я., че същият е транспортирал билки, а не  наркотични вещества. Самият той е признал пред полицейски служител, че държи в автомобила забранени от закона вещества.

Съдът прие, че липсва опасност всеки от тримата да се укрие, но съществува реална опасност да извършат престъпление при мярка, различна от задържане под стража. Съдът отчете предходните осъждания на Р. Й. и Г. К., а по отношение на В. Я. – водещата му роля по транспортиране на наркотичните вещества, които са в голямо количество и на висока стойност.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд на 7.02.2019 г. от 10.00 часа.

 

 

Пловдив, 29 януари 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на Окръжен съд – Пловдив спрямо подсъдимите М. П., М. Д., П. П., Вл. Е., С.С. и Р. К.

Те са признати за виновни в извършване на престъпления в различни форми на съучастие помежду си:

- палежи на автомобили и сгради;

- повреждане на автомобил;

- приготовление за убийство;

- кражба и грабеж.

Наложени им са ефективни наказания „лишаване от свобода“, както следва: М. П. - 7 години и 6 месеца, М. Д. и П. П. по 4 години, Вл. Е. – 7 години и 6 месеца, С. С. – 6 години, Р. К. – 7 години лишаване от свобода.

С присъдата подсъдимият В. Б. е оправдан изцяло по повдигнатото му обвинение за палеж на трактор в с. Зелениково.

Апелативните магистрати не възприеха възраженията на защитниците за допуснати съществени процесуални нарушения и липса на доказателства, че подсъдимите са извършили деянията в които са обвинени.

Без уважение е оставен и протеста на прокуратурата срещу оправдателната присъда на В. Б. и искането за увеличаване на наказанията на подсъдимите Вл. Е. и Р. К.

Решението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.

 

 

Пловдив, 18 януари 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд  – Пловдив днес, 18 януари, от  13,30  часа в зала № 2 ще разгледа искането на Окръжна прокуратура  за вземане на мярка „задържане под стража“ спрямо С. В. /на  50 г./ и И. В. /на 45 г./. 

Спрямо мъжа  и жената са повдигнати обвинения  за това, че през 2018 г., при условията на продължавано престъпление, в гр. Раковски, обл. Пловдив, от страна на управляващи и представляващи  две юридически лица, били представени неверни сведения или затаени сведения в нарушение на задължение за предоставяне на такива, за да бъдат получени средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от Европейския съюз на българската държава – престъпление  по чл.248а, ал.5, във вр. ал.2, във вр. ал.1, във вр. чл.26, ал.1, във вр. чл.20, ал.2, във вр. ал.1 от Наказателния кодекс, както и за престъпление по чл.253 ал.5, във вр.ал.4 ,вр. с ал. 3 т.2, във вр.ал.1, във вр.чл.26 ал.1,вр. с чл. 20, ал. 2 вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс.

***

 

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение задържане под стража спрямо В. Х.  Спрямо 67-годишната жена е повдигнато обвинение за убийството на 73-годишния й съпруг, извършено на 13.01.2019 г. в с. Труд - престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс.

Съдът прие, че на В. Х. е повдигнато обвинение за извършено тежко умишлено престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години. На този етап от разследването от събраните до момента доказателства, включително и дадените обяснения от обвиняемата, може да се направи обосновано предположение, че В. Х. е съпричастна за това, в което е обвинена.

Според съда няма опасност от укриване, но съществува  реална опасност при по-лека мярка от задържане под стража В. Х. да извърши престъпление с оглед на това, че й е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление, което е с висока степен на обществена опасност и обвиняемата В. Х. след извършване на деянието е предприела действия по заличаване на уликите.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 24.01.2019 г. от 10.00 часа.    

 

 

Пловдив, 15 януари 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив потвърди определението на Пловдивския районен съд, с което е взета мярка задържане под стража на  Р. Р. Спрямо него са повдигнати обвинения за обсебване и за кражба - престъпления по чл. 206 ал.3 вр. ал.1 вр. чл. 20ал.2 вр. ал.1 от НК и по чл. 194 ал.1 от НК.

Окръжният съд  намери, че и за двете деяния, вменени на обвиняемия, законът предвижда наказание лишаване от свобода. По делото са налице достатъчно доказателства, от които да се направи извод, че обвиняемият е съпричастен към вменените му деяния.

Според съда не е налице опасност обвиняемият да се укрие, но е налице  реална опасност от извършване на престъпление с оглед високата степен на обществена опасност на деянията.

Определението  е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

 

Пловдив, 11 януари 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

   

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение   задържане под стража  спрямо Пеньо М.  Срещу него са повдигнати обвинения за отвличане и за изнасилване – престъпления по чл. 142 ал.3 т.1 вр. ал.1 вр. чл. 29 ал.1 б. „а“ и „б“ от НК и по чл. 152 ал.3 т.5 вр. ал.1 т.2 вр. чл. 29 ал.1 б. „а“ и „б“ от НК. Според прокуратурата на 6 януари т.г. обвиняемият Пеньо М. определил среща на жена, с която се запознал във Фейсбук, в близост до Гранд хотел Пловдив. След отправени заплахи я принудил да се качи в неговия автомобил. Заплашил я с брадва и я принудил да отиде с него до дома му в София. Там осъществил с нея насилствен полов акт. На следващия ден върнал жената в Пловдив, като я заплашил да не подава жалба в полицията.

Съдът прие, че на Пеньо М. са повдигнати обвинения за две тежки умишлени престъпления, които се наказват с лишаване от свобода, като за отвличането НК предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години или доживотен затвор. Макар и разследването да е в начален етап, от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение Пеньо М. да е съпричастен към престъпленията, в които е обвинен.

Според Окръжния съд налице е реална опасност при по-лека мярка от задържане под стража обвиняемият да извърши престъпление. Този извод се обосновава от обремененото му съдебно минало, като всички престъпления, за които е осъждан, с изключение на първото, са за престъпления против личността, изнудване и принуда.Съдът прие, че съществува и реална опасност да се укрие.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 17.01.2019 г. от 10.00 часа.

 

Пловдив, 10 януари 2019 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

   

Окръжен съд – Пловдив потвърди  присъдата на Районния съд, с която на подсъдимия В. П. е наложено наказание от десет години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Подсъдимият В. П.    е признат за виновен в това, че на 7.12.2017 г. в гр. Пловдив, в квартал „Кючук Париж“,  при условията на опасен рецидив се е съвкупил с лице от женски пол – 19-годишно момиче, като я е принудил към това със сила и заплашване – престъпление по чл. 152 ал.3 т.5 във връзка с ал.1 т.2 във връзка с чл. 29 ал.1 б. А от НК във връзка с чл. 54 и чл. 58 ал.1 от Наказателния кодекс.  Със същата присъда подсъдимият В. П. е признат за виновен в това, че няколко дни по-късно, на 20.12.2017 г. в гр. Пловдив, при условията на опасен рецидив се е съвкупил и с 21-годишна жена, като също я е принудил към това със сила  и заплашване – престъпление по чл. 152 ал.3 т.5 във връзка с ал.1 т.2 във връзка с чл. 29 ал.1 б. А от НК във връзка с чл. 54 и чл. 58 ал.1 от Наказателния кодекс.

За извършените две деяния съдът наложи на подсъдимия В. П. едно общо най-тежко наказание от  ДЕСЕТ ГОДИНИ лишаване от свобода  при първоначален строг режим.

На всяка от пострадалите жени подсъдимият  следва да заплати и по 20 000 /двадесет хиляди/ лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди – болки и страдания.

Делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава ХХVII  от НПК, като подсъдимият призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните по досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимия ефективно наказание от десет години лишаване от свобода е определен, след намаляване на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а, ал.1 от НК. 

В мотивите си към решението Окръжен съд – Пловдив е заявил становище, че правилно първоинстанционният съд е определил за всяко едно престъпление наказание, като е отчел единствено отегчаващи отговорността обстоятелства. Това е мотивирало определянето на наказание в максималния, предвиден от закона размер, а именно петнадесет години лишаване от свобода. Всички данни, събрани по делото, дават основание да се направи извод на наличие на висока степен на обществена опасност както на подсъдимия, така и на извършеното от него.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

Пловдив, 31 декември 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 38-годишната Е.А. и синът й - 20-годишния С.С., които са обвинени в извършване на умишлено убийство на 63-годишния П.С.- престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс.

Според прокуратурата, на 27.12.2018 г. след подаден на тел. 112 сигнал, в къща в Пловдив е открит мъртъв 63-годишния мъж. В резултат на проведените бързи оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че пострадалият бил в къщата заедно с Е.А. и С.С. След употреба на алкохол между тях и П.С. възникнал скандал. Двамата нанесли множество удари с нож и стъклена чаша на мъжа, който починал в резултат на наранявания в областта на шията. Нападателите са задържани от полицията при опит да напуснат Пловдив.

Съдът прие, че са налице достатъчно данни за да се направи  обосновано предположение, че майката и синът в съучастие за извършили престъплението, в което са обвинени. В съдебното заседание стана ясно, че Е.А е направила самопризнания пред разследващите за стореното от нея.

Магистратите приемат, че има реална опасност и двамата задържани да се укрият при по-лека мярка за неотклонение, тъй като са направили опит да заличат следите си след извършване на престъплението и се опитали да избягат.

Според съдебния състав има и опасност Е.А. и С.С. да извършат престъпление при по-лека мярка за неотклонение, тъй като синът е осъждан два пъти, майката веднъж, а тя няма и постоянен адрес. Самият начин по който е извършено престъплението, за което са задържани,  характеризира и и двамата с висока степен на обществена опасност, каза съдията.

Определението на окръжния съд подлежи на обжалване и протест, като в случай че има жалби или протест,  делото ще се гледа на 8.01.2019 г. от 10 ч. от Пловдивския апелативен съд.

 

 

Пловдив, 21 декември 2018 г.

 

Коледен благотворителен базар в Съдебната палата в Пловдив

 

Коледен благотворителен базар с ръчно изработени сувенири от децата в Дом за деца, лишени от родителски грижи „Княгиня Мария-Луиза“, се проведе в три поредни дни в сградата на Съдебната палата в Пловдив. Инициативата е на Апелативния, Окръжния и Районния съд – Пловдив и вече се превърна в традиция преди всяка Коледа.

На учениците беше предоставена възможността да подредят във фоайето на четвъртия етаж на Съдебната палата изработените от тях предмети. Коледните венци, свещници, картички, украшения за елха и играчки бяха изкупени от магистратите и служителите. Събраните средства от благотворителния базар ще отидат за закупуване на автомобил тип „пикап“, с който децата ще бъдат извозвани до училища, спортни мероприятия, болнични заведения. 

Подобни инициативи не се провеждат за първи път в Съдебната палата. Със събраните средства от благотворителния базар през 2017 г. бе довършена спортната площадка в двора на  дом „Княгиня Мария-Луиза“, а миналата година бе изградена нова детска площадка с люлки и катерушки за най-малките възпитаници на институцията.

 „За децата е истинско вълнение да се готвят за коледния базар, за изработката на коледните сувенири те се трудят цяла година в ателието по арттерапия под ръководството на г-жа Кети Ганчева“, каза директорката на дома г-жа Дарина Кукева.

Подобни благотворителни акции магистратите организират традиционно с ученици от различни пловдивски училища.

 

Description: \\dc\www\Frames\images\21.12.2018.jpg

 

Пловдив, 13 декември 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив наложи наказание от девет години лишаване от свобода при първоначален общ режим на подсъдимия Станислав П. Той бе признат за виновен в това, че на 28.05.2018 г. на автомагистрала „Тракия“, край  Пловдив, при управляване на товарен автомобил влекач с полуремарке е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на И. М. / на 34 г./ и С. К. /на 32 г./. Деянието е извършено след употреба на  наркотични вещества /тетрахидроканабинол/, от него е настъпила смърт  на повече от едно лице и случаят е особено тежък – престъпление  по чл. 343 ал.3 предл. 2 и предл. 5, б. „Б“, предл. 2 , вр. с ал.1, б. „В“ вр. с чл. 342 ал.1 от НК.

Със същата присъда Окръжният съд лиши подсъдимия Станислав П. от право да управлява моторно превозно средство за срок от десет години.

Според обвинителния акт на 28 май 2018 г. подсъдимият Станислав П. управлявал товарния автомобил. Движел се по автомагистрала „Тракия“с около 79 км/ч, след като употребил наркотични вещества – тетрахидроканабинол, съдържащ се в марихуана, канабис. На същата дата по магистралата се извършвали ремонтни дейности, които били означени със съответната сигнализация. Сложените  табели указвали максимална скорост от 90 км/ч и преминаване на движението  в лявата лента.

Преди участъка в дясната лента било паркирано ремарке с поставен на него мигаща светлинна сигнализация и пътни знаци, указващи ремонта и задължително преминаване отляво. Подсъдимият не наблюдавал внимателно пътната обстановка пред себе си и поради разсейване не възприел поставените табели. Това било причината и да не насочи своевременно товарния автомобил в лявата лента. Въпреки предупрежденията той не намалил скоростта на движение и ударил ремаркето със светлинната сигнализация. В момента на удара водачът рязко завил наляво, изгубил контрол върху автомобила, който блъснал и разрушил предпазната мантинела. В този момент с предната си част автомобилът, управляван от подсъдимия, ударил лек автомобил „Ауди А 8“, в който пътували пострадалите, движещ се със скорост от 123 км/ч. От силния удар аудито получило силни деформации. Шофьорът и приятелката му, която била бременна в осмия месец, загинали на място.

След прочитане на присъдата съдът потвърди и взетата мярка за неотклонение на подсъдимия Станислав П. „задържане под стража“.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

Пловдив, 12 декември 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив наложи наказание от седем години лишаване от свобода при първоначален общ режим на подсъдимия Ангел Б. Той бе признат за виновен в това, че на 18.06.2016 г. на главен път II-66, км 123+900 в посока с. Милево, обл. Пловдив – с. Поповица, обл. Пловдив, при управляване на МПС – мотоциклет „Ямаха“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на две лица – на В. И., починал на 18.06.2016 г., и на Н.И. – починал на 1.07.2016 г., както и е причинил телесни повреди на две лица: на В. С. и на М. П. – престъпление по чл. 343, ал.4, вр. с ал.3, пр. 3, б. „Б“, пр.1 и б. „А“, пр.1, вр. с ал.1, б. „В“ и б. „Б“, пр.2, вр. чл. 342, ал.1 от НК.

Със същата присъда Окръжният съд лиши подсъдимия Ангел Б. от право да управлява моторно превозно средство за срок от девет години.

Според обвинителния акт на 18 юни 2016 г. подсъдимият предложил на  приятеля си М. П. да го закара до дома му в с. Богданци с мотоциклета си „Ямаха“. Потеглили около 21.30 часа. По същото време по същия път в посока от с. Милево за с. Поповица се движила каруца без светлоотразителни знаци и фенери. В района на  главен път II-66, км 123+900 каруцата била застигната от движещия се зад нея със скорост около 130.08 км/ч мотоциклет, управляван от Ангел Б. Поради високата скорост, както и поради неосветеността на каруцата, подсъдимият късно възприел препятствието и без да задейства спирачната система, ударил каруцата в задната й част. При удара водачът на каруцата и свидетелят В. С. отхвръкнали и паднали в храстите, северно от платното за движение, а двете деца В. И. / на 8 години/ и Н. И. /на 6 години/ били отхвърлени напред и паднали на платното. Въпреки оказаната им медицинска помощ, по-късно децата починали. Свидетелите М. П., който се возел на мотоциклета, и В. С. – на каруцата, получили счупвания и изкълчвания в областта на крайниците.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

Пловдив, 10 декември 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 42-годишния С.К., който е обвинен в извършване на убийство на военнослужещата Д.С./40г./ в Сопот.

На 30. 11. 2018 г. е образувано досъдебно производство по описа на ОДМВР – Пловдив  за извършено престъпление по чл. 142 ал. 2 – отвличане спрямо военнослужещата Д.С.

На 8.12.2018 г. при оглед на едноетажна постройка в Сопот е било открито безжизненото тяло на Д.С. На същата дата като обвиняем по делото е привлечен С.К.

Съдът прецени, че са налице достатъчно доказателства сочещи задържания за автор на деянието, което се извежда от: протоколите за оглед на мястото, където е намерен трупа, оглед на трупа, протоколи за разпит на свидетеля, който откарал пострадалата и задържаният с товарен автомобила на 29.11.2018 г. до едноетажната постройка на подсъдимия край Сопот, разпитите на полицаите от РУ на МВР Мездра, пред които се предал и др.

Магистратите считат, че е налице и втората предпоставка за налагане на най-тежката мярката за неотклонение „задържане под стража“, а именно съществува реална опасност  С.К. да се укрие и да извърши престъпление.  Рискът да извърши престъпление се извежда от високата степен на обществена опасност на деянието, както и от анализа на събраните по делото доказателства.  Опасността С.К. да се укрие се извежда от факта, че обвиняемият е преминал пеша „зелената граница“ с Гърция, от където се е прибрал на 7.12.2018 г. и се свързал с бившата си съпруга от село Зверино, а по-късно се предал на полицията. От друга страна той е и осъждан.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд-Пловдив, като ако има жалба или протест, мярката ще се гледа на 18.12.2018 г. от 10 часа.

 

Пловдив, 21 ноември 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив наложи наказание от четири години лишаване от свобода при първоначален общ режим на подсъдимия Тургут А. Той бе признат за виновен в това, че на 3.07.2015 г. на автомагистрала „Тракия“, км. 125 +700, област Пловдив, при управляване на моторно превозно средство - лек автомобил „Форд Галакси“, с австрийска регистрация нарушил правилата за движение, като на пътно платно с двупосочно движение с две пътни ленти навлязъл и се движил в лентата за насрещно движение, в нарушение на правила от Закона за движение по пътищата, и по непредпазливост причинил смъртта на И.И. /шофьор на насрещно движещ се автомобил „Рено Сценик“/ и на Е. А./ на 11 г., дъщеря на подсъдимия/.

Със същата присъда Окръжният съд лиши подсъдимия Тургут А. от право да управлява моторно превозно средство за срок от шест години.            

Подсъдимият Тургут А. е осъден да заплати на частните обвинители Л. И. и Г. И.  сумата от 1500 лв., направени от тях разноски за адвокатско възнаграждение в производството.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

                 

 

Пловдив, 26 октомври 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

На 26.10.2018 г. в зала № 13 на Районен съд - Пловдив се проведе Общо събрание на съдиите и съдебните служители от Апелативен съд – Пловдив, Окръжен съд – Пловдив и Районен съд – Пловдив, за обсъждане и приемане на декларация, относно изменение на чл. 352 от Закона за съдебната власт, касаещо намаляване размера на средствата за облекло за съдебните служители, предвидено в параграф § 15 от ПЗР на Проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2019 г.

На безпрецедентното Общо събрание присъстваха 323 съдии и служебни служители от трите съдилища, от заети общо 438 щата.

С  единодушно гласуване присъстващите приеха текста на декларацията, която ще бъде изпратена на министъра  на правосъдието,  министъра на финансите и на пленума на Висшия съдебен съвет.

               

Д Е К Л А Р А Ц И Я

 

НИЕ – СЪДИИ И СЪДЕБНИ СЛУЖИТЕЛИ ПРИ АПЕЛАТИВЕН СЪД – ПЛОВДИВ, ОКРЪЖЕН СЪД – ПЛОВДИВ И РАЙОНЕН СЪД ПЛОВДИВ, след обсъждане на § 15 т. 2 от Преходните и заключителни разпоредби на Проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2019 г. за изменение на чл. 352 от Закона за съдебната власт, който предвижда намаляване размера на средствата за облекло на съдебните служители от „до две средномесечни заплати на заетите в бюджетната сфера“ с „до 450 лв.“, единодушно заявяваме следната позиция:

Разделението на властите е една от трите функции на държавно управление - законодателна, изпълнителна и съдебна. Правораздаването е една от основните дейности на Държавата, като съдебната независимост е ядрото на върховенството на закона. Съдът като институция е съвкупност от съдии и съдебни служители, като всеки от тях има своята роля в правораздавателната дейност.

Предвид особената значимост на правосъдната дейност на конституционно ниво е разписано, че съдебната власт разполага със самостоятелен бюджет, което е основна гаранция за независимостта на работещите в нея. Поради това и изначално в Закона за съдебната власт е предвидена разпоредба, според която на съдебните служители да бъдат изплащани средства за облекло в максимален размер до определения за магистратите, в зависимост от наличието на средства в бюджета на съдебната власт. Служителите са лицето на съда и при осъществяване на ежедневните им трудови задължения, свързани с предоставяне на услуги на гражданите, е наложително да им бъдат осигурени адекватни финансови средства, позволяващи поддържането им в приличен външен вид. Това няма как да бъде постигнато ако средствата им за облекло бъдат намалени в размер три пъти по-нисък от изплащания им до момента.

Обществото вижда съда и съдебната администрация, не като централен аспект на държавността, а като още един вид публична услуга, така, както образованието, здравеопазването и инфраструктурата са публични услуги. Във време, когато се упражнява натиск по отношение на разходите, ползите от финансиране на образованието, здравеопазването и инфраструктурата е очевидна, но ползите от инвестиране в правосъдието не са. Законодателят трябва да е активен по отношение на решения, свързани с адекватното ресурсно осигуряване на съда и съдебната администрация, тъй като те са взаимосвързани с отстояване на съдебната независимост и защитата на върховенството на закона.

Имайки предвид идеята на законодателя за приравняване статута на съдебния служител с този на държавния служител, считаме, че този подход е крайно неадекватен и несправедлив, отчитайки обстоятелството, че държавните служители на всяко тримесечие от отчетната година получават бонуси, докато при съдебните служители такъв материален стимул липсва.

Всички ние считаме, че Съдебната власт служи на обществото и е отговорна за правилното и безпристрастно прилагане на законите. Нейната основна функция, основана на върховенство на закона и независимостта е да осигурява на гражданите състояние на свобода, сигурност и достойнство при условията на равнопоставеност и ефективна защита на основните им човешки права. Етичните правила за поведение, както и задължението на съдебните служители да поддържат добър външен вид при изпълнение на трудовите си функции ангажират моралния дълг на работещите в съдебната администрация. Всеки служител, осъществявайки своите професионални задължения в услуга на обществото и неговите граждани, допринася за формирането на облика на цялата съдебна система, като несъобразяването с етичните норми на поведение, в частност неподдържането на приличен външен вид води до уронване престижа на съдебната власт и загубата на доверие в нея и в държавността.

Предвид гореизложеното заявяваме, че сме категорично против предложеното в § 15 т. 2 от Преходните и заключителни разпоредби на Проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2019 г. изменение на чл. 352 от Закона за съдебната власт, което считаме за крайно несправедливо спрямо съдебните служители.

 

 

Пловдив, 25 октомври 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимите Веселин З., Атанас Ч., Симеон Г., Бисер Р. и Васил В. за виновни  за предумишлен опит за убийство с користна цел, както и за извършване на поредица от палежи и унищожаване на вещи, за което им е наложил общи най-тежки наказания, съответно:

на Веселин З. – дванадесет години лишаване от свобода при първоначален строг режим,

на Атанас Ч. – тринадесет години лишаване от свобода при първоначален строг режим,

на Симеон Г. -  пет години лишаване от свобода при първоначален общ режим, 

на Бисер Р. – в размер на пет години  и осем месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим,

на Васил В. – четири години и шест месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим.

Отделно от това подсъдимите Атанас Ч. и Стефан Г. са били признати за виновни и за предаване и придобиване без надлежно разрешение на боеприпаси за огнестрелни оръжия в голямо количество, за което освен Атанас  Червенков е осъден  и Стефан  Г. – на 1 г. лишаване от свобода, като наложеното наказание на основание чл. 66, ал.1 от НК се отлага за срок от 3 години.

 

Със същата присъда подсъдимите Веселин З., Атанас Ч., Симеон Г., Бисер Р. и Васил В. са осъдени да заплатят солидарно на гражданския ищец и частен обвинител А.Г . сумата от 50 000 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди от престъплението по чл. 116, ал. 1, т. 7, т. 9 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 18, ал. 1 вр. чл. 20 от НК ведно със законната лихва към тази сума, считана от 12.02.2014 г. до окончателното й изплащане.

 

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

Пловдив, 23 октомври 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив осъди на седем години лишаване от свобода при първоначален общ режим подсъдимия В. А. /45 г./ за причиняване на пътнотранспортно произшествие, без да има необходимата правоспособност, при която е загинало момиченцето Р. А., на 1,5 години.

На 31.01.2015 г. подсъдимият паркирал автомобил  БМВ на ул. „Кипарис“ пред дома си. В този момент две деца – пострадалата Р. А. /на 1,5 години/ и А. А. /на 6,5 години/, излезли да играят. При качването си в автомобила подсъдимият не възприел децата, въпреки че А. А. била по-висока и имало възможност да я види от позицията си на водач. Без да се увери в безопасността на маневрата и положението на децата, той потеглил и с предната част на автомобила прегазил пострадалото дете.  Въпреки оказаната медицинска помощ, момиченцето починало.

Подсъдимият В. А. придобил правоспособност да управлява МПС през 2007 г. Поради допуснати множество нарушения на Закона за движение по пътищата той загубил всичките си контролни точки, след което свидетелството му за правоуправление е отнето от органите на Пътна полиция. През 2013 г. правоспособността му била анулирана. Въпреки това продължил да управлява МПС, поради което са му съставяни множество фишове и наказателни постановления. Освен това веднъж е осъждан за управление на автомобил без съответното свидетелство.

 

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд – Пловдив.

 

Пловдив, 17 октомври 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд оправда изцяло по всички повдигнати обвинения Георги Б. и Александър Н. за събарянето на тютюневия склад, собственост на фирма „Одрин 8 “ ЕООД - Пловдив. Съдът ще опише подробно основанията си за това решение в мотивите си, но основният от тях е, че сградата няма статут на единична недвижима културна ценност.

Поради изтекла давност беше прекратено наказателното производство за документното престъпление относно удостоверението за статута на сградата, издадено от Националния институт за недвижимо културно наследство, което според прокуратурата е било подправен официален документ. Така обвиненията по чл. 316 от НК спрямо двамата подсъдими отпаднаха.

За Георги Б. остана едно обвинение по чл. 277 „а“, а за Александър Н. две обвинения по същия текст от НК, а именно, че и двамата при условията на продължавано престъпление в съучастие са осъществили противозаконно дейност в защитена територия за опазване на културното наследство.

Присъдата не е окончателна. Тя подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

         Конкретните обвиненията срещу подсъдимите са както следва:

Срещу подсъдимия Георги Б. е повдигнато обвинение в това, че:

1.В периода  20.12.2013г. до 09.02.2016г., като представител на фирма “Одрин 8” ЕООД - Пловдив, а в периода от 15.07.2015г. до 09.02.2016г. и като управител на същата фирма, съгласно решение на едноличния собственик на капитала на фирма „Одрин 8“ ЕООД от 15.07.2015г., в гр.Пловдив, при условията на продължавано престъпление на 4 пъти, в съучастие като извършител с Александър Н., като подбудител, организирал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство - охранителната зона на групова недвижима културна ценност със статут на групова недвижима културна ценност (групов паметник на културата) - археологическа, архитектурно-строителна, на урбанизма и културния пейзаж по смисъла на чл.12 т.2 от Закон за паметниците на културата и музеите (отм. на 10.04.2009г.) и §10 ал.1 от ПЗР на ЗКН (обн.ДВ бр.19 от 13.03.2009г., в сила от 10.04.2009г.) - Историческа зона „Филипопол - Тримонциум - Пловдив“ - система от улични ансамбли „Д“ по ул.“Иван Вазов и ул.“Цанко Дюстабанов“, обявена с протокол №5 от 22.03.2000г. на Национален съвет по опазване на паметниците на културата към Министерство на културата и включваща - „Тютюнев склад (Сградата на “ Ориент табако“) на ул.“Одрин“ и ъгъла на ул.“Н.Гълъбов“ (сега ул. “Одрин“ и ъгъла на ул. “Д-р Г.М.Димитров“), кв.279, пл.№610, притежаваща и понастоящем статут на единична недвижима културна ценност, по смисъла на чл.59, ал.4 и чл.65 и § 12 ал.1 от ПЗР на ЗКН, декларирана с писмо №6600 от 25.11.1975г. на НИПК, като е знаел, че тя се осъществява в нарушение на разпоредбите на Закон за културното наследство, престъпление по чл.277а ал.6, вр. ал.4, вр. чл.20 ал.2 вр. чл.26 ал.1 от НК.

Срещу Александър Н. са повдигнати обвинения в това, че:

I. В периода 27.10.2009г. до 19.11.2010г., като управител на фирма “Одрин 8” ЕООД - Пловдив, при условията на продължавано престъпление на 6 пъти, организирал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство - охранителната зона на групова недвижима културна ценност със статут на групова недвижима културна ценност (групов паметник на културата) - археологическа, архитектурно-строителна, на урбанизма и културния пейзаж по смисъла на чл.12 т.2 от Закон за паметниците на културата и музеите (отм. на 10.04.2009г.) и §10 ал.1 от ПЗР на ЗКН (обн.ДВ бр.19 от 13.03.2009г., в сила от 10.04.2009г.) - Историческа зона „Филипопол - Тримонциум - Пловдив“ - система от улични ансамбли „Д“ по ул.“Иван Вазов и ул.“Цанко Дюстабанов“, обявена с протокол №5 от 22.03.2000г. на Национален съвет по опазване на паметниците на културата към Министерство на културата и включваща - „Тютюнев склад на ул.“Одрин/ул.“Н.Гълъбово“, кв.279/610 (погрешно изписани като кв.284/620), притежаваща статут на единична недвижима културна ценност, по смисъла на чл.59, ал.4 и чл.65 от ЗКН, декларирана с писмо №6600 от 25.11.1975г. на НИПК, като е знаел, че тя се осъществява в нарушение на разпоредбите на Закон за културното наследство - престъпление по чл.277а ал.6, вр. ал.4, вр. чл.26 ал.1 от НК.

II. В периода 20.12.2013г. до 15.07.2015г., като управител на фирма “Одрин 8” ЕООД - Пловдив,  и от 15.07.2015г. до 09.02.2016г., като изпълнителен директор на „Пи Джей Трейд“ - едноличен собственик на капитала на дружество „Одрин 8 “ ЕООД - Пловдив, при условията на продължавано престъпление, на 4 пъти в съучастие, като подбудител и помагач умишлено склонил Георги Б., като извършител и като пълномощник на фирма „Одрин 8“ ЕООД, да извърши престъпление и го подпомогнал и улеснил чрез съвети и разяснения как, къде и пред кои органи да подаде документи и какви да бъдат документите на „Одрин 8“ ЕООД - Пловдив по организиране и осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство - охранителната зона на групова недвижима културна ценност със статут на групова недвижима културна ценност (групов паметник на културата) - археологическа, архитектурно-строителна, на урбанизма и културния пейзаж по смисъла на чл.12 т.2 от Закон за паметниците на културата и музеите (отм. на 10.04.2009г.) и §10 ал.1 от ПЗР на ЗКН (обн.ДВ бр.19 от 13.03.2009г., в сила от 10.04.2009г.) - Историческа зона „Филипопол - Тримонциум - Пловдив“ - система от улични ансамбли „Д“ по ул.“Иван Вазов и ул.“Цанко Дюстабанов“, обявена с протокол №5 от 22.03.2000г. на Национален съвет по опазване на паметниците на културата към Министерство на културата и включваща - „Тютюнев склад на ул.“Одрин/ул.“Н.Гълъбово“, кв.279/610 (погрешно изписани като кв.284/620), притежаваща статут на единична недвижима културна ценност, по смисъла на чл.59, ал.4 и чл.65 от ЗКН, декларирана с писмо №6600 от 25.11.1975г. на НИПК, като е знаел, че тя се осъществява в нарушение на разпоредбите на Закон за културното наследство – престъпление по чл. 277а, ал 6, вр. ал.4, вр. чл.20, ал.3 и ал.4, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

 

 

Пловдив, 16 октомври 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив постанови присъда по делото, образувано срещу К. П. и Н. М.

Съдът призна подсъдимия К. П. за виновен в това,  че на 10.06.2014 г. в гр. Куклен, област Пловдив, е скрил чужди документи – ценови предложения на „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив, внесени от кандидата „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив в община Куклен по „открита процедура“ с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“, с цел да набави за себе си и за „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив облага - престъпление по чл. 319 от НК. Съдът му наложи наказание в размер на три месеца лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал.1 от НК отложи така наложеното наказание с изпитателен срок от три години.

Съдът призна подсъдимия К.П. по останалите четири обвинения, повдигнати срещу  него, за невинен:

1. За това, че през периода месец април – 14.05.2013 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – зам.-кмет на община Куклен, изпълняващ длъжността „кмет на община Куклен“, е приел дар – пари в размер на 3000 лева, който не му се следва, от Н.М., за да извърши друго престъпление във връзка със службата си – такова по чл. 282, ал.2, вр. ал.1 от НК – престъпление по чл. 302, т.1, б. „Б“, във вр. чл. 301, ал.3, във вр. ал.1 от НК.

2. За това, че на 14.05.2013 г. в гр. Пловдив и гр. Куклен, обл. Пловдив, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – заместник-кмет на община Куклен, изпълняващ длъжността „кмет на община Куклен“, е превишил властта и правата си по чл. 36а, ал.2 от ЗОП с цел да набави за другиго – „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив, облага – парични средства в размер на 74 327  лева, представляващи стойността на едногодишен договор по обществена поръчка с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“ и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се в сериозно накърняване на авторитета и доверието в местната власт – община Куклен и Общински съвет Куклен – престъпление по чл. 282, ал.2, вр. ал.1 от НК.

3. За това, че на 14.05.2013 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив, е скрил чужди документи – ценови предложения на „Надежда – 2000“ ЕООД – гр. Пловдив, внесени от кандидата „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив, в община Куклен по обществена поръчка с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“ с цел да набави за себе си и за „Надежда – 2000“ ЕООД – гр. Пловдив облага – престъпление по чл. 319 от НК.

4. За това, че на 10.06.2014 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив, е приел от Н. М. дар – пари в размер на 1200 лева, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение /определяне на изпълнител по договор за обществена поръчка/ от длъжностно лице по провеждане на открита процедура по ЗОП с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“, назначена със заповед №429/27.05.2014 г. на  зам.-кмет, изпълняващ длъжността кмет на община Куклен – К.П./ - престъпление по чл. 304б, ал.1 от НК.

 

Окръжният съд призна за невинна подсъдимата Н.М. и я оправда по повдигнатите й две обвинения:

1. За това, че през периода април – 14.05.2013 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив, е дала дар – пари в размер на 3000 лева, който не му се следва, на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – К.П., заместник-кмет на община Куклен, изпълняващ длъжността „кмет на община Куклен“, за да извърши действия по служба, в качеството му на възложител по обществена поръчка с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“, за провеждане на „открита процедура“ по ЗОП за възлагане на обществена поръчка с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“, като осигури спечелването на обществената поръчка на „Надежда 2000“ ЕООД – гр. Пловдив – престъпление по чл. 304а, във вр. чл. 304, ал.1 от НК.

2. За това, че на 10.06.2014 г. в гр. Куклен, обл. Пловдив, е дала дар – пари в размер на 1200 лева, на К.П., заместник-кмет на община Куклен, изпълняващ длъжността „кмет на община Куклен“, който е твърдял, че може да упражни влияние при вземане на решение /определяне на изпълнител по договор за обществена поръчка/ от длъжностно лице във връзка със службата му, а именно на членовете на комисията по провежданата в община Куклен „ открита процедура“ по ЗОП с предмет „Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение – гр. Куклен и за Домашен социален патронаж – гр. Куклен“ - престъпление по чл. 304б, ал.2 от НК.

Съдът прие, че по първото обвинение за двамата подсъдими не е доказан размерът на предмета на престъплението. По второто и третото обвинение, повдигнато срещу К. П., в обвинителния акт е вписана конкретна дата, но нито един от разпитаните свидетели не посочва такава. По отношение на последното обвинение  срещу двамата подсъдими съдът приема, че сумата от 1200 лева е поискана на 18 юни 2014 г., а в обвинителния акт се посочва като дата на извършване на престъплението 10 юни 2014 г.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

Пловдив, 10 октомври 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд остави без уважение искането на Никола Е. и защитниците му за незабавно освобождаване от Пловдивския затвор като неправомерно лишен от свобода. Съдът прие, че към момента на задържането му не е изтекла абсолютната давност за изпълнението на наказанието от две години лишаване от свобода, наложено му с присъда на Пловдивския окръжен съд.

Никола Е. е задържан на 17.08.2018 г.във Великобритания, гр. Мичам, в изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжна прокуратура – Пловдив. Това е станало преди настъпването на абсолютната давност за изпълнение на наказанието, която е изтичала на 22.09.2018 г. Съдебните власти на Обединеното кралство са предали на България Никола Е., след което на 1 октомври тази година лицето е постъпило в Пловдивския затвор за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

Съдът прие, че действията по изпълнението на издадената Европейска заповед за арест и задържането на лицето са извършени  преди изтичането на абсолютната давност. Към настоящия момент Никола Е. има качество на осъдено лице, което търпи наложеното наказание от две години лишаване от свобода. По тези съображения съдът прецени, че не е налице незаконно задържане.

 

 Никола Е. /тогава служител на МВР/  е осъден на две години  лишаване от свобода при първоначален общ режим и е лишен от право да управлява МПС за срок от 5 години с влязла в сила присъда на Пловдивския окръжен съд. Той е наказан за това, че на 30 август 2009 г. в гр. Пловдив, в района на кръстовището на бул. „Пещерско шосе“ и ул. „Момина сълза“, при управление на МПС – лек автомобил „Ауди“, със скорост над 120 км/ч е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Р. Н. Пострадалият таксиметров шофьор починал на 13.11.2009 г.

Престъплението е извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия 1,59 промила на хиляда – престъпление по чл. 343 ал.3 предл. 1, вр. чл. 342 ал.1 от НК. Със същата присъда Никола Е. е осъден да заплати на съпругата  и на малолетната  дъщеря на починалия Р. Н. по 100 000 лева на всяка от тях. Делото е било разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие и съгласно тогава действащия закон съдът е бил длъжен да наложи наказание под минимума.

Осъденият се е укрил и е обявен за общодържавно издирване. Не е намерен в страната, което е наложило Окръжна прокуратура – Пловдив да издаде Европейска заповед за арест.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 16.10.2018 г. от 10.00 часа.

 

 

Пловдив, 09 октомври 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив на 10.10.2018 г. /сряда/ от 10.00 часа в зала №2 с председател на състава съдия Елена Захова ще разгледа искане от защитниците на осъдения Никола Е., с което настояват за незабавното му освобождаване от Пловдивския затвор. В искането се твърди, че Никола Е. /34 г./ е неправомерно лишен от свобода поради изтичане на 22 септември 2018 г. на абсолютната давност за изтърпяване на наказанието от осъдения.

Никола Е. /тогава служител на МВР/ е осъден на две години лишаване от свобода при първоначален общ режим и е лишен от право да управлява МПС за срок от 5 години с влязла в сила присъда от 22 март 2011 г. Той е наказан за това, че на 30 август 2009 г. в гр. Пловдив, в района на кръстовището на бул. „Пещерско шосе“ и ул. „Момина сълза“, при управление на МПС – лек автомобил „Ауди“, със скорост над 120 км/ч е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Р. Н. Пострадалият таксиметров шофьор починал на 13.11.2009 г.

Престъплението е извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия 1,59 промила на хиляда – престъпление по чл. 343 ал.3 предл. 1, вр. чл. 342 ал.1 от НК. Със същата присъда Никола Е. е осъден да заплати на съпругата и на малолетната дъщеря на починалия Р. Н. по 100 000 лева на всяка от тях. Делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие и съгласно тогава действащия закон съдът е бил длъжен да наложи наказание под минимума.

Осъденият се е укрил и е обявен за общодържавно издирване. Не е намерен в страната, което е наложило Окръжна прокуратура – Пловдив да издаде Европейска заповед за арест.

На 17 август тази година в МВР е получено съобщение, че осъденият Никола Е. е задържан в гр. Мичам, Великобритания. Съдебните власти в Обединеното кралство са разрешили предаването му на българските съдебни власти. По линия на международния обмен осъденият Никола Е. е предаден на летище Хийтроу на българските власти. На 1 октомври тази година лицето е предадено за конвоиране на ГД „Охрана“ до Затвора – гр. Пловдив за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

 

Пловдив, 05 октомври 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжният съд – Пловдив взе мярка за неотклонение домашен арест спрямо 75-годишния С.Г.

Спрямо него е повдигнато обвинение за опит за умишлено убийство – престъпление по чл. 115 във вр. чл. 18 ал.1 от Наказателния кодекс, за което законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години. Според съда от приложените доказателства може да се направи обосновано предположение, че С. Г. е извършил престъплението, в което е обвинен. Извършени са разпити на свидетели, направен е оглед на местопроизшествието, приложен е фотоалбум, изготвена е съдебномедицинска експертиза относно състоянието на пострадалия, иззети са множество веществени доказателства.

До момента не са открити доказателства, от които да се направи извод, че съществува опасност обвиняемия да се укрие. Касае се за обвиняем, който е в напреднала възраст, до настоящия момент не е осъждан и липсват данни за каквато и да е криминалистична регистрация. Има добри характеристични данни. Освен това здравословното състояние на обвиняемия е влошено в значителна степен, има тежки сърдечни и белодробни заболявания, за които е приложена обилна медицинска документация.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив на 11.10.2018 г. от 10.00 часа.

 

Пловдив, 04 октомври 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Присъдата на Окръжен съд – Пловдив от 18 години лишаване от свобода спрямо Д. Д. и 17 години лишаване от свобода спрямо брат му А. Д., потвърдена от Пловдивския апелативен съд, е оставена в сила от Върховния касационен съд.

         Братята Д. Д. и А. Д. са признати за виновни в три престъпления: убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, отвличане, като към отвлеченото лице е проявена особена жестокост и деянието е извършено по особено мъчителен и опасен за здравето на отвлечения начин, както и в това, че са принудили жертвата да извърши нещо противно на волята си – да признае, че е извършил кражба на кобила и жребче, собственост на Д. Д., като са употребили за това сила.

         Всеки от двамата подсъдими ще трябва да заплати и по 80 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на гражданските ищци А. С. и С. С.

         На 5 август 2015 г. братята отвлекли пастира А. А. по подозрение, че е откраднал две техни кончета. Двамата издебнали мъжа в местността Съзлъка, където той режел дърва. Нападнали го и го пребили с юмруци и ритници, като се опитвали да изтръгнат признание за кражбата. Въпреки че А. А. отричал да има нещо общо, подсъдимите продължили да го удрят по главата, лицето и цялото тяло, като накрая го съблекли. За назидание го превели през селото гол, като продължили да го бият с ръце и крака. След като човекът изпаднал в безпомощно състояние, извикали Бърза помощ. Въпреки проведената реанимация, същия ден А. А. починал в болницата.

         Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Пловдив, 03 октомври 2018 г.

 

Магистрати от четири европейски държави гостуват в Съдебната палата в Пловдив

 

Магистрати от четири европейски държави пристигнаха на едноседмично работно посещение в  Съдебната палата в Пловдив. Съдиите Марлене Родригес от Португалия, Хелен Лег от Франция, Антонела Фризилио от Италия и прокурор Руксандра Йонеску от Румъния са специални гости на Апелативния, Окръжния и Районния съд – Пловдив. Визитата е част от обмена на Европейската мрежа за съдебно обучение и Националния институт по правосъдие, чиято цел е насърчаване на опознаването на правните системи в Европейския съюз. Целта на посещението е чуждестранните магистрати да се запознаят с добрите практики на пловдивските съдилища.

Гостите бяха посрещнати от Екатерина Роглекова – съдия в Окръжен съд – Пловдив. Те се срещнаха с ръководителите на Апелативния, Окръжния и Районния съд в Пловдив, които запознаха колегите си със структурата и организацията на работата. На чуждестранните магистрати беше демонстрирана и системата за случайно разпределение на делата.

В рамките на обменната програма гостите посетиха и Районния съд в Асеновград.

 

Description: \\dc\www\Frames\images\judges_EU.jpg

 

На снимката: Съдиите Екатерина Роглекова, Марлене Родригес, Антонела Фризилио, Хелен Лег  и прокурор Руксандра Йонеску в емблематичната зала №1 на Апелативния съд – Пловдив.

 

 

Пловдив, 02 октомври 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд  – Пловдив осъди подсъдимата А. П. на  ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ, след като я призна  за виновна в това, че в периода януари 2008 г. – 30.03.2011 г. в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление е избегнала установяването и плащането на данъчни задължения за „Вергов“ ЕООЗД  в особено големи размери – 210 864,27 лв., представляващи дължими ДДС и корпоративен данък, като при водене на счетоводството и при упражняване на стопанска дейност е съставила и използвала документи с невярно съдържание – отчетни регистри-дневници за покупките на „Вергов“ ЕООД, в които е отразила данъчни фактури по доставки с право на пълен данъчен кредит, без да е налице доставка по смисъла на чл. 6 и чл. 9 от ЗДДС и данъчни фактури със завишени стойности, потвърдила е неистина в подадени декларации, които  се изискват по силата на ЗДДС и Правилника за приложението му и по силата на ЗКПО пред ТД НАП – Пловдив, и е приспаднала неследващ се данъчен кредит – престъпление по чл. 255 ал.3 вр. ал.1 т.2 т.6 и т.7 вр. чл. 26 ал.1 от НК.

         Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава XXVII от НПК, като подсъдимата призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните на досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимата ефективно наказание от ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА е определен след намаляването на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а, ал.1 от НК.

         Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

 

Пловдив, 28 септември 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив осъди на доживотен затвор В. К. Той е признат за виновен в това, че на 15 май 2016 г. в гр. Пловдив умишлено е умъртвил повече от едно лице – майка си Б. К. и баща си Цв. К., като убийството е извършено предумишлено, с особена жестокост и с користна цел, престъпление, квалифицирано по чл. 116 ал.1 т.3 пр.1 и пр.2,  т.4 пр.3, т.6 пр.3 т.7 и т. 9 вр. чл. 115 от НК.         

Наказанието подсъдимият ще трябва да изтърпи при първоначален специален режим. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 17 май 2016 г.         

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.

Според обвинението през месец май 2016 г. подсъдимият В. К. разбрал, че окончателно изгубил дело за имот, собственост на неговите родители. Решил да ги умъртви и придобие имота по наследство. На 15.05.2016 г. се отправил към дома на пострадалите. Носел със себе си зареден пистолет. Наблюдавал известно време поведението на родителите си и отвън през прозореца прострелял с два изстрела майка си Б. К. След това с щанга счупил стъклото на входната врата. С трети изстрел прострелял в главата баща си Цв. К. Влязъл в жилището и стрелял още няколко пъти в телата на родителите си и напуснал имота.

 

 

Пловдив, 27 септември 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив  потвърди определението на Пловдивския районен съд, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 44-годишния С. М. и 21-годишния Ю. М. Срещу тях Районна прокуратура – Сандански е повдигнала обвинение в това, че на 18 септември тази година  в съучастие с още две лица са извършили грабеж в Роженския манастир. Първият от тях е обвинен и в държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение.

Окръжният съд намери, че е налице обосновано предположение двамата да са извършили престъпленията, в които са обвинени. Налице са данни, че при мярка, различна от „задържане под стража“ има опасност Ю. М., който работи и живее в чужбина, да се укрие. По отношение на С. М. съдът прецени, че няма опасност да се укрие, но съществува опасност да извърши престъпление, както и да въздейства върху свидетели.

       Определението е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

 

 

Пловдив, 17 септември 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен  съд – Пловдив  взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо  две лица с инициали А. Г. и В. Т.

Окръжният съд, отчитайки, че наказателното производство е в съвсем ранна фаза, намира, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение всеки един от двамата да е извършил престъплението, в което е обвинен – държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества в големи размери. Общата стойност на наркотиците  е 44 304,90 лв. За престъплението законът предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

Според съда не съществува опасност който и да е от двамата обвиняеми да се укрие. Налице е обаче реална, а не хипотетична опасност да извършат престъпление при по-лека мярка. Деянието им се отличава с по-висока от обичайната обществена опасност на извършеното. Съществуват и свидетелски показания, че наркотичните вещества е предстояло да бъдат разпространени в учебни заведения на територията на гр. Пловдив, район Западен.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 25.09.2018 г. от 10.00 часа.

 

Пловдив, 20 август 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив потвърди определението на Пловдивския районен съд, с което мярката за неотклонение на подсъдимата Г. М. е изменена от „задържане под стража“ в парична гаранция в размер на 5000 лева.

Окръжният съд намира, че първоинстанционният съд е постановил обоснован и правилен съдебен акт, който съответства на обстоятелствата в производството по чл. 270 от НПК. Правилно е изменена мярката за неотклонение на подсъдимата в парична гаранция, като по вид и размер /5000 лева/ тя е напълно адекватна на събраните до момента доказателства по делото, личността на подсъдимата, срока на задържането и етапа, на който се намира наказателното производство – внесеното обвинение за разглеждане на делото в съдебна фаза.

Определението е окончателно.

 

 

Пловдив, 16 август 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд потвърди определението на Карловския районен съд, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Владимир С.

Срещу него са повдигнати две обвинения. Първото е за това, че на 7 август 2018 г. с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага противозаконно е подпомогнал повече от едно лице /16 чужденци/ да пребивават или преминават в страната./чл.281 ал.2 т.1 и т.5 вр. Ал 1 от НК/

Второто обвинение е за това, че е попречил на орган на властта да изпълни задълженията си./чл. 270 ал.1 от НК/

Окръжният съд приема, че от събраните до момента по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършител на престъпленията в които е обвинен.

Налице е и опасност той да извърши друго престъпление ,тъй като според съда от събраните до момента доказателства съществуват подозрения, че обвиняемият е част от обща схема и би могъл да продължи да участва в нея. Има и вероятност той да се укрие, тъй като преди задържането му е бил преследван от полицията и на няколко пъти е избягал. Магистратите приеха, че заради механизма на извършване на престъпленията, в които е обвинен Владимир С., както и заради професията му –служител на МВР, той е личност с повишена обществена опасност.

Решението на Окръжния съд е окончателно.

 

 

Пловдив, 02 август 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Сергей Х.

Според съда в този, макар изключително ранен етап от разследването, по делото  е събран значителен обем от доказателства,  от които да се направи обосновано предположение, които сочат възможността именно обвиняемия Сергей Х. да е автор на престъпното деяние. В случая е налице презумпцията по чл. 63 ал.2 т.3 от НПК, като и двете опасности от укриване и от извършване на престъпление са налице. Нещо повече, за действително съществуващата реална опасност от извършване на престъпление следва да се посочат и предишните нееднократни осъждания на лицето, като настоящото деяние е сторено в изпитателния срок на последното такова. Обвиняемият се явява и деец с висока степен на обществена опасност и при взета по-лека мярка за неотклонение би могъл да извърши друго престъпление, а именно да повлияе върху доказателства, които тепърва следва да се събират, в това число и върху свидетели.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив на 9.08.2018 г. от 10.00 часа.

 

 

Пловдив, 19 юли 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд потвърди взетата от Районен съд - Пловдив мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгени Н. Той е обвинен в това, че на 7.07.2018 г. в ЖК“Тракия“ в Пловдив в клон на банка ДСК  е извършил кражба в големи размери чрез разрушаване на банкомат./ престъпление по чл. 195 ал.2 вр. ал.1 т.3 пр.1 т.4 пр.3 и т.5 вр. чл. 194 ал.1 от НК./ За извършеното от него тежко умишлено престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 15 години.

Според съда в този, макар изключително ранен етап от разследването, са налице достатъчно данни, от които да се направи обосновано предположение за това, че обвиняемият Евгени Н.  е съпричастен към  престъплението, за което е обвинен.

Съдът приема, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие с оглед на това, че  няма адрес в България, на който да пребивава, а преди задържането се е подготвял да напусне страната. Според магистратите при по-лека мярка за неотклонение е налице опасност  Евгени Н. да извърши друго престъпление, тъй като  от  представената от прокуратурата справка е видно, че срещу него в Молдова има образувани  наказателни производства.

Определението е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

 

***

 

Пловдивският окръжен съд постанови присъда от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода за бизнесмена Тодор Н., който е признат за виновен в причиняване на катастрофа с управляван от него автомобил „Нисан Навара“, при която е загинал 86-годишен велосипедист. ПТП-то е станало в Пловдив на 13.07.2017 г. на кръстовището на ул. „Авксентий Велешки“ и ул. „Велико Търново“ .

Съдът определи общ режим за изтърпяване на наказанието   и остави мярката за неотклонение на Тодор Н. „парична гаранция“, тъй като той е задържан по друго дело.

Магистратите лишиха подсъдимия от право да управлява МПС  за период от три години и шест месеца.

Съдът постанови наказанието в размер близък до минималния, тъй като приема, че има съпричинителство на катастрофата от страна на пострадалия.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд - Пловдив.

 

Пловдив, 11 юли 2018 г.

 

ПРОИЗНЕСЕНА ПРИСЪДА

 

Окръжен съд – Пловдив призна:

- Подсъдимия Дженгиз М. за виновен в това, че на 03.08.2017 г. в гр. Пловдив, като извършител в съучастие с Амини Ф., Димитър А., Алексей М. и Яман Р. – също като извършители, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение прекурсор на наркотични вещества – 2227,63 кг оцетен анхидрид, поради което и на основание  чл. 354а ал.1 изр.2 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1  от НК вр. чл. 58а ал.1 вр. чл. 54 от НК вр. чл. 373, ал.2 от НПК го осъжда на ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ И ГЛОБА В РАЗМЕР НА 20 000 ЛЕВА, като го признава за невиновен и го оправдава за деянието по чл. 354а ал.2 т.4 вр. чл. 29 ал.1 б. „А“ от НК – да е извършил престъплението при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК.

- Подсъдимия Алексей М. за виновен в това, че на 03.08.2017 г. в гр. Пловдив като извършител в съучастие с Амини Ф., Димитър А., Дженгиз М. и Яман Р. – също като извършители, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение прекурсор на наркотични вещества – 2227,63 кг оцетен анхидрид, поради което и на основание  чл. 354а ал.1 изр.2 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 НК вр. чл. 58а ал.1 вр. чл. 54 от НК вр. чл. 373 ал.2 от НПК го осъжда на ДВЕ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ И ГЛОБА В РАЗМЕР НА 20 000 ЛЕВА.

- Подсъдимия Димитър А. за виновен в това, че  на 03.08.2017 г. в гр. Пловдив като извършител в съучастие с Амини Ф., Дженгиз М., Алексей М. и Яман Р. – също като извършители, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение прекурсор на наркотични вещества – 2227,63 кг оцетен анхидрид, поради което и на основание  чл. 354а ал.1изр.2 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК вр. чл. 58а ал.1 вр. чл. 54 от НК вр. чл. 373 ал.2 от НПК го осъжда на ДВЕ ГОДИНИ И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ И ГЛОБА В РАЗМЕР НА 20 000 ЛЕВА.

- Подсъдимия  Яман Р. за виновен  в това, че на 03.08.2017 г. в гр. Пловдив като извършител в съучастие с Амини Ф., Дженгиз М., Алексей М. и Димитър А. – също като извършители, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение прекурсор на наркотични вещества – 2227,63 кг оцетен анхидрид, поради което и на основание чл. 354а ал.1изр.2 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 НК, вр. чл. 58а ал.1 вр. чл. 54 от НК вр. чл. 373 ал.2 от НПК го осъжда на ДВЕ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ И ГЛОБА В РАЗМЕР НА 20 000 ЛЕВА.

     Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимите признаха изцяло фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, поради което  наложеното наказание „лишаване от свобода“ на всеки един от тях се намали трета.

    Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

 

Пловдив, 05 юли 2018 г.

 

МЯРКА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА“

 

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Илия Р. С.. Той е обвинен в това, че на 3.07.2018 г. в гр. Пловдив умишлено е умъртвил С. Н. – престъпление по чл. 115 от НК, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Според съда  в този, макар изключително ранен етап от разследването, са налице достатъчно данни, от които да се направи обосновано предположение за причастност на обвиняемия Илия Р. С. в процесното деяние. По делото са извършени огледи на местопрестъплението,  изготвени са фотоалбуми и са приобщени веществени доказателства, извършени са и разпити на свидетели.

Съдът намира, че опасността обвиняемият да извърши престъпление при друга мярка за неотклонение е реална, защото конкретната степен на обществена опасност на деянието, предвид начина, по който е извършено, е завишена.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив, като в този случай делото ще се гледа на  12.07.2018 г. от 10.00 часа пред Апелативен съд – Пловдив.

 

 

Пловдив, 02 юли 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Илиян Р. за виновен в това, че в нощта на 28.12.2016 г. в с. Куртово Конаре, обл. Пловдивска, умишлено е умъртвил приятелката си М. Д., поради което и на основание чл. 115 от НК го осъди на ЧЕТИРИНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи при ПЪРВОНАЧАЛЕН   СТРОГ  РЕЖИМ.

Съдът не прие твърдението на прокуратурата, че убийството е извършено с особена жестокост. Магистратите потвърдиха задържането под стража на подсъдимия.

Илиян Р. е осъден да заплати на родителите на пострадалата по 150 000 лева на всеки от тях обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Според обвинението на 28.12.2016 г. подсъдимият Илиян Р. след работа отишъл в заведение, където употребил алкохол със свои приятели. Връщайки се вкъщи, между него и М.Д. възникнал конфликт. Жената прибрала лични вещи в чанта и тръгнала за работа, понеже била нощна смяна. Преди това заявила на подсъдимия, че поради влошените им отношения ще го напусне.

Илиян Р. взел от кухнята нож и последвал приятелката си. Настигнал я на около 20 метра от жилището им. Хванал я за рамото и след като я обърнал към себе си и нанесъл удар с ножа в областта на гърдите. След това я изоставил и се прибрал обратно в дома си.

Няколко минути по-късно колеги, с които М.Д. трябвало да пътува до работното си място, открили тялото й и се обадили на тел. 112.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

Пловдив, 29 юни 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Петър П., обвинен в държане, без надлежно разрешително, с цел разпространение, на високорискови наркотични вещества – марихуана, с общо нето тегло над 193 грама – престъпление по чл. 354а, ал.1 от НК.

Съдът прецени, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че Петър П. е автор на престъплението, в което е обвинен. Тези обстоятелства се потвърждават както от химическата експертиза, така и от показанията на свидетелите, които твърдят, че обвиняемият многократно им е давал наркотично вещество. Количеството марихуана, намерено у Петър П., е достатъчно за изготвянето на много дози.

Съдът прие, че е налице и опасност при мярка, различна от „задържане под стража“, обвиняемият да извърши престъпление. Настоящото деяние е извършено в срока на друга условна присъда. Наред с това на 24.06.2018 г. срещу Петър П. полицията в Несебър е започнала бързо производство за държане на наркотични вещества в Слънчев бряг. На 26.06.2018 г. Петър П. е извършил бягство от III  РУ на  МВР – гр. Пловдив, което е наложило обявяването му за национално издирване.

Според магистратите в рамките на три дни Петър П. е извършил 3 различни престъпления, 2 от които са свързани с държане на наркотични вещества, и то в изпитателния срок на друга влязла в сила присъда.      Казусът е емблематичен  пример за наличие на опасност от извършване на престъпление, а опасността от укриване се извежда от бягството на обвиняемия от тоалетната на III РУ на МВР – Пловдив.

С оглед на всичко това съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Петър П.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив, като в този случай делото ще се гледа на 5.07.2018 г. от 10 часа.

Пловдив, 20 юни 2018 г.

СЪОБЩЕНИЕ ОТНОСНО ДАВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ ПО СЪДЕБНИ ДЕЛА В ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР НА СЪДЕБНА ПАЛАТА-ПЛОВДИВ

ЗАПОВЕД РД 95/19.06.2018 г. - относно предоставяне на достъп до информация по съдебни дела в Информационен център на Съдебна палата - Пловдив.

 

Пловдив, 15 юни 2018 г.

 

Ученици участваха в заключителен съдебен процес по образователна програма на Висшия съдебен съвет

 

Десетокласници от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ участваха във възстановка на съдебен процес, организиран от Окръжен съд – Пловдив и Окръжна прокуратура – Пловдив по Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и  гражданско доверие. Отворени съдилища  и прокуратури“. Заключителният съдебен процес за учебната 2017/2018 г. се проведе в два дни – 14 и 15юни 2018 г., в зала №5 на Окръжния съд. В инициативата се включиха съдии, прокурори и служители от Окръжен съд и Окръжна прокуратура, както и повече от 100 ученици от Х клас на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Учениците разиграха реален случай за незаконно притежаване на 5 грама марихуана. Те облякоха тоги и влязоха в ролята на съдии, прокурори, адвокати, свидетели и подсъдими. На финала учениците произнесоха присъда. Десетокласниците се справиха блестящо с трудния казус.

„Подготовката на възстановката на съдебен процес продължи близо два месеца. На учениците им беше интересно, защото станаха активни участници в процеса. Всеки един от тях прояви личен интерес и дори се надпреварваха  кой каква роля да получи. Това, че дойдоха в реална среда в Съдебната палата, ще им бъде полезно, защото целта ни е да свързваме теорията с практиката“, заяви Гергана Кендерлиева – педагогически съветник в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, която придружаваше учениците.

Десетокласниците получиха специални грамоти за активното участие  и отлично представяне във възстановката на съдебен процес.

 

Description: Description: Description: \\Dc\www\Frames\images\urok.jpg

 

Пловдив, 01 юни 2018 г.

 

МЯРКА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ

 

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение „задържане  под стража“ спрямо украинския гражданин Станислав П., обвинен в причиняване на катастрофа с двама загинали на автомагистрала „Тракия“. Срещу него е повдигнато обвинение по чл. 343 ал.3 пр.5 б „б“, пр.2 вр.ал.1 б“в“ вр. чл.343 ал.1 от НК.

Съдът прецени, че са  на лице всички законови изисквания за вземане на мярка “задържане под стража“.

От направените два огледа на местопроизшествието, разпита на свидетели, двама от които очевидци, съдът прие, че може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е автор на деянието, за което е обвинен.

Според съда съществува реална опасност Станислав П. да се укрие. Освен това за извършеното от обвиняемия престъпление  Наказателният кодекс предвижда тежко наказание, което е лишаване от свобода от 5 до 20 години.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд-Пловдив, като в този случай делото ще се гледа на 7 юни от 10 часа.

   

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл. 16 НПК обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

 

 

Пловдив, 22 май 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив отмени като незаконосъобразно определението на Районен съд – Пловдив от 18.05.2018 г., с което е постановена мярка за неотклонение „подписка“ спрямо Габриела М.

Окръжният съд приема, че от доказателствата по делото  се установява наличието на обосновано предположение Габриела М. да е извършила престъплението, в което е обвинена- причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до една година или пробация.

Не е налице опасност Габриела М. да се укрие, но е налице  реална опасност в случай на по-лека мярка да извърши друго престъпление. Тази опасност се извежда от доказателствата по делото, които сочат  по- висока от обичайната за това престъпление обществена опасност на деянието и дееца. В подкрепа на този извод е и поведението на обвиняемата след деянието. В присъствието на полицейски служители тя е отправила спрямо една от свидетелките по делото заплаха, че ще й се случи същото, но е била възпряна да изпълни заканата си от друг свидетел. 

Окръжен съд – Пловдив взе спрямо Габриела М. мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

 

 

 

Пловдив, 23 април 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение  „задържане под стража“ спрямо Георги И.

Съдът счете, че съществува обосновано предположение Георги И. да е извършил престъпленията, за които са му повдигнати обвинения - по чл. 302 т.1 и т.2 б. „А“ във връзка с чл. 301ал.2 вр. ал.1, вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК. Според съда липсва реална опасност обвиняемият да се укрие, но е налице опасност  да извърши друго престъпление при определяне на по-лека мярка за неотклонение.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 3.05.2018 г. от 10.00 часа.

 

 

Пловдив, 16 април 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

#  Ден на отворените врати се проведе днес в Съдебната палата в Пловдив. Инициативата е по повод Деня на българската конституция и юриста и съдебния служител и се осъществи съвместно от Апелативен, Окръжен и Районен съд – Пловдив. Специални гости на магистратите бяха ученици от Хуманитарна гимназия   „Св. Св. Кирил и Методий“, както и от Националната търговска гимназия.

Пълен текст и снимки…

 

#  Ден на отворените врати ще се проведе на  16.04.2018 г. от 10.30 часа в зала №1 на Апелативен съд – Пловдив. Инициативата се осъществява от Апелативен, Окръжен и Районен съд – Пловдив. Поводът е Денят на българската конституция и юриста и на съдебния служител. На 16 април 1879 г. първото Велико Народно събрание приема Търновската конституция и датата е обявена за професионален празник на българските юристи. Тази година се навършват 20 години от възстановяването на Апелативен съд – Пловдив, което прави празника двоен.

Специални гости на магистратите ще бъдат  ученици от Хуманитарната гимназия  „Св. Св. Кирил и Методий“, както и от Националната търговска гимназия.

Провеждането на Деня на отворените врати е насочено към популяризиране дейността на съда, с цел повишаване правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на доверие в работата на съда.

 

 

Пловдив, 10 април 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

В Окръжен съд – Пловдив са постъпили молби от подсъдимите Сотир Я., Мария Я. и Елена Я. във връзка с насроченото за утре, 11.04.2018 г., НОХД №89/2018 г. , с които не дават съгласие да бъдат снимани в съдебната зала и изобщо в сградата на съда, както и не дават съгласие фотографски материали, на които са заснети, да бъдат използвани от печатни и електронни издания не само за насроченото за утре заседание, а изобщо.

 

 

Пловдив, 30 март 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЯ

 

#Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Марин Б. и Севдалин Б.

Съдът намери, че от проведените до момента действия по разследването и приобщените по делото доказателства може да се направи обосновано предположение относно авторството на деянието, за което са привлечени двамата обвиняеми – убийство – престъпление по чл. 115 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

 Според съдебния състав съществува реална опасност от извършване на престъпление, включително и укриване.

 Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 5.04.2018 г. от 10.00 часа.

 

#Окръжен съд – Пловдив на 30.03.2018 г. от  14.00 часа в зала №2 ще разгледа искането на Окръжна прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Марин Б. и Севдалин Б. за престъпление по чл. 115 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК.

 

Пловдив, 27 март 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимата Гергана Б. за виновна в това, че на 16.07.2017 г. в гр. Стамболийски, област Пловдивска, умишлено е умъртвила другиго – рождената си дъщеря – малолетната А. Б., намираща се в безпомощно състояние предвид двегодишната си възраст, по особено мъчителен начин за убитата, поради което и на основание чл. 116 ал.1 т.3 пр.4 пр.2 т.5 и т.6 пр.2 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 54 от НК я осъжда на ОСЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ лишаване от свобода, което наказание на основание чл. 58а, ал.1 от НК намалява с една трета, или наказанието, което подсъдимата Гергана Б. следва да изтърпи, е в размер на ДВАНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава XXVII от НПК, като подсъдимата призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните на досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимата ефективно наказание от ДВАНАДЕСЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА е определен след намаляването на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а, ал.1 от НК.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

 

Пловдив, 22 март 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

През 2017 г. общият брой на постъпилите дела в Окръжен съд – Пловдив  е 6691.  От тях  2564 са били наказателни, а 4127 – граждански, търговски и фирмени. Делата за разглеждане във всички отделения за цялата 2017 г. са в общ размер 7908. Този сбор е от постъпленията, заварените производства и върнати от горна инстанция за продължаване на съдопроизводствените действия.

За цялата календарна година съдиите от Окръжен съд Пловдив са свършили общо 6682 дела. От тях  82 % /5487/ са приключили в срок до 3 месеца от образуването им.

Тези и други данни бяха изнесени от Веселин Хаджиев – председател на Окръжен съд – Пловдив,  в отчетния му доклад за 2017 г. по време на общо събрание на съдиите. Заместник-председателят на Апелативен съд – Пловдив  Станислав Георгиев беше специален гост. В работата  взеха участие и председателите на районните съдилища  в Пловдив, Карлово, Асеновград и Първомай.

 „Окръжен съд – Пловдив е един от най-натоварените  съдилища в страната от това ниво по брой на постъпили и свършени дела“, посочи председателят на Окръжен съд – Пловдив Веселин Хаджиев. „През отчетния период съдът е работил с намален състав на съдиите, частично попълвани с командироване на съдии и такива свободни, поради ползване на отпуск за отглеждане на дете и продължителен отпуск по болест. Действителната натовареност на съдиите остава висока и при сравнението с общите данни за окръжните съдилища в страната Окръжен съд – Пловдив запазва досегашните челни позиции по показателите за натовареност по щат и действителна такава“, каза в доклада си Веселин Хаджиев.

Средно месечната действителна натовареност по показателя дела за разглеждане е 12,28, а по отношение на свършените дела е 10,38.

Веселин Хаджиев отбеляза, че е налице промяна във вътрешната структура по видове на делата, като през отчетната година  общото постъпление на наказателни дела е намаляло с 301 дела /съпоставени с броя на постъпилите наказателни дела през 2016 г./, като това не е довело до съществено намаляване на натовареността на съдиите и служителите.

На общото събрание бе отчетена дейността и на четирите районни съдилища от съдебния район на Окръжен съд – Пловдив. Действителната средно месечна натовареност по показателя дела за разглеждане в районните съдилища е, както следва: Районен съд – Пловдив – 59,28, Районен съд – Асеновград – 55,03, Районен съд – Карлово – 43,61 и Районен съд – Първомай – 46,67. Обемът на постъпление на дела и натоварване на съдиите е доста над средното за страната.

 

 

Пловдив, 21 март 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Васил Т. за виновен в това, че на 30.09.2016 г. в землището на гр. Садово, обл. Пловдивска, е направил опит умишлено да умъртви другиго – Т. Б., с двойно гражданство – българско и арменско, по начин и със средство – огнестрелно оръжие, опасно за живота на мнозина – Г. А., от гр. Пловдив, като изпълнителното деяние е било довършено, макар да не са настъпили предвидените в закона и искани от дееца обществено опасни последици, поради което и на основание чл. 116 ал.1 т.6 пр.1, вр. с чл. 115, вр. с чл.18 ал.1 пр.2  вр. с чл. 58 б. „А“ вр. с чл. 55 ал.1 т.1 от НК го осъжда на ПЕТ ГОДИНИ „ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ, като го признава за невинен в това деянието да е представлявало опасност и за живота на В.С., Т. К., Е.Д. и А. Г., като го оправдава по първоначалното обвинение за това.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

 

Пловдив, 07 март 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Върховният касационен съд остави  в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, потвърждаващо присъдата на Окръжен съд – Пловдив, с която  Асен Г. е осъден на ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДВЕ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА ПРИ ОБЩ РЕЖИМ.

С присъда от 3.07.2017 г. Окръжен съд – Пловдив  призна Асен Г. за виновен в това, че на 13.04.2017 г. в гр. Пловдив на бул. „Шести септември“ при управляване на моторно превозно средство – лек автомобил марка „Тойота“ модел „РАВ4“, е нарушил правилата за движение по пътищата, а именно:

- чл. 20 ал.2 изр. 1 от ЗДвП / Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с конкретните условия за видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие/ и

- чл. 119 ал.1 от ЗДвП / При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре/,

като е причинил по непредпазливост смъртта на Б. К., като деецът е избягал от местопроизшествието и деянието е извършено на пешеходна пътека, поради което на основание чл. 343 ал.3 б. „б“ пр.1, вр. ал.1 б. „в“ вр. чл. 342 ал.1 от НК, вр. с чл. 373 ал.2 от НПК, вр. с чл. 58а, ал.1 вр. с чл. 54 от НК го осъжда на ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДВЕ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ.

На основание чл. 343 г от НК Окръжен съд – Пловдив наложи на подсъдимия Асен Г. и наказанието „лишаване от право да управлява МПС“ за срок ОТ ПЕТ ГОДИНИ.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие – глава XXVII, чл. 371, т.2 от НПК, след като подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти.

Присъдата е окончателна.

 

Пловдив, 11 януари 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Иван Р. за виновен в това, че в периода от 12.08.2017 г. до 23.08.2017 г. в гр. Пловдив при условията на опасен рецидив – извършил е престъплението, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК, и в условията на продължавано престъпление, е отнел чужди движими вещи от владението на А. С., Р. С., Д. Д., Н. Н. и на Н. Д. с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила, както следва:

1.     На 12.08.2017 г. в гр. Пловдив е отнел чужда движима вещ – златен синджир от 14-каратово злато с тегло 6 грама, на стойност 390 лв. от владението на А.С. с намерение противозаконно да го присвои, като е употребил за това сила.

2.      На 16.08.2017 г. в гр. Пловдив е отнел чужди движими вещи – златен синджир от 14-каратово злато с тегло 2 грама, на стойност 130 лева, златна висулка с тегло 1 грам на стойност 65 лева и част от златен синджир от 14-каратово злато с тегло 1,5 грама, на стойност 97,50 лева – всичко на обща стойност 292,50 лева от владението на Р.С. с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила.

3.     На 17.08.2017 г. в гр. Пловдив е отнел чужда движима вещ – част от дамски синджир от 14-каратово злато с тегло 12 грама, на стойност 780 лева, от владението на Д.Д. с намерение противозаконно да го присвои, като е употребил за това сила.

4.     На 19.08. 2017 г. в гр. Пловдив е отнел чужди движими вещи – дамски синджир с висулка във формата на плочка с тегло 5 грама на стойност 325 лева от владението на Н.Н.с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила.

5.     На 23.08.2017 г. в гр. Пловдив е отнел чужда движима вещ – златен синджир от бяло и жълто злато с тегло 18 грама, на стойност 1170 лева, от владението на Н. Д. с намерение противозаконно да го присвои, като е употребил за това сила,

като всички противозаконно отнети вещи са на обща стойност 2957,50 лева с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила, поради което и на основание  – престъпление по чл. 199, ал.1, т.4, вр. с чл. 198, ал.1, пр.1, вр. с чл. 29, ал.1 б. „А“, вр. с чл. 26, ал.1 от НК, във връзка с чл. 58а, ал.1 от НК му определи наказание лишаване от свобода за срок от петнадесет години, което на основание чл. 58а, ал.1 от НК намалява с 1/3 и го осъжда на ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДЕСЕТ ГОДИНИ ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава XXVII, като подсъдимият призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства по тези факти, а съдът да ползва събраните на досъдебното производство доказателства.

Подсъдимият Иван Р. е осъден да заплати на Н.Д. сумата от 1170  лв., ведно със законната лихва, считано от 23.08.2017 г. до окончателното й изплащане, представляваща имуществени вреди, причинени и с извършването на престъплението по чл. 198, ал.1, пр.1, вр. чл. 29, ал.1, б. А от НПК.

Подсъдимият Иван Р. е осъден да заплати на Д. Д. сумата от 780 лв., ведно със законната лихва, считано от 23.08.2017 г. до окончателното й изплащане, представляващи имуществени вреди, причинени й с извършването на престъплението по чл. 198, ал.1, пр.1, вр. чл. 29, ал.1, б. А от НПК.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Пловдив, 09 януари 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЯ

 

# Окръжен съд – Пловдив потвърди присъда №173 от 25.05.2017 г., постановена по НОХД №6606/2016 г. по описа на Районен съд – Пловдив, с която подсъдимият Любомир Данчев е признат за виновен и осъден на ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА  за  това, че на 20.08.2016 г. в гр. Пловдив по непредпазливост е запалил чужд имот – сграда със значителна стойност – тютюнев склад на ул. „Екзарх Йосиф“ №13, собственост на „Р.И.П.А.“ ООД – Пловдив, на стойност 3 695 870 лв., и са последвали значителни вреди в размер на общо 11 784 537,90 лв. – престъпление по чл.  331 ал.3 пр.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 330 ал.1 от НК.

      Окръжен съд – Пловдив измени присъдата в частта относно определения режим за изтърпяване на наказанието, като на основание чл. 57, ал.1, т.3 от ЗИНС определи първоначален ОБЩ РЕЖИМ за изтърпяване на наложеното на подсъдимия Любомир Данчев наказание от четири години лишаване от свобода, тъй като престъплението е извършено по непредпазливост.

     Решението е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.

        

# Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Аляйдин Х. за виновен в това, че на 8.09.2015 г. на Главен път 1-6, км 239+670 от републиканската пътна мрежа, в землището на с. Кърнаре, област Пловдив, при управление на моторно превозно средство категория С+Е – състав от пътни превозни средства с теглещо МПС, товарен автомобил „Щаер“ с прикачено към него товарно ремарке „Русия“ е нарушил правилата за движение – чл. 20, ал.2 от ЗДвП, чл. 16, ал.1 от ЗДвП, чл. 25, ал.1 от ЗДвП и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице и телесни повреди на повече от едно лице, а именно – причинил смъртта на две лица – Р. Я. и на Н. Д., причинил телесни повреди на две лица – на М. С. и на Р. А., като след деянието е направил всичко възможно, зависещо от него за оказване помощ от пострадалите, поради което и на основание чл. 343а, ал.1, б. Г, пр.1, вр. чл. 343, ал.4, вр. ал.3, пр. 3, б. Б, пр.1, вр. ал.1, б. В, пр.1, вр. чл. 342, ал.1 от НК, вр. чл. 54 от НК го осъжда на три години лишаване от свобода, като го признава за невиновен и го оправдава да е нарушил правилата за движение по чл. 21, ал.1 от ЗДвП и по повдигнатото обвинение по чл. 343, ал.4, вр. ал.3, пр.3, б. Б, пр.1, вр. ал.1, б. В, пр.1, вр. чл. 342, ал.1 от НК.

      На основание чл. 66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното на подсъдимия Аляйдин Х. наказание от ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА С ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ ПЕТ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

     На основание чл. 343г, вр. чл.37, ал.1, т.7 от НК ЛИШАВА подсъдимия Аляйдин Х. ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО ЗА СРОК ОТ ЧЕТИРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

       Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок.

 

Пловдив, 05 януари 2018 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимата К. Л. за виновна в това, че на 13.05.2017 г. в гр. Пловдив, по южното платно за движение на бул. „Санкт Петербург“, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „Киа Спортидж“, е нарушила правилата за движение по чл. 21, ал.1 от ЗДвП и чл. 23, ал.1 от ЗДвП и по непредпазливост е причинила смъртта на Д. П., поради което и на основание  чл. 343, ал.1, б. „В“, вр. чл. 342, ал.1 от НК, вр. чл. 372, ал.2 от НПК, вр. чл. 58а, ал.1, вр. чл. 54 от НК я ОСЪЖДА НА ДВЕ ГОДИНИ И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ, като я признава за невинна за това да е допуснала нарушение на правилата по чл. 20, ал.2 от ЗДвП и я оправдава по първоначално повдигнатото й в този смисъл обвинение.

     На основание чл. 343 г., във вр. с чл. 37, ал.1, т. 7 от НК ЛИШАВА ПОДСЪДИМАТА К. Л. ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС ЗА СРОК ОТ ЧЕТИРИ ГОДИНИ, считано от 6.06.2017 г., съгласно чл. 59, ал.4 от НК.

    Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава XXVII от НПК, като подсъдимата призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните на досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимата ефективно наказание от ДВЕ ГОДИНИ И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА е определен след намаляването на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а, ал.1 от НК.

     Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

Пловдив, 22 декември 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение „подписка“ спрямо Димитър Й. Съдът намери, че макар искането на прокуратурата да е бланкетно и в същото да не се сочат  каквито и да било аргументи, обосноваващи наличието на реална опасност от укриване или извършване на престъпление, е налице валидно сезиране, поради което се произнесе по същество.

При преценката си съдът отчете, че повдигнатото на Димитър Й. обвинение не съдържа дори минимално изискуемия съгласно съдебната практика стандарт, за да се приеме, че обвиняемият е могъл да разбере в извършването на какво точно престъпление е обвинен. В обвинението на Димитър Й. не е посочена никаква норма, нито дори поне нормативен акт, нарушаването на които да е в причинно-следствена връзка с настъпилата в резултат на пътнотранспортното произшествие смърт. Такива нарушения не се конкретизираха и от представителя на прокуратурата в хода на съдебните прения.   

Независимо от това съдът намира, че по делото е налице все пак минимално изискуемият от закона стандарт в разпоредбата на чл. 56 ал. 1 от НПК за обоснованост на предположението относно причастността на обвиняемия Димитър Й. във вмененото му във вина престъпление, чийто интензитет обаче не е достатъчен да покрие изискванията за задържане на лицето под стража.

На последно място съдът прие, че не е налице и реална опасност от укриване или извършване на престъпление, като прокурорът поддържа единствено наличието на реална опасност от укриване.

Обвиняемият Й.  е неосъждано лице, няма каквито и да било криминални прояви, семейно и трудово ангажиран е, характеризира се като лице, което устойчиво през годините е спазвало предвидения в страната правов ред.

Съдът прие, че липсва и каквато е да опасност от укриване на Й., който има  постоянен адрес, месторабота, семейна ангажираност. Не се е укривал, нито е бил търсен от органите на властта по друг повод, не се е укривал и в конкретния случай.  Обвиняемият и неговата съпруга  чинно са останали на местопроизшествието да изчакат компетентните органи, повикани от съпругата на обвиняемия, макар и пред напълно реалната и осъществена угроза от саморазправа от страна на афектираното население, пристигнало на местопроизшествието. Конкретна аргументация относно  наличието на реална опасност от укриването на обвиняемия Димитър Й. не бе представена на вниманието на съда и от представителя на държавното обвинение, който обоснова същата най-вече с обществения отзвук от деянието.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 2.01.2018 г. от 10.30 часа.

 

Пловдив, 20 декември 2017 г.

 

КОЛЕДЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР В СЪДЕБНАТА ПАЛАТА В ПЛОВДИВ

 

Коледен благотворителен базар с ръчно изработени сувенири от децата в Дом за деца, лишени от родителски грижи „Княгиня Мария-Луиза“, се проведе в три поредни дни в сградата на Съдебната палата в Пловдив. Инициативата е на Апелативния, Окръжния и Районния съд – Пловдив и вече се превърна в традиция преди всяка Коледа.

На учениците беше предоставена възможността да подредят във фоайето на четвъртия етаж на Съдебната палата изработените от тях предмети. Коледните венци, свещници, картички, украшения за елха и играчки бяха изкупени от магистратите и служителите.

Събраните средства от благотворителния базар ще отидат за изграждане на нова детска площадка с люлки в двора на дом „Княгиня Мария-Луиза“ за най-малките възпитаници на институцията.

Подобни благотворителни акции магистратите организират традиционно. Последната инициатива беше преди Великден, когато ученици от  ОУ „Княз Александър I“ подредиха  във фоайето на втория етаж на Съдебната палата изработените от тях предмети и лакомства.

 

Пловдив, 18 ноември 2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение  „задържане под стража“ спрямо Емил В.

Съдът счете, че повдигнатите обвинения са за тежки умишлени престъпления, които са наказуеми с „лишаване от свобода“. Въпреки ранната фаза на разследване са събрани достатъчно доказателства - писмени и веществени, налице са свидетелски показания, експертна справка и протоколи от процесуално-следствени действия, които обосновават изискуемото от законодателя обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към вменените му обвинения- по чл.255, ал.3, вр.ал.1, т.2, т.3 и т.6, вр.чл.26, ал.1 от НК и по чл.253, ал.4, вр.ал.3, т.1 предл. първо вр.ал.2 от НК. Намерените парични средства са съхранявани в банков сейф, който е нает от друго лице, а се ползва от обвиняемия.

Според съда е налице реална опасност обвиняемият да извърши престъпление, тъй като е лице с висока степен на обществена опасност и деянието му се отличава с висока степен на такава. Съществува опасност при вземане на мярка, различна от „задържане под стража“, обвиняемият да въздейства върху свидетели или да укрие доказателства във връзка с разследваната престъпна дейност.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 23.11.2017 г. от 10.00 часа.

 

 

 

Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: gerb